Hlavní obsah

Stavba zahalená v hliníkovém plášti překvapí na první pohled svou hravostí

Multifunkční budovu s hliníkovými fasádami navrhli v japonském městě Shiki v prefektuře Saitama tamní architekti z ateliéru Sasaki Architecture. Zajímavostí stavby je zvláštní kombinace industriálního ladění osvěženého nečekanou hravostí tvarů. I díky nim pak stavba působí neobvykle lehkých dojmem.

Foto: Takumi Ota

Hravá fasáda domu upoutá pozornost snad každého kolemjdoucího.

Článek

Při práci na návrhu multifunkční budovy architekti vycházeli z historie města i jeho moderní tváře. Chtěli vytvořit objekt, který posune danou lokalitu dále na cestě k modernímu stylu.

Dům by se mohl stát v jistém smyslu místní ikonou. Bodem, od nějž se bude v budoucnu odvíjet vzhled celé velice rušné ulice směřující k místnímu nádraží. I proto stavba nese název Shikism, jenž evokuje dojem vznikajícího nového architektonického směru.

Původně industriální charakter místa inspiroval autory návrhu k použití hliníku s matným povrchem coby hlavního materiálu fasády. Aby stavba ale nebyla jen nezáživnou kostkou, osvěžili její vzhled balkony, které nejsou souvislé, ale na některých místech se záměrně ztrácí část jejich podlahy, jinde část stropu a na okrajích jsou zakončené šikmými stěnami, které romantičtěji založenému divákovi mohou připomínat rozevřené dlaně nebo snad i listy rostliny.

Trojpodlažní budova postavená na pozemku o výměře 771 m² má komerční účel a jak vysvětlují architekti, její vnitřní uspořádání bylo dáno jednoznačným cílem – svým majitelům má přinést co možná nejvyšší zisky plynoucí z pronájmu. I proto v budově budou sídlit hned tři různá zařízení.

V podzemním podlaží a v přízemí, s největší provázaností s rušným životem v ulici, má sídlit restaurace. Majitelé nepochybují, že se brzy stane jedním z nejvyhlášenějších podniků ve městě.

Foto: Takumi Ota

Popínavá vegetace přinese jednou do interiéru budovy příjemný stín a čistší i chladnější vzduch.

V prvním patře je naplánována mateřinka, která nepochybně přijde vhod mnoha lidem pracujícím v okolní, v současné době především obchodní čtvrti.

Druhé a třetí patro je pak vyhrazeno pro coworkingové kanceláře, tedy kancelářské prostory, kde si firmy i jednotlivci na určitý čas pronajímají jednotlivá pracovní místa, zatímco provozovatel zajišťuje veškeré potřebné zázemí.

Aby co nejlépe využili malý dům, uspořádali architekti jeho interiér naruby

Tipy a trendy

Ačkoli na prvních fotografiích vynikají na fasádě budovy především plochy matného hliníkového obložení, které záměrně mají zrcadlit nejenom pohyby lidí na ulici i v interiéru, v budoucnosti se jejich vzhled ještě promění.

Na balkonech je možné si všimnout truhlíků se sazenicemi, tyčkami a drátky, které napovídají, co zde bude růst. Popínavé rostliny, které vytvoří nejenom příjemné a přirozené zastínění místností, ale navíc přispějí k čistějšímu ovzduší v této rušné části města.

Anketa

Líbí se vám myšlenka použití hliníku na fasádě?
Ano, vypadá to moderně.
51,7 %
Pokud to nebude na rodinném domě, proč ne.
5,7 %
Nevím, neuvažoval/a jsem o tom.
4,6 %
Spíše ne.
5,7 %
Ne, to není šálek mého čaje.
32,3 %
Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám