Hlavní obsah

Rolety a žaluzie spolehlivě doladí interiér

Novinky, Dana Jakešová

Základní úkol rolet a žaluzií je jasný. Nepustit do bytu prudké sluníčko a na noc ho zatemnit. Skvěle ale mohou posloužit i jako designový prvek, který interiéru vdechne styl.

Foto: Hornbach

Dvojrolety easy fix jsou perfektní kombinací rolety a žaluzie. Dva pruhované pásy látky, tkané střídavě průsvitně a neprůsvitně, umožňují volitelné nastavení mezi pohledovou ochranou a průhledností.

Článek

Nabídka interiérových rolet a žaluzií je dnes bohatá. Vybírat lze z mnoha materiálů i barev.

Klasikou jsou hliníkové žaluzie. S těmi ovšem moc parády nenaděláte. Větší šmrnc má moderní plisé, tedy skládaná žaluzie, která je atraktivní díky své tvarové, barevné i látkové variabilitě.

Můžete vybírat z nepřeberného množství látek různých dekorů, barev a různých tvarů - pravoúhlý, lichoběžníkový, trojúhelníkový, pětiúhelníkový nebo třeba do oblouku. Látky se vyrábějí s různou propustností světla - transparentní, polotransparentní, zatemňující i zcela zatemňovací.

A v porovnání s klasickou vnitřní žaluzií vyniká plisé i v dalším ohledu. Intenzitu stínění si můžete nastavit současně stažením či vytažením horního nebo dolního profilu, čímž si vytvoříte stínicí pruh libovolné výšky.

Foto: Climax

Pro starší školáky je ideálním řešením plisé.

Další výhodou plisé je jeho snadná údržba. „Stačí, když ho jednou za čas ponoříte do vodní lázně o teplotě 30 °C s trochou čisticího, neagresivního přípravku. Látku v ní důkladně omyjte, pak stlačte, aby se dostala ven přebytečná voda, a nakonec ve stažené poloze vyvěste, než uschne. Během sušení plisé několikrát stáhněte a vytáhněte, aby se zachovalo tvarování látky,“ popisuje Filip Šimara ze společnosti Climax.

Látkové rolety zažívají renesanci

Znovu jsou v kurzu i látkové rolety. I v tomto případě můžete vybírat ze širokého spektra vzorů a barev. Od jemných neutrálních barev přes studené až po sytě barevné odstíny a z látek s různou propustností světla. Zamezí tedy šmírování, ale zároveň interiér nemusí úplně zastínit jako venkovní rolety, proto jsou ideální i na denní použití.

V interiéru se hodí do každého pokoje a vkusnými motivy či barevným laděním dokreslí atmosféru místnosti, kam se budete rádi vracet. Obývacímu pokoji dodají styl i útulnost, v dětském pokoji zase podpoří dětskou tvořivost a rozehrají ho barvami. Manipulace s nimi je tichá a určitě oceníte i jejich snadnou údržbu.

Foto: Climax

Látkové rolety lze vybírat v mnoha barvách. Látky také mají různou propustnost světla.

„V nabídce jsou i speciální textilie s ochrannou úpravou do vlhkého prostředí,“ doplňuje Filip Šimara. Bez obav tak můžete mít látkové rolety třeba i v koupelně.

Vertikální žaluzie pro velká okna

Spoustu výhod a využití mají i vertikální žaluzie. Nejsou nákladné, vypadají fantasticky a není třeba se o ně příliš starat. Elegantně působí v interiéru a plně nahradí záclony i závěsy.

„Díky pestré nabídce barevných odstínů vkusně a moderně sladíte barvu žaluzií s barvou zdí, koberců nebo nábytku,“ dává tip Aneta Paroulková ze společnosti Isotra. Lamely a nosné profily mohou být z různých materiálů, dokonce nehořlavé nebo s úpravou pro alergii.

Foto: Hornbach

Vertikální žaluzie se hodí především na velká okna.

Světlo a stupeň soukromí můžete kontrolovat jednoduše otáčením lamel. Pohodlně jimi zastíníte velká okna i okna atypických rozměrů. Problémem není ani oblouk.

Japonské stěny: stín a přitom dostatek světla

Máte-li pocit, že by to chtělo ještě něco jiného, můžete sáhnout po japonských stěnách. Podobně jako vertikální žaluzie se hodí především pro velkou plochu oken.

Samozřejmě je ale lze použít i pro běžně velká okna. Samy o sobě totiž vypadají poutavě a dodají každému interiéru originalitu. Nemusejí být jen jednobarevné, k dostání jsou i se zajímavým potiskem.

Japonské stěny poslouží jako stínicí prvek i elegantní dekorace

Tipy a trendy

„V závislosti na výběru látky také dokážou propustit velké množství světla, ale přitom zachovat soukromí,“ poukazuje na další přednost Aneta Paroulková.

Rolety „den a noc“

Tam, kde byste rádi měli možnost pokoj zastínit a jindy zase mít i při stažených roletách dostatek denního světla, budou efektivním řešením rolety označované jako „den a noc“.

Jak napovídá již název, roleta je v tomto případě vyrobená ze dvou vrstev látek, přičemž se pravidelně střídají pruhy průhledného a neprůhledného materiálu.

Posunem látky (překrýváním pruhů) si snadno můžete regulovat množství světla v místnosti. Někteří výrobci, např. Pavon, proto o nich mluví také jako o roleto-žaluziích, protože v sobě spojují vlastnosti rolety a žaluzie.

Venkovní stínění

Chcete výrazněji ochránit interiér v létě před přehříváním a v zimě před únikem tepla? Pak se poohlédněte po některém z venkovních zastínění.

Chytrá střešní okna se řídí počasím

Tipy a trendy

Dvojnásob to platí u střešních oken. Maximální ochranu před sluncem představují venkovní rolety. Ty dokážou zachytit až 97 % slunečních paprsků. Venkovní roleta umožní zcela zatemnit místnost po celý den, takže poskytuje dokonalou ochranu soukromí i nerušený spánek.

Jednodušší variantou vnějšího stínění střešních oken a ochranou podkroví před teplem je markýza z průhledné síťoviny. A třeba Velux v srpnu rozšíří svůj sortiment o lehkou venkovní roletu z pevné, nepropustné tkaniny, která se ovládá pohodlně na dálku. Bude střední variantou mezi venkovní roletou a markýzou.

Foto: Velux

Venkovní markýza je z průhledné síťoviny. Odrazí sluneční paprsky dříve, než dopadnou na sklo střešního okna, současně však ponechá výhled ven a propouští dovnitř světlo.

Obdobný sortiment se samozřejmě nabízí i pro běžná okna. K dostání jsou venkovní rolety i žaluzie. Speciálním typem venkovních rolet jsou pak screenové rolety.

„Ideální jsou zejména pro denní zastínění, protože i přesto, že jsou stažené, je přes ně výborně vidět ven, ale dovnitř nepropustí přímé světlo ani teplo,“ vysvětluje David Šejvl ze společnosti Vekra.

Anketa

Máte na domě venkovní žaluzie?
Ano, nemůžeme si je vynachválit.
34,1 %
Ne, ale plánujeme jejich pořízení.
15,5 %
Ne, nejsou u nás třeba.
19,1 %
Nemáme dům.
31,3 %
Celkem hlasovalo 361 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zastavte slunce už před okny

Přehřívání interiéru je v parném létě velmi nepříjemné. Jak mu předejít? Pořiďte si na okna praktické zastínění a sluneční paprsky nepusťte do domu. Předokenní...

Výběr článků

Načítám