Hlavní obsah

Architekt a nadšený skateboardista si postavil dům, jehož součástí je U-rampa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když musíš, tak musíš, hlásá známý reklamní slogan a každý, kdo má nějakou vášeň, dobře ví, že se rozhodně nevztahuje jen na pití limonád. Své o tom ví argentinský architekt Macu Bulgubure, který je zároveň nadšeným skateboardistou. Navrhl si proto pro sebe u města Rosario dům, jehož důležitou součástí je U-rampa.

Foto: Profimedia.cz

Architekt si postavil dům s U-rampou.

Článek

V romantickém prostředí na ostrově uprostřed řeky Paraná, naproti břehům města Rosario, si čtyřicetiletý architekt Macu Bulgubure postavil rodinný dům. Stavba s ocelovou konstrukcí je rozdělena do dvou podlaží, přičemž nespočívá klasicky na základové desce, ale - s ohledem na možnost záplav - je vyzdvižena na sérii ocelových profilů nad okolní terén.

Interiér domu nabízí majiteli užitnou plochu 76 čtverečních metrů, přičemž jen zhruba jedna třetina půdorysu vyzdviženého nad terén je uzavřena. Dvě strany této uzavřené části obklopuje terasa, jež je na jedné z nich proměněna v U-rampu.

Dojem, že je terasa součástí interiéru vysunutou mimo zdi domu, silně podporuje volba materiálů. Obložení zdí, které jsou všude jinde pokryté černým, vodě odolným dřevem, se směrem k terase mění a dům sem ukazuje svou intimní tvář, jež je v přirozené barvě dřeva a překližky.

V interiéru se pak už překližka neobjevuje a zůstává pouze dřevo. Ze stejného materiálu je vytvořena U-rampa, která díky tomu působí jako přirozená součást celé stavby.

Foto: Profimedia.cz

U-rampa je integrovanou součástí stavby. Majiteli stačí prostě vyjít z obýváku a už může jezdit.

Ze dřeva je rovněž tak podbití dlouhého přesahu střechy, protaženého až nad konec terasy řídkým mřížovím. Terasa i U-rampa jsou tak částečně zastřešené a stíní interiér a částečně propouštějí světlo.

Také přemýšlíte, co vám ještě chybí na zahradě? Určitě U-rampa

Zahrada

Uspořádání interiéru je logické a účelné. Spodní podlaží má otevřený plán, kde je spojena kuchyňská, jídelní a denní zóna. Po schodišti pak vede cesta k ložnici, před níž je umístěná samostatná koupelna s toaletou, jediná v domě.

Dům je navržen jako stoprocentně soběstačný. Jak vysvětluje architekt, poloha na ostrově uprostřed řeky neposkytovala ani jinou možnost řešení.

Elektrickou energii tak stavba získává z fotovoltaických panelů umístěných na střeše, vodu pak částečně z řeky a také ze zásobníků napájeného dešti. Teplou vodu zajišťuje opět solární ohřev, odpadní voda je čištěna v biočističce.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení na ostrově uprostřed řeky?
Ano, to by bylo báječné!
65,9 %
Na nějaký čas ano.
10,6 %
Nevím, moc si to neumím představit.
5,3 %
Asi spíš ne.
5,1 %
V žádném případě. Mělo by to jen samé nevýhody.
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 545 čtenářů.

Přehlídka vánočních stromků našich čtenářů

Vánoční stromek nechybí snad v žádné z českých rodin. Každá má ale trochu jiný. Tu jej zdobí památečními ozdobami po předcích, jinde si naopak potrpí na nejnovější trendy a mají každý rok zcela jiný, tamo se zdobí jen čokoládovými ozdobami a v další rodině hledí hlavně na bezpečnost. Kvůli malým dětem nebo mazlíčkům...

Jak vypadá ten váš? Pojďme si užít Vánoce společně. Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 22. 12. 2021 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích přineseme ve vánočním článku v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám