Hlavní obsah

V Praze docházejí klasické pozemky, developeři staví na brownfieldech

Novinky, tnk

Ceny bytů a domů v hlavním městě v posledních letech výrazně rostou. Množství pozemků, na kterých se dá v centru ještě stavět, je přitom velmi omezené. Developeři proto přikračují ke stavbám na brownfieldech neboli místech, která nejsou využívaná, jsou zanedbaná a objekty na nich stojící už pozbývají své původní funkce nebo jsou nevyhovující.

Foto: Archiv společnosti Penta Real Estate

Oblast Masarykova nádraží výrazně změní podobu.

Článek

Sklady, průmyslové areály, nádraží... tam všude dnes po Praze rostou nové obytné i komerční projekty. Jejich výhodou je, že mají často dobrou dostupnost, jsou napojené na veškeré sítě a mají velkou rozlohu, která umožňuje velkorysé architektonické pojetí.

Některým se daří zachovat krásy industriálních objektů, nebo je alespoň připomenou.

„Jsme rádi, že dlouhodobě nevyužívané průmyslové nebo výrobní areály, budovy nebo lokality se postupně přeměňují na moderní městské čtvrti. Jsme totiž zastánci teorie i praxe, že se Praha nemá rozrůstat do šíře, na úkor okolní krajiny,“ uvedl David Jiroušek, tiskový mluvčí ze společnosti Finep.

Foto: Archiv společnosti Finep

Projekt Nový Opatov má ambici proměnit lokalitu v blízkosti metra.

Ta v pražských Holešovicích realizuje nový projekt Rezidence Pergamenka. „Součástí naší výstavby, díky které se přemění prostor bývalé továrny, bude i kompletně zrekonstruovaná budova prodejny Ferona. Součástí projektu je i vznik tzv. industriální zahrady, na kterou budou využity kompletně revitalizované ocelové části bývané továrny,“ doplnil Jiroušek.

Foto: Archiv společnosti Finep

Pergamenka má obsahovat zeleň i na střechách budov.

S výstavbou na brownfieldech jsou podle něj samozřejmě spojeny i obtíže. Nestaví se na tzv. zelené louce mimo město čili developer musí respektovat lokalitu nebo dané půdorysy.

„Plochy, zejména po těžkém průmyslu, přinášejí často ekologickou zátěž a potřebu kompletní revitalizace,“ říká. Tu si bude žádat například i jejich projekt Nový Opatov.

Brownfieldy jsou místem, kde mohou vznikat nové byty

Tipy a trendy

Pozitivem dnešních brownfieldů je podle něj daná lokalita. „Ta již dávno není na periferii města, ale za desítky let rozvoje města je nyní považována za širší centrum města,“ uvádí Jiroušek.

Brownfieldy dlouhodobě zajímají i společnost Central Group. „V posledních letech se zaměřujeme právě na transformaci zanedbaných brownfieldů v Praze na příjemná místa pro život, která jsou přínosem i pro své okolí s množstvím zeleně a hodnotného veřejného prostoru,“ říká Radek Ježdík, PR manažer uvedené společnosti.

Foto: Archiv společnosti Central Group

Dosluhující sklady ustupují bydlení v projektu Tesla.

Mezi největší brownfieldy, na kterých Central Group plánuje rezidenční výstavbu, patří například rezidence Park Kavčí Hory. Dnes jde o nepřístupný, nevyužívaný a kontaminovaný brownfield, kde byly původně sklady a garáže, a který prošel stavebně i finančně velmi nákladnou dekontaminací.

Dosluhující skladový a průmyslový areál Tesly Hloubětín by měla zase za několik let nahradit moderní čtvrť. Central Group také plánuje namísto nefunkčního továrního areálu Siemens vybudovat rezidenční čtvrť Nový Zličín s komerčními prostory v přízemí bytových domů.

Foto: Archiv společnosti Central Group

Centrum nového Žižkova budou tvořit vysoké budovy.

Na brownfieldy se specializuje i Penta Real Estate. „Jedním z největších realizovaných projektů obnovy brownfieldů v Praze byla naše revitalizace areálu Waltrovky. Z aktuálních projektů je to například projekt Nuselského pivovaru, Masarykovo nádraží, část Žižkovského nádraží nebo další fáze areálu Waltrovky,“ říká Pavel Streblov, ředitel pro komerční výstavbu společnosti.

Foto: Archiv společnosti Penta Real Estate

Chystá se proměna Masarykova nádraží.

„Snažíme se zachovat genia loci jednotlivých území a s industriální historií míst aktivně pracovat. V případě Waltrovky se původní užití areálu odráží v uměleckých dílech, pojmenování budov a propisuje se třeba i do designu jednotlivých recepcí. V případě našeho projektu Smíchoff zase navazujeme na historii místa a v recepci jsme umístili část tramvaje, která se v areálu Smíchova v minulých letech vyráběla,“ doplňuje.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Českou cenu za architekturu dostala školka

Hlavním vítězem soutěže Česká cena za architekturu se stali Petr Stolín a Alena Mičeková, podle jejichž návrhu byla postavena mateřská škola v Nové Rudě na...

Výběr článků

Načítám