Hlavní obsah

Ač původním povoláním elektrikář, dceři na zahradě postavil pergolu jako profesionál

Znojmo

O tom, že zvládne postavit na zahradě pergolu, musel náš čtenář Tomáš ze Znojma svou dceru nejprve přesvědčit. Teprve pak se pustil do podrobné přípravy plánů, a později i do stavby. Původní profesí elektrikář se tak zcela sám pustil nejprve do betonování základové desky, na níž postavil hezkou dřevěnou stavbu, kterou si nyní užívá celá rodina.

Foto: Archiv čtenáře

Čtenář postavil na zahradě své dcery novou pergolu.

Článek

Pan Tomáš pracoval celý život jako elektrikář. Když na dveře zaklepal důchod, začal hledat, čím si volný čas ukrátit. A našel.

„Dcera na své zahradě chtěla postavit pergolu, ovšem tovární výrobek 'na klíč'. Nabídl jsme jí proto, že jí pergolu postavím sám. Nejprve jsem si však u ní musel získat důvěru, že to zvládnu (ani sám jsem o tom nebyl úplně přesvědčen). V zimě jsem tedy postavil maketu 1:10 a bylo rozhodnuto,” píše pan Tomáš.

Během zimy si navrhl kompletní a podrobné plány včetně rozpisu materiálu. Ve svých plánech nepoužil ani jeden prefabrikovaný prvek, jediné, v čem se inspiroval u prodávaných hotových pergol, byl úhel sklonu střech.

Na jaře následujícího roku se náš čtenář pustil do práce. Plány, které si přes zimu připravil, se ukázaly jako skvělý nápad. Bez nich by se při stavbě neobešel. Poprvé v životě míchal beton a postavil základy. S tímto typem práce neměl dosud žádné zkušenosti a stejně tak v truhlařině byl naprostým laikem.

„Jelikož jsem puntičkář, dal jsem si za cíl, že na celé stavbě nesmí být vidět jediná kovová hlava vrutu, šroubu nebo hřebíku, a opravdu se mi to povedlo,” pochvaluje si.

Výrobní náklady
Trámy na kostru14 000 Kč
Střecha5000 Kč
Boční výplně4000 Kč
Drobnosti a doplňky5000 Kč

Stavba pergoly panu Tomášovi nakonec trvala 3 měsíce. Veškeré práce totiž musel zvládnout sám.

„Nebyl nikdo, kdo by podržel prkno nebo trámek, na vše jsem byl zcela sám, což respektovalo vymýšlení různých lešení, na řadu přišly i kladky, protože v 66 letech chybí i trochu té síly,” vysvětluje náš čtenář.

Ve dvaceti letech si během pandemie postavil dřevěnou dílnu

Jak na to

Jako bývalý elektrikář si ale pan Tomáš uměl v jedné věci dobře poradit. Na zahradě není rozvedena elektřina ze sítě. Proto si navrhl a vytvořil kompletní solární systém z panelů a měniče. Panely jsou umístěné na střeše vedle stojícího zahradního domku. Provoz veškerých strojů a zařízení, jako jsou míchačka, cirkulárka, hoblovka či ruční elektrické nářadí díky tomu zajišťovalo pouze slunce.

„Ač mi to někteří nevěří, pergola byla moje první práce se dřevem. Nyní slouží celé rodině na oslavy, nebo jen tak na víkendy. Já v ní sedávám denně,” uzavírá spokojeně náš čtenář pan Tomáš.

Anketa

Když se chystáte něco postavit, děláte si také maketu a plány?
Ano, je to velmi užitečné.
7,6 %
Jen plány.
21,8 %
Ne, mám vždy jen pár poznámek.
10,2 %
Obejdu se bez toho, stačí mi, že to mám v hlavě.
52 %
Nic nestavím.
8,4 %
Celkem hlasovalo 6852 čtenářů.

Reklama

Související články

Muškátové království září všemi barvami

Malou zahradu své maminky se nám rozhodl představit náš čtenář Jan. Zahrada je na Třebíčsku, a vládne na ní pohoda a klid. Srdcem je letos nově postavená...

Výběr článků

Načítám