Hlavní obsah

Studenti architektury zkusí vytvořit celodřevěnou stavbu navrženou Adolfem Loosem

Novinky, tnk

Plány na výstavbu pozoruhodné komorní celodřevěné stavby rozpracované architektem Adolfem Loosem budou v letním semestru připravovat v rámci výuky studenti Ateliéru Girsa z Ústavu památkové péče Fakulty architektury ČVUT v Praze. Fakulta se tak chce připojit k oslavám 150. výročí narození tohoto světoznámého českého architekta.

Foto: Archiv Fakulty architektury ČVUT

Dům by měl tvarově vypadat zhruba takto.

Článek

Letošní rok byl vyhlášen jako „Rok Adolfa Loose”. Tento architekt se nesmazatelně zapsal do dějin architektury svými nevšedními projekty, které bortily konvence.

Proslul navrhováním místností různých šířek a výšek. Adolf Loos se proslavil svým „Raumplanem” (prostorovým plánem), což je strukturované plánování půdorysu.

Prohlédněte si jedinečné stavby Adolfa Loose v dokonalých modelech

Tipy a trendy

Zvenku byly stavby tohoto architekta vždy střízlivé a ne příliš dekorativní. Loos zastával myšlenku, že „staví pro obyvatele domu, a ne pro kolemjdoucí.”

Foto: Archiv Fakulty architektury ČVUT

Na nákresech je vidět, ža architekt hodně řešil rozmístění oken.

Maketa posledního domu Adolfa Loose má vzniknout v areálu pražského Národního technického muzea. Stavba má být v měřítku 1:1.

Jedná se o dům, který Loos navrhl na sklonku své životní dráhy pro dceru Miladu a Františka Müllerových, ale podrobnou dokumentaci na něj už nestihl rozpracovat. Při volbě materiálu ho inspirovaly během jeho cest po světě dřevěné budovy v USA.

Foto: Archiv Fakulty architektury ČVUT

Architekti mají k dispozici nákresy.

Podle profesora Václava Girsy se ze zachovalých plánů dají vyčíst rozměry dřevostavby - 7 x 7 x 7 metrů.

V přízemí architekt navrhoval kuchyň a obývací pokoj, v patře dvě malé ložnice a koupelnu s WC. Dům měl být původně podsklepený, kvůli své technické i finanční náročnosti však v návrzích studentů bude tento prvek chybět.

Semlerův dům vznikl spojením dvou objektů, slávu mu přinesl interiér navržený Adolfem Loosem

Tipy a trendy

Návštěvníci budou moci do hotového domu vejít a získat tak představu o prostorovém plánu, který je pro Loosovu tvorbu tak charakteristický.

Dům ale zůstane jinak prázdný. Budou v něm jen elektrické rozvody, aby bylo možné uvnitř svítit nebo umístit obrazovku s projekcí dokumentů o Loosových stavbách.

Foto: Archiv Fakulty architektury ČVUT

Stavba bude mít geometrické tvary.

„Nevíme, jak to Loos chtěl. Můžeme se něco domnívat a odhadovat podle jeho již realizovaných staveb, jak by mohlo vnitřní vybavení vypadat, ale jistě to nevíme,“ uvedl při příležitosti oznámení vzniku stavby profesor Václav Girsa.

V dalším semestru pak mohou studenti následně vypracovat návrhy barevnosti a vybavení interiéru, z prací pak v domě udělají výstavu.

Projekt připraví Fakulta architektury ČVUT v Praze ve spolupráci s Národním technickým muzeem a Studijním a dokumentačním centrem Norbertov, které je zařízením Muzea hlavního města Prahy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Realizace záměru se předpokládá do konce letošního roku, zpřístupněna pro veřejnost by mohla být stavba v polovině příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám