Hlavní obsah

Podle čeho vybírají zákazníci vstupní dveře. Dělají to dobře?

Novinky, nes

Vstupní dveře jsou tím prvním, co nás uvítá při cestě domů a také se s námi při odchodu loučí. Právě tak jsou tím, co má na návštěvu učinit dobrý dojem a nezvané hosty naopak odradit. K tomu musí odolat nepříznivým vlivům počasí. Není toho zkrátka málo, co musí splňovat. Podle čeho si je lidé nejčastěji vybírají?

Foto: VP Trend

Většina majitelů rodinných domů volí vstupní dveře s prosklením alespoň nějaké části.

Článek

Výrobci vchodových dveří se při jednání se zákazníky často setkávají s týmiž dotazy a požadavky, celkem snadno by je bylo možné shrnout do několika základních bodů.

Pořadí, v jakém je klienti řeší, je obvykle správné, pouze v jednom aspektu bychom my, spotřebitelé, měli být rozumnější. Toto jsou nejčastěji probírané body při koupi:

1. Kvalita a design

Mluvíme-li o kvalitě a designu vchodových dveří, hovoříme především o jejich materiálu. Nejčastěji pořizovanými dveřmi jsou ty z plastu. Jsou cenově nejdostupnější, ale jejich kvalita se významně liší. U levných modelů nelze očekávat, že vydrží dlouho.

Zejména u dveří orientovaných na jih, nebo jsou-li tmavé, je důležité dbát na kvalitně provedenou výztuhu v profilu. Plast sám o sobě totiž není nosný materiál a při nekvalitním zpracování by se působením povětrnostních vlivů mohly dveře časem začít deformovat.

Naopak dražší modely poslouží obvykle dobře a dlouho. „Díky vysoké kvalitě výroby i vstupních materiálů nabízíme jako jediní v Evropě na plastové dveře záruku sedm let,“ říká Stanislav Obyt ze společnosti VP trend.

Vstupní dveře hlídají teplo i domov

Jak na to

„Speciální variantou jsou plastové dveře s překryvnou hliníkovou deskou, která kryje z vnější strany plochu dveří a dodává tak plastu podobné vlastnosti jako mají prvky z hliníku. Jejich výhodou je kromě moderního vzhledu a odolnosti povrchu hlavně skvělá tepelná a zvuková izolace,” upozorňuje Milena Tomčíková ze společnosti Vekra.

Samozřejmostí by pak měl být dostatečně kvalitní a odolný hliníkový práh s přerušením tepelného mostu. Tepelně izolační vlastnosti dveří ze všech materiálů lze navíc podpořit doplněním podkladového profilu, který pomůže omezit prochládání podlahy kolem dveří, samotný práh pak také mechanicky zpevní.

2. Když sklo, pak jaké? 

S designem vchodových dveří úzce souvisí volba prosklení. Většina majitelů domu si totiž vybírá vchodové dveře, které mají alespoň malou část prosklenou.

„Vstupní chodby často postrádají okna, proto je přívod světla většinou řešen právě dveřmi, ať už v podobě prosklení dveřního křídla, nebo formou světlíků. Sklo by v nich ovšem mělo být vždy bezpečnostní, které je v domácích podmínkách takřka nerozbitné. Praktické je také ornamentální zasklení, které propustí světlo, ale přitom přes něj nebude do interiéru vidět,“ říká Milena Tomčíková.

Foto: Vekra

Vchodové dveře dřevohliníkové s prodlouženým madlem v nerezu přivádějí do interiéru spoustu světla, aniž by ohrozily soukromí osob v domě.

Prosklení navíc dává prostor vytvářet neobvyklá estetická řešení vstupních dveří, jako je třeba designové pískování.

Kombinaci čirých a pískovaných ploch využívají například stylové skleněné výplně Imagine s vybraným vzorem, který lze vypískovat podle předem zvolené šablony, případně i podle vlastního návrhu.

Skleněná stříška zajistí sucho, ale propustí světlo
Praktickým doplňkem vchodových dveří u domu je stříška. I ta může být ze skla. Je to dokonce praktické. Zatímco ochrání příchozího před nepřízní počasí, nestíní mu zbytečně při odemykání, protože propouští denní světlo. Zároveň je skleněná stříška velmi decentní a neruší nijak vzhled domu. „Celoskleněné stříšky vždy vyrábíme ze speciálního kaleného skla Connex, aby nedošlo k nechtěnému rozbití. Stříška si hravě poradí se všemi rozmary počasí, ať už se jedná o prudký déšť, kroupy, silný vítr, nebo dokonce sníh,“ vysvětluje Petr Paksi ze společnosti JAP Future. Pozor, stříšky musí splňovat normu pro nosnost sněhu dle lokalit v České republice!

3. Bezpečnost si zaslouží být na vyšší příčce...

Ačkoli spotřebitelé kladou častěji větší důraz na cenu dveří, než na jejich bezpečnost, rozum velí tato dvě hlediska raději prohodit. Úspora na dveřích se může nepříjemně prodražit vykradením domova.

Podle legislativních norem mají bezpečnostní dveře celkem šest kategorií, přičemž první kategorie je ta nejnižší, šestá kategorie ta nejvyšší.

Foto: JAP Future

Velmi praktické je implementovat do stříšky nade dveře rovnou i osvětlení.

„Mezi nejlevnější bezpečnostní dveře na trhu patří dveře první a druhé kategorie. Jejich odolnost je však bídná a lze je otevřít obyčejným šroubovákem během několika minut. Proto bych je doporučoval při výběru zcela eliminovat a zaměřit se na dveře třetí a čtvrté kategorie, které již představují solidní ochranu,” vysvětluje Jaroslav Pecka z české firmy Next, která se zabývá výrobou bezpečnostních dveří.

Rozdíl mezi těmito dvěma kategoriemi je mimo jiné v počtu jisticích bodů. Zatímco dveře třetí bezpečnostní třídy mají mezi sedmnácti až devatenácti jisticími body, dveře čtvrté bezpečnostní třídy mají až dvacet tři jisticích bodů a poskytují tak ještě vyšší ochranu proti násilnému vniknutí.

Vchodové dveře dům chrání i zdobí

Tipy a trendy

„Tyto dvě kategorie jsou nejběžnější a zároveň i doporučenou volbou pro soukromé či firemní účely, dveře vyšších kategorií jsou poté zpravidla využívány do institucí, jako jsou elektrárny, banky či vojenské objekty,“ dodává Pecka.

Na bezpečnosti dveří se kromě materiálu a provedení výplně podepisuje i provedení bezpečnostního kování. Jeho úroveň zabezpečení by nikdy neměla být nižší, než je bezpečnostní třída dveří.

Foto: Next

Čtečkou otisků prstů ve spojení s elektromotorickou vložkou nebo zámkem odemykáme dveře bez použití klíče. Čtečka se instaluje přímo na křídle dveří, nebo je skrytá v jejich madle. Systém může mít paměť až na desítky otisků prstů.

Vchodové dveře by měly být vždy osazené ideálně tříbodovým hákovým zámkem a bezpečnostní cylindrickou vložkou. Všechny tři body dveřní křídlo při zavření pevně spojí s rámem a dokonale jej utěsní.

Při uzamčení klíčem se vysune navíc ještě středová západka v hlavním zámku. Takové dveře je pro případné zloděje podstatně těžší překonat.

U cylindrické vložky zámku je možné v případě potřeby zajistit i vnější štíty překrytím vložky. K samotnému odemknutí lze kromě klasických klíčů využít také kartu, čip, ale i otisk prstu nebo mobilní telefon s bluetooth. Stačí doplnit příslušnou čtečku.

Foto: M&T

Bezpečnostní rozeta

„Zajímavou volbou mohou být například bezpečnostní kulaté rozety o průměru 54 mm či hranaté bezpečností rozety Entero, které jsou vyrobeny z materiálu odolného proti odvrtání, rozlomení a vytržení, splňují tak nároky třetí bezpečnostní třídy,“ říká Roman Ulich, hlavní designér společnosti M.

Anketa

Co je pro vás nejdůležitější vlastností vchodových dveří?
Vzhled
9,7 %
Kvalita
9,3 %
Bezpečnost
72,9 %
Záruka
0,5 %
Dodací lhůta
0,8 %
Cena
5,3 %
Jiné hledisko
1,5 %
Celkem hlasovalo 734 čtenářů.

Bezpečnostní a protipožární dveře neznamenají totéž!

Při koupi protipožárních dveří dochází často k mýlce, že jsou zároveň i bezpečnostní a naopak. To ovšem není ani zdaleka pravda, a tak je nutné opět podrobně prozkoumat certifikát a specifika vybraných dveří. Důležité je taktéž vědět, že je instalace protipožárních dveří ze zákona nutná do bytů v panelových nebo činžovních domech. Každý byt je totiž považován za požární úsek a protipožární dveře tak chrání nejen obyvatele konkrétního bytu v případě požáru mimo byt, ale chrání i únikovou cestu pro ostatní obyvatele v případě požáru uvnitř bytu. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám