Hlavní obsah

Obyčejně vyhlížející modrý dům ukrývá starobylé poklady

Milovníkům hodně výjimečného bydlení se vztahem k historii bude na první pohled běžný dům s bledě modrou fasádou v anglickém Hastingsu připadat jako pohádka. Stojí totiž na útesu, v němž jsou jeskyně, které v průběhu tisíciletí sloužily nejrůznějším účelům. Nyní v nich je koupelna.

Foto: Profimedia.cz

Bledě modrý dům je z pobřeží hned na první pohled dobře vidět.

Článek

Na kopci nad historickou částí města Hastings ve Východním Sussexu na jihu Anglie je prakticky nemožné si nevšimnout vyčnívajícího bledě modrého domu. Jeho okna přehlížejí město pod sebou jako generál své vojáky, a přitom jejich pohled směřuje k moři, jako by stále vyhlížela své někdejší obyvatele, kteří v jeskyních, s nimiž je propojen, hledali spásu, přístřeší a útočiště.

Dům postavený v 19. století na místě zvaném Cobourg Place má pět podlaží a také pět ložnic. Spodní podlaží ústí do jeskyní svatého Klementa, jejichž stáří se odhaduje na 16 tisíc let.

Klenuté prostory uvnitř pískovcového masivu ukrývají nečekané poklady – starobylé, nádherně zachovalé kresby, a dokonce i reliéf z vyrytých tváří, vše staré minimálně několik staletí. O jejich původním účelu se dnes již lze jen dohadovat.

Jeskyně sloužily jako domov (vznikala zde i tzv. hastingská keramika), nemocnice a také protiletecký kryt během druhé světové války. Málokoho asi překvapí, že právě jeskyně jsou důvodem, proč byl dům zapsán na Seznam budov zvláštního architektonického nebo historického významu, a to v kategorii 2. stupně.

Jeskyně jsou pak místem, kde v minulosti kdosi vybudoval koupelnu a meditační prostor domu.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z koupelen v domě je vsazena do jeskyně.

Po točitém schodišti vede cesta do prvního mezipatra, které může sloužit například jako pracovna. Nad ním je velký obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou a dalšími částmi. Má otevřený plán a zasahuje přes dvě podlaží.

Tzv. tajné schodiště pak vede až do druhého patra, kde je dvojice ložnic, nad ním jsou ve třetím patře další dvě. Nejvyšší patro pak nabízí nejhezčí výhled. Ať již dopředu směrem na moře, tak i dozadu za dům na kopec.

Máte loď? Pak je tento dům stvořený přímo pro vás

Tipy a trendy

Komu by snad k pocitu výjimečnosti nestačily jeskyně, může se těšit z jezírka s rybami a po celý rok pak z cizokrajných rostlin, jimiž je osázena romantická oranžerie. Ta je zřejmě starší ještě o několik desítek let než samotný dům, neboť – jak uvádí web SussexLive – právě zde měly být ukládány rostliny, které ze svých cest po světě přivezl do Anglie kapitán James Cook.

Později pak byly tyto rostliny převezeny do královských botanických zahrad Kew v Londýně. Předpokládá se, že některé stromky vinné révy a banánovníky v oranžerii patří k těm, které přivezl slavný mořeplavec.

Dům opředený historií je v současnosti na prodej, a to za 1,5 milionu liber. To znamená zhruba za necelý 45 milionů korun.

Anketa

Lákalo by vás mít přímo k domu napojenou jeskyni?
Ano, to zní velmi romanticky.
55,8 %
Možná ano, záleželo by, jaká by ta jeskyně byla.
14,6 %
Nevím, neumím si to představit.
4,3 %
Ani moc ne.
7,7 %
Určitě ne.
17,6 %
Celkem hlasovalo 938 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám