Hlavní obsah

Jedinečné prostředí bytu si žádalo jedinečný interiér

Novinky, Jana Nesvadbová

Bývalé plynojemy v londýnské čtvrti King’s Cross jsou odborníky i veřejností považované za unikátní technickou a svým způsobem dnes už i kulturní památku. Opásaný vzhled trojice plynojemů odpovídal strachu Londýňanů z eventuálního výbuchu. Viktoriánské plynojemy nicméně prošly v minulých letech nákladnou rekonstrukcí a staly se z nich bytové domy. Ve výjimečných budovách nyní vznikají postupně výjimečné byty.

Foto: Michael Sinclair

Interiér bytu je zařízen ve stylu pro moderní ženu s velkým kulturním rozhledem.

Článek

Byty v Gasholders jsou vyhlášené tím, že jejich interiér navrhují přední designéři anebo rovnou umělci. Příkladem může být do růžova laděný trojpodlažní penthouse, jehož zařízení a vzhled navrhla dámská módní designérka srbského původu Roksanda Ilinčićová.

Ačkoli má zkušenosti z oblasti užitého umění a architektury, práce na jednom z devíti penthousů byla její první zkušeností v oblasti bytového designu. Ke spolupráci proto přizvala svého kolegu z branže Nicka Vinsona.

Foto: John Sturrock

Plynojemy jsou nové budovy vestavěné do historické ocelové konstrukce, která chránila původní skutečné plynojemy.

Foto: John Sturrock

Centrální atrium

Foto: Jason Oddy

Střešní terasa

Byt je zařízen v nepřehlédnutelně dámském stylu v kombinaci převážně teplých odstínů barev. Často je mezi nimi růžová.

Elegantní směs nábytku, umění, keramiky, knih a předmětů prozrazuje designérčino zaujetí pro různé disciplíny designu a umění z ženské perspektivy a vytváří dialog mezi místnostmi a jejími obyvateli.

Foto: Michael Sinclair

Čtvrť Londýna King's Cross je vyhlášená jako místo, kde se setkávají a bydlí umělci a výtvarníci. Nástěnné malby v bytě k tomuto charakteru čtvrti odkazují.

Foto: Michael Sinclair

V jídelně vládnou syté energizující barvy.

Není náhodou, že většina autorů děl umístěných v bytě jsou ženy. Nástěnné malby, umělecká díla a textil pocházejí od švýcarské výtvarnice pařížského původu Caroline Denervaudové a fungují jako kulisy pro nábytek Liny Bo Bardiové a Charlotte Perriandové, na němž se pak vyjímá keramika Alany Wilsonové, berlínské hrnčířky Christine Rolandové, Londýňanky Annette Lantsoghtové.

Foto: Michael Sinclair

V bytě má každý předmět svůj význam a slavného autora.

Foto: Michael Sinclair

Designérka v interiéru elegantně kombinuje moderní kusy zařízení s vintage prvky.

V interiéru se v kultivované souhře potkává moderní nábytek s vintage kusy z poloviny minulého století, z nichž mnohé jsou již jen těžko k nalezení. Je to například stojan na kabáty z Nizozemska nebo jídelní stůl Angela Mangiarottiho a židle Pierra Jeannereta.

Celek doplňují podlahové lampy Francoise Châtaina, které kontrastují s baňatou keramickou sochou Enylee Parkerové a otočnými páskovými lampami Claire Norcrossové.

Foto: Michael Sinclair

Velké množství zařízení bytu vytvořily ženské designérky.

Foto: Michael Sinclair

Různé odstíny růžové se v objevují prakticky v každé místnosti bytu.

V Gasholders je dohromady devět penthousů, z nichž každý má svou vlastní střešní zahradu. Roksanda spolupracovala tedy i na jejím návrhu.

Zatímco zahradní design si vzala na starosti Suzane Wallgrenová, Roksanda se soustředila na výběr nábytku. Pro venkovní prostory bytu nakonec zvolila stůl Pallas navržený německým průmyslovým návrhářem Konstantinem Grcicem a doplnila jej betonovými židlemi odlitými do forem vytvořených z papírových pytlů od londýnské návrhářky Gitty Gschwendtnerové.

Foto: Michael Sinclair

Zatímco některé židle v bytě jsou vybrány tak, aby dobře ladily ke svému okolí, jiné naopak fungují jako solitéry.

Penthouse se třemi ložnicemi se rozkládá na třech podlažích. Doplňuje jej zahrada, která je do něj zanořená ve stylu dvorku.

Po schodišti lze ze zahrady vyjít na druhou, střešní zahradu. Odtud je výhled na nejnovější londýnské obchodní centrum Coal Drops Yard v samém srdci King’s Cross.

Foto: Michael Sinclair

V bytě jsou celkem tři ložnice, toto je hlavní z nich.

Foto: Michael Sinclair

Intimní zákoutí v hlavní ložnici.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Máte rádi, když je domov zařízený v genderově výrazném stylu?
Ano, je to zajímavější
51,7 %
Nevím
6,9 %
Ne, takový byt mi přijde jako dětský pokoj pro chlapečka nebo pro holčičku
41,4 %
Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Londýnské Gasholders (plynojemy)

Gasholders je atypická moderní budova, která vyrostla vepsaná do rámů, jež v minulosti chránily plynojemy. Na místě byly celkem tři, a dodnes se tu tyčí trojice těchto charakteristických kruhových koster z litiny. Nová budova má tedy také tři části, které jsou vzájemně propojené. Rekonstruovaná kostra zůstala zachová ve své původní podobě.

Útvar je zapsán na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně a patří k významným technickým památkám centrálního Londýna. Adresa Gasholders (plynojemy) v King’s Cross patří mezi velmi známé a rovněž tak žádané.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám