Hlavní obsah

Střechy domu ve svahu propojuje schodiště

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům s výrazně oddělenými prostory pro rodiče a jejich dvě dcery navrhli v prostředí svažitého terénu architekti z ateliéru El Sindicato Arquitectura. Stavba s příznačným názvem Dům ve svahu stojí v ekvádorském venkovském městečku Cumbayá.

Foto: Andrés Villota

Dům propojují na úrovni povrchu země a střech schodiště.

Článek

Dům, který má užitnou plochu 200 čtverečních metrů, architekti rozdělili na tři části, mezi nimiž nechali rozestupy. Vzniklé volné plochy v exteriéru mezi nimi využili pak jako terasy rozšiřující vnitřní prostor.

Prvkem, jenž všechny tři objemy propojuje, je pak mírně se svažující schodiště, které vede po povrchu země, ovšem nápaditě je zopakováno i na úrovni střech, jež jsou pochozí a slouží jako další plocha, kterou má rodina k dispozici.

Ač se může jevit fyzické rozdělení domu do tří samostatných objektů jako možná trochu krkolomné, architekti vysvětlují, že soukromí jednotlivých členů domácnosti bylo naprostou prioritou rodiny. Zároveň tímto řešením pak každá z částí domu má svůj vlastní hezký výhled na nedalekou, v současnosti již nečinnou sopku Ilalo a okolní krajinu.

Jednotlivé části jsou řešené jako přízemní. Vstup do domu je v nejvýše položené, kde je obývací pokoj, jídelna a společná koupelna. Z terasy, která následuje, je pak možné vystoupat po schodišti na střechu prostředního objektu a z něj po dalších schodech pokračovat na ostatní střechy.

Kuchyň je umístěna trochu překvapivě ve střední budově – a je chápána jako srdce celé domácnosti. Právě zde se totiž celá rodina setkává při příležitosti přípravy jídel a společného stolování. S kuchyní sousedí venku zeleninová zahrada.

Měla to být jen přístavba, nyní je srdcem celého domu

Tipy a trendy

Ve stejné části domu, ovšem na druhé straně od centrální linie vyznačené schodištěm, je uložena ložnice rodičů.

Ložnice dcer je pak možné objevit v poslední, nejníže položené části domu. Oba objemy, jak ten s ložnicí rodičů, tak ten s ložnicemi dcer, jsou stejně velké.

Rodina bydlí v unikátní věži s arkýřovými okny, která vypadá jako bublinky na špejli

Tipy a trendy

Zajímavá je rovněž konstrukce jednotlivých boxů. Všechny mají jako nosné vždy kratší zdi, které jsou postavené ze dvou rovnoběžných řad cihel, mezi nimiž je prostor vyplněný betonem.

Cihly v tomto případě fungovaly jako bednění a zároveň nyní plní i estetickou funkci. Zdi, které jsou na tyto kolmé, jsou pak buď v maximální míře prosklené, anebo zcela betonové.

Anketa

Líbí se vám myšlenka téměř samostatného bydlení dětí s rodiči?
Ano, to je praktické.
66,3 %
Docela ano.
9,6 %
Nevím.
3 %
Moc ne.
9,1 %
Kdepak, to se mi nelíbí.
12 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1258 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Stačilo 12 hodin a postavili dům z betonu

Postavit třípokojový dům z betonu by normálně trvalo zhruba čtyři týdny. Díky metodě 3D tisku to ale ve Williamsburgu, v americkém státě Virginia, zvládli za...

Výběr článků

Načítám