Hlavní obsah

Také okna umí být chytrá

Novinky, nes

S rostoucí poptávkou po systémech snižujících energetické náklady domácností se zvyšuje mj. i poptávka po tzv. „inteligentních systémech”. Za ideální stav mnozí považují situaci, kdy celý domov dokáže sám rozpoznat, jaké je venku počasí, jaká je teplota vně i uvnitř a podle toho se pak zařídit. Vyvětrat, zatopit, spustit klimatizaci atd. Do rodiny „chytrých” zařízení se přidala i okna, která už také nečekají na obsluhu člověkem.

Foto: Velux

Ve dnech, kdy je venku velké horko, nebo sluníčko svítí přímo do nich, si umí chytrá okna sama stáhnout žaluzie, v případě vydýchaného vzduchu pak sama vyvětrají.

Článek

Ať už to jsou okna standardní, nebo nejnověji i střešní, mohou se díky možnosti připojení k nejrůznějším čidlům velmi aktivně podílet na úpravě atmosféry v bytě a samozřejmě i na teplotě v něm. Ta totiž nebývá ani zdaleka tak vhodná, jak si představujeme. Největším problémem bývá zatuchlý a vydýchaný vzduch.

„Existuje jen jedno skutečně účinné a dlouhodobé řešení, jak se postavit důsledkům špatného vnitřního klimatu – vyvětrat zatuchlý vzduch čerstvým. Přesto téměř šest z deseti domácností dostatečně nevětrá,“ sdělila hlavní architektka společnosti Velux Klára Bukolská.

Odpovědí jsou tedy okna, jež v případě potřeby vyvětrají sama. Kromě této schopnosti dokážou i „dle vlastního uvážení” stínit, aby se interiér zbytečně nepřehříval.

Střešní okna sama vyvětrají

Novinkou na trhu jsou sady obsahující střešní okna a doplňkové sety pro jejich adaptaci na dálkové ovládání. V případě samotných oken lze volit mezi dřevěnými a bezúdržbovými.

Doplňkové sety pak mohou být buď solární, anebo připojitelné do sítě. Solární sety jsou určeny všem, kteří nemohou nebo nechtějí vést elektrickou kabeláž k oknu. Oba doplňkové sety lze pořídit také zvlášť, takže pro automatickou obsluhu lze upravit i již instalovaná okna.

Foto: Velux

Okna lze na dálku, a tedy odkudkoli, ovládat pomocí mobilní aplikace.

Konkrétně ke střešním oknům je možné si pořídit rovnou i celý inteligentní systém pro ovládání nejenom jich, ale také rolet a žaluzií, a to na základě údajů zaznamenaných nejrůznějšími čidly. Ta neustále sledují vnitřní klima v domácnosti, tedy teplotu, vlhkost a koncentraci oxidu uhličitého.

Zajímavostí je, že takové systémy jsou dokonce schopné se samy učit. Analyzují a zpracovávají každodenní činnosti, které v domácnosti probíhají, díky čemuž se naučí, kdy rodina obvykle vstává, kdy mívá ve zvyku větrat či jakou teplotu doma preferuje. Systém se tak přesněji dokáže přizpůsobit jejímu stylu života.

S přidanými informacemi o počasí se systém sám dokáže rozhodovat, kdy a jak intenzívně větrat a stínit. V praxi to například znamená, že blíží-li se bouřka, okna se otevřou, aby se doma zavčas vyvětralo. Naopak, panují-li venku vedra, odsune se větrání na pozdější hodiny.

Užitečné je, že takový systém lze propojit se systémem inteligentního řízení domácnosti Apple HomeKit a výrobci jej plánují naučit komunikaci i se systémem Google Home.

Na kolik vyjdou

Kdo se rozhodne pro dřevěná střešní okna se solárním pohonem, měl by počítat s náklady 17 400 Kč včetně DPH, varianta s elektrickým pohonem pak vyjde o necelých 500 Kč dráž.

Kdo střešní okna již má a vystačí si jen se setem pro jejich ovládání, bude potřebovat necelých 8000 Kč za systém se solárním pohonem a necelých 8500 Kč za systém s elektrickým pohonem.

Kdo nemá ani systém pro inteligentní řízení domácnosti, bude pak potřebovat i sadu pro řízení oken vybavenou potřebnými čidly apod. Ta se prodává za částky okolo 6600 Kč.

Standardní okna si se střešními v ničem nezadají

Obdobné schopnosti jako střešní okna mají i ta standardní. Výrobci se u nich ovšem soustředí především na schopnost samostatného stínění, ať již pomocí exteriérových či interiérových prvků.

Dálkové ovládání standardních oken lze rovněž řešit pouze pomocí samostatné mobilní aplikace, anebo je propojit s inteligentním systémem řízení domácnosti.

Foto: Vekra

Díky speciálním povětrnostním a teplotním čidlům vědí okna velmi přesně, kdy si mají sama stáhnout žaluzie a kdy je zase roztáhnout.

Systémy ovládající žaluzie na standardních oknech pak lze buď navolit univerzálně po jednotlivých dnech v týdnu, anebo rovněž vycházejí z dat nasbíraných nejrůznějšími čidly, ať již exteriérovými, nebo interiérovými.

Automatické otevírání standardních oken

Na trhu lze objevit i standardní okna s automatickým otevíráním a zavíráním. Tyto systémy mají ale podle výrobců oken zatím svá úskalí. Otevře-li majitel takové okno na dálku, nebo se dokonce otevře automaticky samo, pak není zabezpečeno a stává se potenciálním místem pro vloupání.

S tím souvisí i případ, kdy dojde k výpadku proudu. Zůstanou-li stažené či roztažené žaluzie, nic se neděje. Ovšem, zůstane-li pootevřené okno, může to být opět pozvánka pro nechtěnou návštěvu. Automaticky pootevřené okno pak může představovat problém při následné likvidaci škodné události s pojišťovnou.

Jako alternativu k automatickému větrání doporučují výrobci klasických oken kromě rekuperace větrací štěrbiny. Ty jsou zabudované přímo v rámu okna a umí reagovat na vnitřní vlhkost. K tomu slouží speciální pásek, který se mechanicky postará o otevření štěrbiny. Tak se do interiéru dostává čerstvý vzduch, ale nelze to samozřejmě považovat za plnohodnotné větrání, protože na to je možnost výměny vzduchu omezená.

Instalace a náklady

Pořízení a instalace inteligentního ovládání žaluzií nepředstavují nic složitého a nevyžadují žádnou speciální stavební předpřípravu na rozvody. Samotné užívání je také jednoduché.

Foto: Vekra

Je vždy praktičtější a levnější promyslet provedení oken ještě před stavbou. Stavebník by měl vědět, jaká chce okna, jaký typ žaluzií k nim a zda mají být ovládány na dálku, případně zapojeny do systému inteligentní domácnosti.

Pořizovací náklady jsou ve dvou variantách, protože každá žaluzie má vždy u sebe motor, který je buď se snímačem dálkového ovládání, nebo bez něj. Vše má jednodušší stavebník, který se rozhodne už předem, že bude chtít žaluzie dálkově ovládat.

S žaluziemi si totiž pořídí už rovnou motor, který v sobě má zabudovaný snímač dálkového ovládání. Řídicí jednotka pak funguje jako vysílač a vydává povely k jednotlivým motorům. Pořizovací náklady na řídicí jednotku jsou mezi šesti až sedmi tisíci korun bez daně. (U rodinných domů do 350 m2 se připočítává 15% daň, tudíž je cena 6900 až 8050 Kč s DPH.)

Ve druhé variantě je možné dodatečné pořízení centrálního ovládání. „V takovém případě se cena navyšuje nejen o řídicí jednotku, ale i příslušný počet motorů se zabudovanými přijímači signálu. Cena za jeden motor se pohybuje přibližně kolem 2500 Kč bez DPH, s 15% sazbou jde pak o částku 2875 Kč,” říká David Šejvl z divize stínicí techniky Vekra.

Samozřejmým předpokladem je možnost napojení systému k internetu. Aplikace na ovládání pro Apple či Android systémy jsou pak ke stažení zdarma.

Výrobci jak střešních, tak klasických oken s žaluziemi využívají většinou jednoho dodavatele IT systému, takže díky tomu může majitel domu obvykle na jednu řídicí jednotku napojit jak střešní okna, tak žaluzie, ale i garážová vrata či vjezdové brány.

Starý dobrý vypínač

Kromě automatického stínění je možné ovládat žaluzie nejenom prostřednictvím telefonu či tabletu, ale také klasického vypínače.

„Žaluziové vypínače přijímají povely pomocí otočného nebo dvouklapkového mechanismu. Symboly šipek na ovladačích jasně rozlišují směr pohybu a nám už v podstatě stačí jen jednoduše otočit nebo zmáčknout pro více či méně sluníčka,“ popisuje Lenka Vodicová ze společnosti Obzor Zlín.

Foto: Obzor

Žaluzie u oken lze ovládat také klasickými vypínači, buď otočnými (vlevo), nebo dvouklapkovými.

Samozřejmostí je stejný design a provedení jako u ostatních domovních vypínačů, u kterých jsou rámečky ovladačů na výběr v mnoha barevných i materiálových variantách.

Při instalaci spínače mějte na paměti
Pro otočné ovladače je třeba počítat s větší montážní hloubkou pro správné uchycení elektro přístroje. Standardní hloubka otočného ovladače je 46,2 mm, proto je nutné, aby jeho montážní krabice byla umístěna vždy v hloubce minimálně 50 mm s doporučenou rezervou o dalších 10 mm kvůli pohodlnějšímu rozložení připojených vodičů. Naproti tomu montážní krabici pro dvouklapkový ovladač stačí hloubka 30 nebo 42 mm jako u klasického přístroje domovního vypínače.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám