Hlavní obsah

Příbytek na stromě připomíná vznášející se UFO, zároveň nabízí neuvěřitelnou romantiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako příbytek či plavidlo mimozemského původu vypadá domek na stromě, který navrhl finský designér Kristian Talvitie. Objevit jej lze v jihofinské vesnici Fiskars a jeho hlavní myšlenkou je ukázat zbytečnost cestování, když lze dobrodružství a romantiku zažít i jen kousek od domova.

BEZ KOMENTÁŘE: Stromový dům ve Finsku připomíná UFOVideo: AP

 
Článek

Kruhový domek na stromě s velkoryse prosklenými stěnami je navržen jako příbytek určený k přespávání v přírodě, anebo prostě jako místo, kde se lze s přáteli či rodinou scházet k posezení, povídání a kochání se okolní přírodou. Designér jej pojmenoval Koja, to ve finštině znamená kůlna, ale také lze tento výraz chápat šířeji jako chatka, nebo třeba i zašívárna, doupě, kutloch...

Jeho návrh autor poslal v roce 2021 do designové soutěže finské společnosti Polestar, která vyrábí elektromobily, a získal si tam velkou pozornost. Dokonce takovou, že když se vedení automobilky rozhodovalo, který ze soutěžních návrhů realizují jako první, vybralo si právě tento stromový domek.

„Zaujalo nás, jak (tento projekt - pozn. red.) převádí hodnoty naší značky do jiného prostředí. To pro nás bylo klíčové a udělalo to na nás takový dojem, že jsme se rozhodli ho postavit,“ říká Maximilian Missoni, vedoucí designér společnosti Polestar.

Koja je postaven z udržitelných materiálů, mezi nimiž je nejvýznamnější lokálně natěžené dřevo a vlna, rovněž lokálního původu. Stavba má na jednu stranu velice poutavý vzhled, na druhé straně poměrně snadno dokáže splynout s okolní přírodou.

Romantika k neuvěření. Mexický architekt navrhl do parku ke starému zámku stromové domy

Tipy a trendy

„Většina designérů se dívá na design z perspektivy uživatele,“ říká designér Koja Kristian Talvitie. „Já se ale na věci dívám také z pohledu životního prostředí. Mezi designem a místem, kde se s ním setkáváme, by měla existovat symbióza,“ uzavírá.

Jeho dílo je součástí výstavy ‚House by an Architect‘ (Dům od architekta) pořádané v rámci akce Fiskars Village Art & Design Biennale. Zde bude k vidění až do září.

Anketa

Líbilo by se vám mít na zahradě domek na stromě?
My už ho máme.
3,2 %
Ano, moc.
61,7 %
Nevím, neuvažoval/a jsem o tom.
9 %
Ne, děkuji, to mě neláká.
26,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 311 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Unikátní domek na stromě má tvar šišky

Americký designér Dustin Feider navrhl stromový dům ve tvaru šišky a vypadá přesně tak úžasně, jak by si jen člověk mohl představovat. Není ani příliš divu....

Výběr článků

Načítám