Hlavní obsah

Upravený byt ve vodárenské věži připomíná maják tyčící se nad mořem velkoměsta

Novinky, Jana Nesvadbová

Jako maják září do noci prosklené stěny luxusního bytu na vrchu vodárenské věže z viktoriánské éry, která stojí v jihovýchodní části Londýna. Byt s úžasným výhledem na město nad Temží, z nějž je možné při dobrém počasí pomocí dalekohledu odečítat čas přímo z Big Benu, je momentálně na trhu v přepočtu za 58 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Nejvyšší podlaží slouží jako vyhlídkové patro, které má všechny stěny prosklené.

Článek

Věž, která stojí na třídě Shooter’s Hill, nedaleko čtvrti Charlton, byla postavena v roce 1896, aby zásobovala vodou celé okolí, k čemuž sloužila i po dobu trvání obou světových válek. Když na počátku 20. století zachvátila oblast epidemie šarlatové horečky (nakažlivá infekční nemoc), byla věž velice důležitým zdrojem čisté vody.

V současnosti je ale spíše známá divákům britské televizní přehlídky Grand Designs, kde její proměnu v moderní byt představili.

Foto: Profimedia.cz

Vodárenská věž z viktoriánské éry je luxusním bytem s vyhlídkou na celý Londýn.

Čtyřicetimetrová věž prošla rekonstrukcí a její interiér je rozdělen do osmi podlaží. U paty jí přibyla lehká patrová přístavba s ocelovou konstrukcí v podobě proskleného pavilonu na úrovni přízemí. V něm není zimní zahrada, jak by se možná nabízelo, ale kuchyň spojená s jídelnou a obývacím pokojem, v patře jsou pak dvě ložnice, dvě koupelny a po krytém mostě se přechází do vlastní věže.

V ní návštěvník objeví na různých úrovních další tři ložnice, další kuchyň a koupelnu. Prosklený prostor, který je na samém vršku, funguje jako vyhlídková plošina.

Jednotlivá podlaží věže propojuje hydraulikou poháněný výtah, který byl dodatečně přidán k boku stavby, uvádí realitní kancelář Fine & Country, jež prodej objektu obstarává.

Foto: Profimedia.cz

Ocelová patrová přístavba působí vedle mohutné cihlové věže odlehčeně, zároveň svým stylem koresponduje s charakterem technické památky.

Foto: Profimedia.cz

V přízemí patrové přístavby je velký společenský prostor sdružující v sobě kuchyň, jídelnu a obývací pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Nová přístavba je na úrovni přízemí výrazně prosklená. Díky tomu objekt připomíná pavilon.

Vyhlídková plošina je zařízena jako další obývací pokoj, který má 360stupňový výhled na Londýn. Jak poznamenávají redaktoři webu Daily Mail, když je pěkné počasí, mělo by odtud být vidět až na hodiny na slavném Big Benu. Ovšem za předpokladu, že má dotyčný dalekohled.

Vlastní rekonstrukce vodárenské věže byla dle makléřů velice citlivá. Cihlové zdivo bylo důkladně opískováno a chemicky vyčištěno. Veškeré terakotové výlisky pak restaurátoři nejenom vyčistili, ale rovněž doplnili všechny chybějící nebo poškozené.

Vodárenská věž jako moderní a velice luxusní domov je momentálně na trhu za dva miliony liber, tedy zhruba 58 milionů korun.

Foto: Profimedia.cz

Výhled z vršku věže je neuvěřitelný.

Anketa

Líbil by se vám takový byt se soukromou rozhlednou?
Ano, velice!
88,4 %
Možná ano
3,7 %
Neumím se rozhodnout
1,2 %
Spíše moc ne
2,8 %
Jenom to ne!
3,9 %
Celkem hlasovalo 4793 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám