Hlavní obsah

Součástí staršího domu se stal industriálně pojatý ateliér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když tentokrát nejde o interiér, kde se bydlí, ale o dílnu, nedalo nám, abychom ji nenafotili. Řekli jsme si, že je tam tolik inspirace, která by se vám, čtenářům, mohla hodit.

Foto: Lukáš Hausenblas

Tvůrčí náladu a práci s přírodninami podporuje i těsné semknutí floristické dílny s okolní zahradou.

Článek

Když jsme paní Lenku navštívili za účelem focení výroby věnečku coby podzimní dekorace, vůbec jsme nepředpokládali, že z toho bude velmi příjemná spolupráce, která vydá i na další focení interiérů.

S paní Lenkou jsme si ihned padli do oka a po prozrazení našich společných zájmů v „kramaření“ a zachraňování a restaurování starých věcí jsme se s fotografem Lukášem „pozvali“ dál.

Už zimní zahrada, v níž jsme tvořili a fotografovali, dávala tušit, že v dalších prostorách domu na nás čeká velké překvapení. Lenku náš zájem potěšil a ráda se svým dílem pochlubila.

Foto: Lukáš Hausenblas

Před vyráběním probrat to, co se bude dělat, či si po práci odpočinout, k tomu je jako stvořené posezení ve středu místnosti.

Když s manželem zrekonstruovali starší rodinný dům, padla volba na to, že část domu bude sloužit k pronajímání a v menší části si Lenka vybuduje floristický ateliér, kde bude vyrábět bytové dekorace a pořádat kurzy pro veřejnost.

Přízemní ateliér tvoří tři místnosti. Celkové pojetí je v industriálním stylu, který se v jednotlivých místnostech drobně obměňuje.

Milion detailů

Hlavní tvoření se odehrává v zimní zahradě, která vznikla jako přístavek domu směrem do zahrady.

Díky proskleným stěnám, střeše a přilehlé zahradě je člověk při výrobě v přímém kontaktu s přírodou, což podporuje kreativitu. Zimní zahrada je zařízena čistě účelově, a přesto i velmi nápaditě.

Foto: Lukáš Hausenblas

Kromě zimní zahrady se k tvoření nabízejí i prostory velké přízemní místnosti, která je plná nápadů sama o sobě. Každý detail tady nese rukopis majitelky.

Dominantní je červená barva použitá na židlích, regálech a skříňkách. Uprostřed místnosti je velký kovový pracovní stůl se skleněnou deskou. Všude jsou přítomné hotové dekorace a úhledně uložené pracovní pomůcky i komponenty k výrobě. Se zimní zahradou sousedí malá kuchyňka, která slouží k občerstvování při kurzech.

Už tady je vidět, že paní Lenka má cit pro detail a dokáže si vyhrát i s takovou drobností, jakou je stará fotografie, a spolu s dalšími maličkostmi jí dá i krásný příběh. Největší místnost nabízí odpočinkové zázemí i tvůrčí prostor.

Foto: Lukáš Hausenblas

Větší z dílenských prostor zařídila paní Lenka jako inspirativní místo pro kreativní práci i odpočinek.

K pohodlnému vyrábění je připravený extra velký stůl s dřevěnou masivní deskou a kovovými industriálními židlemi.

Efektní je v této části zeď z pohledových cihel, která spolu se starými továrními lampami dokresluje industriální atmosféru. K relaxu po práci láká kožená sedačka a křesla, vše s náležitou patinou.

Foto: Lukáš Hausenblas

Pracovní kout paní Lenky se pozná podle prostorného kancelářského stolu. V místnosti je tolik originálních věcí, že nevíte, kam se dříve podívat. Velkou část z nich vyráběla či aranžovala Lenka.

Něco jsou nově zakoupené kousky, ale většinou jde o věci z bazaru nebo o zachráněné poklady, které chtěli jejich majitelé vyhodit.

Foto: Lukáš Hausenblas
Lenka Krausová
Její celoživotní zálibou je floristika a interiérový design. Absolvovala spoustu kurzů, mimo jiné i dlouhodobý kurz na Střední zahradnické škole v Praze, a sledovala trendy v odborných časopisech. Ve svém ateliéru pořádá floristické kurzy.

Lucie Martínková, www.bydlenimagazin.cz

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám