Hlavní obsah

Architektonické duo Chybík+Krištof získalo ocenění pro nejlepší mladé studio

Novinky, tnk

Architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof ze studia Chybík+Krištof získali v americkém New Yorku jedno z deseti ocenění pro nejlepší mladé architektonické studio na světě s názvem Design Vanguard 2019. Cenu uděluje zavedený americký měsíčník Architectural Record. Jako vůbec první Češi a Slováci si prestižní cenu vysloužili za vizionářský způsob práce s architekturou.

Foto: Vojtěch Veškrna, Archiv studia Chybík+Krištof

Architektonické duo Ondřej Chybík a Michal Krištof a jejich návrh interiéru sídla Lesů ČR.

Článek

Vítěze na svých stránkách vyhlásil magazín Architectural Record. Ten je jedním z nejstarších titulů zabývajících se architekturou a interiérovým designem s historií sahající do roku 1891.

Časopis už bezmála dvacet let uděluje ceny mladým a talentovaným architektům a jejich studiím. Porota časopisu vybírá oceněné z mladých architektonických firem po celém světě.

Řada oceněných se celosvětově proslavila

Ve své době toto ocenění dokázalo předvídat světový úspěch takovým profesionálům, jakými je čínské studio Neri se sídlem v Šanghaji a pobočkou v Londýně, mexický architekt Michel Rojkind nebo americké studio nARCHITECTS. Tuzemští architekti se tak zařadili mezi perspektivní světové budoucí lídry architektury.

Architektonické studio Chybík+Krištof bylo založeno v roce 2010 a v současnosti má víc jak padesát členů. Mezinárodní architektonický tým působí v kancelářích v Praze, Brně a Bratislavě. Architekti se považují za evropské tvůrce v pravém slova smyslu.

Foto: Archiv studia Chybík+Krištof

Návrh proměny brněnského nádraží Zvonařka.

Studio už proslavila cena Grand Prix Architektů za rok 2017. Tu autoři získali za nevšední galerii nábytku v Brně pokrytou desítkami židlí, která slouží jako showroom kancelářské firmy My Dva group.

Foto: Archiv studia Chybík+Krištof

Studio navrhlo i brněnské bytové domy ve vnitrobloku Francouzská.

Architekti jsou známí také projektováním českého národního pavilonu na světové výstavě Expo 2015 v Miláně s využitím modulární architektury, která byla opětovně sestavena v areálu výrobce KOMA.

Očekávanou stavbou je vznikající vinařství u Znojma

Jedním z výrazných projektů studia je vinařství Lahofer, které má být otevřeno na jaře příštího roku.

Univerzální vinařský areál bude obsahovat například i návštěvnické centrum nebo sál určený k ochutnávkám vína. Vinařství by mělo dobře zapadnout do okolní moravské krajiny. Stavba totiž svým zvlněním připomíná okolní svahy.

Foto: Archiv studia Chybík+Krištof

Vznikající vinařství Lahofer v Dobšicích u Znojma je moderní budovou s vyhlídkou na střeše.

Dalšími oceněnými studii v Design Vanguard 2019 jsou pro letošní rok: bostonské studio French 2D, Michan Architecture z Mexico City, Barend Koolhaas z nizozemského Amsterdamu, Pool Leber z německého Mnichova, Spiegel Aihara Workshop z amerického San Franciska, Jo Jinman Architect z jihokorejského Soulu, G3 Arquitectos z mexického města Querétaro, Adam Sokol Architecture z amerického Los Angeles a madridské studio Zooco.

Může se Vám hodit na Firmy.cz:

Architekti ze studia Chybík+Krištof

  • Michal Krištof studoval architekturu a urbanismus v Brně a na belgické fakultě Sint-Lucas Gentu. Je také držitelem Ceny rektora Vysokého učení technického v Brně. Po ukončení studia pracoval v ateliéru Bjarke Ingels Group – BIG v Kodani na několika projektech po celém světě.
  • Ondřej Chybík po studiích architektury v Brně a rakouském Grazu absolvoval postgraduální studium urbanismu na prestižní univerzitě ETH Zurich ve Švýcarsku. Působil ve vídeňském ateliéru PPAG. Je držitelem Ceny rektora VUT v Brně a získal Cenu Bohuslava Fuchse za nejlepší projekt Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám