Hlavní obsah

Titul Architekt obci dostal Jaromír Kročák, dlouhodobě zkrášluje Soběslav

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prestižní titul Architekt obci, udělovaný Ministerstvem pro místní rozvoj ČR, Svazem měst a obcí ČR a časopisem Moderní obec, letos získal dvaašedesátiletý architekt Jaromír Kročák, který řadou svých projektů vylepšil podobu Soběslavi. Přestože Soběslav není velkým městem, může se chlubit cennými veřejnými prostory a hodnotnými stavbami.

Foto: Archiv soutěže Architekt roku 2020, Tomáš Halasz

Architekt Jaromír Kročák je oceněn za svou tvorbu pro město Soběslav.

Článek

Cílem soutěže Architekt obci je ocenit spolupráci mezi architektem a obcí a vyzdvihnutí jejich rolí při procesu výstavby.

„Chceme ocenit dlouhodobou spolupráci obcí a architektů, která vede k lepšímu prostředí pro život obyvatel,“ vysvětlila na slavnostním zářijovém ceremoniálu statut ceny Žanet Hadžić, ředitelka odboru stavebního řádu z MMR.

Spolupráce se podle poroty nejlépe daří právě městu Soběslav a architektovi Jaromírovi Kročákovi, který je sám soběslavským rodákem.

„Spolupráce s městem Soběslav trvala cca 22 let. Nejdřív jsme zahájili práce na vestavbě celoskleněného kontejneru s městskou knihovnou do středověkého rožmberského hradu. Nyní ještě probíhá veřejná diskuze nad studií úprav parku u kostela sv. Víta. Na konci září dostaneme připomínky veřejnosti a dopracujeme tuto studii do konečné podoby,” uvedl pro Novinky.cz Jaromír Kročák.

Foto: Archiv ateliéru Jaromíra Kročáka

Kulturní a společenské centrum v Soběslavi

Cena byla udělena za mnohaletou profesionální práci architekta a podporu kvalitní architektury v regionu. Oceněna byla pak především jeho spolupráce se samosprávou města Soběslav, kterou na slavnostním ceremoniálu u příležitosti udělení ceny zastupoval starosta Jindřich Bláha.

Výsledkem spolupráce je rekonstrukce náměstí, parku a úpravy několika staveb, včetně obnovy a dostavby gotického hradu či přestavby kina na multifunkční kulturní centrum.

Oceněna byla i architektova snaha o co nejsnazší údržbu staveb i zapojení veřejnosti, která projekty spoluvytváří.

Foto: Archiv soutěže Grand Prix Architektů

Rekonstrukce městské knihovny v Soběslavi

Odborná porota soutěže Architekt obci 2020 probírala potenciál kvalitního architektonického rozvoje jednotlivých sídel a vybrala už v létě pět finalistů soutěže, jejichž působení považuje pro rozvoj konkrétního města či obce za zásadní.

Přehled finalistů Architekt obci 2020
SoběslavJaromír Kročák (vítěz)
BratčiceDan Šamánek
Havlíčkův BrodAleš Burian
HodiceMilan Nytra a Hana Nytrová
HolasoviceLubomír Dehner
Foto: Archiv ateliéru Jaromíra Kročáka

Park u kostela svatého Marka v Soběslavi

Letos poprvé je ocenění udělováno ve spolupráci s Českou komorou architektů a Asociací pro urbanismus a územní plánování ČR. Vyhlášeno bylo spolu s titulem Architekt roku 2020.

Seznamte se nejen s organickou tvorbou Architekta roku 2020 Zdeňka Fránka

Tipy a trendy

Architekt Jaromír Kročák

  • Absolvoval Fakultu architektury ČVUT v Praze.
  • V roce 1993 založil vlastní Ateliér Kročák, za kterým stojí desítky staveb realizovaných především v Jihočeském kraji.
  • Zasedá v porotách architektonických soutěží.
  • Je členem Památkové rady NPÚ v Českých Budějovicích.
  • Působí jako pedagog na Fakultě stavební ČVUT v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám