Hlavní obsah

Učitel si postavil dům z hlíny. Zájem o něj byl takový, že v něm starou stavební metodu vyučuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se Jordánec Hamad Nazzal z Mafraku rozhodl postavit si dům podle starobylých stavebních technik a z tradičních materiálů, byl mezi sousedy za podivína. Postupně se ale jeho dům začal těšit tak velkému zájmu a popularitě, že jej proměnil v centrum, kde tyto staré stavební techniky vyučuje zájemce z Jordánska i zahraničí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jordánský akademik si postavil dům z hlíny za použití historických technikVideo: Reuters

 
Článek

Dvaapadesátiletý Nazzal studoval anglickou literaturu na univerzitě ve skotském Glasgow, jedenáct let učil ve Spojených státech, posledních pět let pak působil jako překladatel ve Spojených arabských emirátech. K architektuře neměl žádný profesní vztah. Nelíbil se mu ale moderní způsob výstavby, který se rozmáhá v jeho zemi.

Vše je podle něj nastavené tak, aby lidé museli do svého bydlení neustále dál a dál investovat. Rozhodl se tedy sám stavět metodou, kterou po staletí používali jeho předkové.

Výchozím materiálem mu byla hlína, kterou smíchal s ječnou slámou, ale také popelem a kozími chlupy. Jak říká, to jsou materiály, které jsou dostupné všude. Současně pro stavbu používá i kámen. Tvary staveb volil rovněž tradiční, tedy takové, jaké si lidé v jeho zemi budovali před staletími.

Protože neměl žádné předchozí zkušenosti se stavbou, natož s tímto typem staveb, musel nejprve hodně experimentovat, aby vytvořil fungující směs. Práce na kostře stavby mu trvala dva roky a další tři léta trvalo dokončení domu. Ten má nakonec pět místností a vnitřní plochu 200 čtverečních metrů.

Celý jeho pozemek, který koupil už v roce 2009 za 35 tisíc jordánských dinárů (zhruba 1 milion korun), má pak výměru 750 čtverečních metrů.

Každá z pětice místností je uzavřena štíhlou kupolí, přičemž u jejich nejvyššího bodu se pohybuje v rozpětí od 3,5 do 7,75 metru.

Muž si postavil dům z kamene a hlíny. K betonu nemá důvěru

Tipy a trendy

Ačkoli prvním důvodem, proč Nazzalův dům poutá pozornost, je jeho nezvyklý tvar, který nám Čechům může na první pohled připomínat včelí úly, neméně důležitým důvodem pozornosti okolí je i ekologický styl stavby takového obydlí.

Nazzala původně sousedé považovali za podivína. Brzy jim ale došlo, kolik výhod jím použitá metoda stavby v sobě skrývá a začali se o jeho dům upřímně zajímat. Stejně jako spousta dalších lidí z Jordánska, ale i ze zahraničí. Přírodní materiál přirozeně dýchá, z interiéru nasává přebytečnou vlhkost, která se pak volně odpařuje v exteriéru, zároveň materiál dobře tepelně izoluje...

„Stavění ze slámy a hlíny je prastará metoda, která se vyznačuje klasickými tvary danými povahou použitých materiálů, ale i jejich šetrností k životnímu prostředí, přirozenou regulací jejich vnitřního klimatu a nízkou cenou ve srovnání s moderními metodami,” sdělil Nazzal reportérům z agentury Reuters.

Když Nazzal viděl, jaký je o jeho dům zájem, rozhodl se jej nakonec proměnit v centrum, kde nyní učí zájemce stavět stejným způsobem.

Jeho dům na povrchu zdobí jen jednoduché malby, zaoblené stěny jsou otevřeny jen malými okny. Vstupuje se starobylými dřevěnými dveřmi. Ani jedno z toho prý Nazzal dopředu neplánoval, stavba si o to podle něj prostě řekla sama.

Egyptská inženýrka staví domy z dusané hlíny. Jsou ekologické a dobře izolují

Tipy a trendy

To, čím je jeho dům zajímavý, je ovšem propojení moderního života s historickými pracovními postupy. Muž totiž nevytvářel primárně budovu ve stylu skanzenu. Svůj dům budoval jako moderní domov pro moderní životní styl.

Říká, že jeho dům je první moderní budovou vyrobenou z hlíny, která prokázala svou obyvatelnost a udržitelnost jak pro tělo, tak pro duši.

Anketa

Lákalo by vás postavit si dům z hlíny?
Ano, bylo by to ekologické a patrně i levné.
57,6 %
Asi ano, ale bydlet v něm, to už nevím...
7,4 %
To tedy nevím.
2,8 %
Asi spíš ne.
4,9 %
Ne, vůbec.
27,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6329 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám