Hlavní obsah

Pro co nejlepší požitek z hudby se vyplatí zařídit si poslechovou místnost

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Znáte to možná také. Po náročném dni stráveném v rušném prostředí si chcete konečně od všeho odpočinout a zaposlouchat se do své oblíbené hudby. Ve společných částech vašeho domova to ale není možné, protože ani tam nepanuje klid. Řešením může být vytvoření tzv. poslechové místnosti.

Foto: Voix

Při výběru reprosoustavy je samozřejmostí mít možnost si ji poslechnout. Ideálně v prostředí, které se blíží tomu domácímu.

Článek

Pokud patříte mezi milovníky kvalitní hudby, kteří ji nevnímají pouze jako podkres pro jiné každodenní činnosti, a máte-li k tomu navíc možnost této své zálibě věnovat celou jednu místnost, využijte toho a proměňte ji v tzv. poslechovou.

Její královnou a středobodem pak bude vaše kvalitní reprosoustava se všemi potřebnými komponenty.

Soustavu vybíráme především ušima

Vybrat stereo soustavu běžte tam, kde vám umožní si ji poslechnout, ideálně při reprodukci vaší oblíbené skladby nebo žánru. Ten totiž při samotném výběru soustavy hraje důležitou roli.

Například elektronická taneční hudba nebo R vyžadují více basů, zatímco akustická hudba s lidským hlasem vyzní nejlépe na neutrálně znějících reprosoustavách.

Některé showroomy mají pro takový účel zařízené vlastní poslechové místnosti, v nichž má klient možnost slyšet sestavu zhruba tak, jak by ji mohl vnímat i u sebe doma.

Foto: Paradigm

Pokročilá a zcela nová řada Prestige kanadské značky vznikla za účelem zúročit léty nastřádané zkušenosti. Studiové reproduktory 15 B jsou určené pro soustředěný poslech. Skvěle se hodí i jako zadní reproduktory pro domácí kino. Cena od 47 590 Kč.

Někteří prodejci pak považují za samozřejmost i pozdější technický servis zákazníkovi a obecně setrvání v kontaktu i po prodeji, aby spolu mohli promýšlet eventuální další vylepšování a rozšiřování sestavy.

Na začátku výběru je potřeba říci prodejci několik základních údajů - do jak velké místnosti audio sestavu hledáte, jaký bude její účel, zda pouze pro poslech, nebo bude součástí domácího kina, a v neposlední řadě výši vašeho rozpočtu.

Seriózní prodejce se nikdy nesnaží prodat klientovi to nejdražší v rámci jeho finančních možností, ale to nejvhodnější do prostoru, který si pro poslech vyhradil. Snaží se mu navrhnout systém na míru.

Čím začít

„Nejdůležitější je samozřejmě reprosoustava jako taková, která má na finální zvuk největší dopad, k ní je potřeba vybrat vhodný zesilovač a zdroj signálu, kterým je dnes nejčastěji streamer, ale stále jím může být i CD přehrávač nebo v dnešní době velmi oblíbený gramofon,” říká technický ředitel showroomu Voix Miroslav Mlčůch.

„To je však pouze základ, audio sestava je totiž živým organismem a každým přidáním nové komponenty ji dokážeme posunout na další úroveň. Těmito komponentami jsou předzesilovač, DAC převodník, výkonové monobloky, síťová pračka a v neposlední řadě také kvalitní kabeláž. Všechny tyto komponenty mohou být integrované v jednom zařízení, ale pro dosažení toho nejlepšího možného zvuku vždy doporučujeme mít pro jednotlivé účely komponenty zvlášť,” dodává.

Na kolik sestava vyjde?

Jak vyplývá ze zkušeností prodejců, moderním trendem jsou aktivní bezdrátové reproduktory tzv. all-in-one, které jsou cenově dostupné a umožňují nám snadné streamování hudby z telefonu. Tento typ reprosoustav je však určen převážně k podkresové hudbě.

Nápaditě řešený obývací pokoj v sobě ukrývá tělocvičnu

Tipy a trendy

K soustředěnému poslechu je vždy vhodnější stereofonní sestava postavená z výše zmíněných komponent. Kvalitní stereofonní sestavu lze pořídit již od 50 tisíc Kč.

Sestavu můžete spojit s domácím kinem

Pokud patříte k těm, kteří si s kvalitním zvukem rádi zhlédnou i své oblíbené filmy, je možné rozšířit sestavu o ozvučení domácího kina. Filmový zvuk si tak vychutnáte v té nejintenzivnější podobě.

Skvělým základem pro systém domácího kina může být i klasická stereo sestava, kterou pouze rozšíříte o potřebné komponenty. Těmi jsou zpravidla prostorové reproduktory a elektronika, která zajistí správnou distribuci zvuku ze zdroje do reproduktorů.

„Tento trend je jasně patrný i v projektech, které prodejci kvalitní audiotechniky realizují. Ve většině případů je totiž domácí kino součástí zakázky,” říká Miroslav Mlčůch.

Jakou místnost pro poslech zvolit

Jakkoli je výhodnější při stavbě domu začít o poslechové místnosti uvažovat už ve fázi projektu, není problémem proměna v už existující stavbě, a dokonce i v bytě. Ve fázi projektu však máte možnost zvolit umístění poslechové místnosti tak, aby se posluchač s ostatními členy rodiny v jiných prostorách domova vzájemně nerušili.

Zároveň, pokud je dům orientován některou stranou k rušné ulici, je dobré volit její umístění na opačné straně.

Foto: Asociace výrobců minerální izolace

Skladba akustické předstěny s minerální izolací. Poté je ještě zaklopena sádrokartonem, ideálně také zvukově izolačním.

Není-li ani jedno možné, lze poslechovou místnost zvukově izolovat. „Účinným řešením je realizace protihlukové izolace z minerální vlny. Minerální izolace totiž výborně tlumí hluk, a to natolik účinně, že se používá k oddělení kinosálů v multikinech. Navíc je naprosto nehořlavá, takže v případě požáru zabrání jeho šíření.

Zvuková izolace se provádí formou protihlukových předstěn nebo podhledů. Laicky řečeno přidáním vrstvy izolace na stěny, které je třeba odhlučnit. Obdobným způsobem se postupuje i u stropů. Je to jednoduchá konstrukce: na stěnu nebo strop se namontují kovové nosné profily, do nich se umístí akustická izolace z minerální vlny a zaklopí se sádrokartonovou deskou (SDK),” radí architektka Marcela Kubů z Asociace výrobců minerální izolace.

Sádrokarton se přizpůsobí každému prostoru

Jak na to

Izolujte také okna a dveře

Zvukově izolovat je samozřejmě možné také okna a dveře. Při výběru zvukově izolačních oken se zajímejte o hodnotu vzduchové neprůzvučnosti Rw, která udává schopnost okna zachytit nebo přenést zvuk, který se šíří vzduchem. Z toho důvodu je vhodné vybírat profil s větší stavební hloubkou.

„Je zajímavé, že samotný materiál, ze kterého jsou naše okna vyrobena, nemá na zvukovou izolaci výrazný vliv. Rozdíly v izolaci ovšem vidíme u těsnění. Například u plastových oken poskytují lepší zvukovou izolaci profily se třemi těsněními, tedy takzvaným středovým systémem, na rozdíl od systému dorazového se dvěma těsnícími rovinami,“ vysvětluje Milena Tomčíková, produktová manažerka značky Vekra, českého výrobce oken a dveří.

Foto: Vekra

Spíše než materiál, z něhož jsou okna vyrobena, hraje z hlediska zvukové izolace větší roli kvalita jejich utěsnění. U plastových oken poskytují lepší izolaci profily se třemi těsněními.

Z hlediska zasklení je pak potřeba volit okna s tzv. akustickým sklem.

„Pro dosažení vyššího útlumu hluku se používá speciální asymetrické složení izolačního zasklení, tedy okno s různě silnými tabulemi skla a rozšířeným meziskelním rámečkem. Možné je použití speciálního zasklení s tzv. vrstveným sklem, u kterého jsou skleněné tabule již z výroby spojeny speciálními akustickými foliemi,” dodává Milena Tomčíková.

Posuvné dveře dodají interiéru nadčasový ráz

Tipy a trendy

Akusticky izolovat je možné místnost také dveřmi. Nejjednodušším řešením jsou zvukově izolační interiérové dveře, které by měly mít plné dveřní křídlo, doplněné o zabudovaný mechanický práh. Ten při zavření dveří zaplní drobnou mezeru mezi dveřmi a podlahou.

Běžně používané dveře s vnitřní výplní z dutinkové dřevotřísky a bez prosklení dosahují standardního útlumu hluku 28 dB. Pokud bychom chtěli tento útlum ještě zvýšit, je třeba zvolit dveře s výplní z plné dřevotřískové desky. Použitím správných materiálů lze zvýšit hodnotu útlumu dveří až na 47 dB.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám