Hlavní obsah

Nová okna? Volte moderní styl i materiály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Populární jsou okna, která opticky i reálně propojí interiér s okolím, vnášejí do bytů a domů prostor, vzdušnost a světlo. Střešní okna poskytují výhledy do dálky, na denní i noční oblohu.

Foto: Vekra

Prosklené plochy s hliníkovými profily působí subtilně a vyhovují tak nejen minimalistickým moderním objektům.

Článek

Sílícím proudem v interiérovém designu, který se týká i prosklených ploch objektů, je tzv. biofilie. Definuje ji lidská touha hledat spojení s přírodou včetně architektonických řešení, jež nás k ní přibližují.

Biofilní design nabízí pomoc při nalézání rovnováhy mezi technologiemi a přírodou hlavně těm, kteří se nedokážou odtrhnout od svých chytrých zařízení a ani na procházce, natož z okna, se nepodívají na nebe, ptactvo a stromy.

Je vidět zeleň, ne okno

V interiérech se příroda nejlépe projeví skrze výhled ven a přirozené denní světlo. Máme-li ho v místnosti dostatek, cítíme se lépe, dosahujeme až o 15 % vyšší produktivity.

Možnost rozhlédnout se a podívat do dálky navíc zmenšuje riziko krátkozrakosti. Dostatečný počet správně rozmístěných oken propustí do interiéru hodně světla a čerstvého vzduchu, což má pozitivní účinky na snížení krevního tlaku a tepové frekvence.

Stylová záclona a závěs dodají místnosti správný šmrnc

Tipy a trendy

Pozornost architektů a stavebníků se tak upíná k inteligentním kombinacím fasádních a střešních oken, k posuvným systémům s minimalistickým profilovým designem, který dovolí vytvořit až 3,5 m vysoké (o šířce ani nemluvě) prosklené konstrukce s křídly o hmotnosti třeba i 600 kg a s dráhou pojezdu 18 m.

Posuvy i okna zároveň splňují tepelně izolační nároky na nízkoenergetickou i pasivní výstavbu nebo komfort automatizovaného ovládání a zabezpečení stavby před nevítanými návštěvníky.

Dřevo s hliníkem i bez

Dřevěná okna reflektují ekologický a tradiční styl bydlení, zvlášť když jsou z certifikovaného dřeva těženého v udržitelném množství. A kvalitní. Pro výrobu se nehodí např. polomové dřevo, které může mít zpřetrhaná vlákna, bývá poškozené kůrovcem a zasažené hnilobou.

Díky vysoké tvárnosti a pevnosti se dřevo používá při výrobě velkoformátových prvků, standardních oken i oken atypických tvarů.

Jejich výslednou jakost ovlivňuje provedení detailů, jako je systém těsnění, použité kování a technologie rohových spojů. Ty by měly být čepové, tedy strojově vyfrézované přímo v rámu, nikoliv kolíkové, známé z nábytkářství.

Okna i žaluzie myjeme efektivně

Jak na to

Dřevo je ze své podstaty náchylné vůči působení vlhkosti, proto je nutné jeho povrch dostatečně chránit již ve výrobě a potom udržovacími prostředky.

Jedním z mnoha řešení obrany proti interiérové vlhkosti je membránová úprava z vnitřní strany okna, která dokáže vlhkosti v pronikání do dřeva zabránit. Současně ji neomezuje v rychlém odpaření.

Foto: Schüco

Velkoformátové prosklené posuvné systémy přinášejí v zimě více světla i solární zisky, v létě však oceníme aspoň částečné stínění.

Dřevo posílíme hliníkem, jak dokládají dřevo-hliníková okna. Volbou transparentní lazury z jejich vnitřní strany vzniká interiérový prvek se zvýrazněnou přirozenou kresbou dřeva.

Vnější hliníkové opláštění dřevo ochrání před působením povětrnostních vlivů.

Plast nejlépe s výztuhou

Plastová okna patří k cenově dostupnému řešení. Neznají omezení v barvě, existuje velké množství barevných fólií včetně fólií věrně imitujících dřevodekory, nechybějí různé odstíny dnes trendových šedých barev.

Foto: Rehau

Posuvná okna Synego Slide šetří prostor, atraktivně spojují vnitřek s vnějškem stavby, a to s přesvědčivou snadností pohybu.

Plastová okna dlouho spolehlivě slouží v případě, že jsou vysoce kvalitní. Dobrou volbou jsou silnější plastové profily třídy A a bez recyklovaného plastu.

Důležitá je i síla stěny profilu, která může činit 3 mm. Rám je tedy v rozích spojen na větší ploše, díky čemuž má větší pevnost.

O tepelně izolačních vlastnostech plastových oken, které patří mezi nejdůležitější parametry, přitom nerozhoduje počet komor v profilu, ale spíše jeho celková stavební hloubka.

Jaro je příležitost pro nová okna, využijte toho. Zásadní je, kde mají sloužit

Jak na to

Dalším podstatným faktorem ovlivňujícím vlastnosti plastových oken je síla a provedení výztuhy, jež je obzvláště důležitá u oken na jižní straně a u tmavých dekorů přitahujících sluneční paprsky.

Pozornost věnujeme těsnění, které by mělo být ideálně ve třech těsnicích rovinách. Pokud se svařují plastové profily s již nataženým těsněním, je jeho výměna velmi obtížná.

Jedinečná odolnost hliníku

Hliník vyniká vysokou pevností, takže se výborně hodí i pro výrobu velkoformátových prvků. Ty jsou naprosto všestranné a zajímavé nejen pro rodinné domy, ale i pro komerční stavby, kde se předpokládá vysoká míra používání.

Hliníková okna jsou investičně nejnákladnější variantou, zato jsou ale bezúdržbová a odolávají jakýmkoli klimatickým podmínkám. Působí lehce a elegantně, přitom jsou extrémně pevná a staticky odolná. Manipulace s nimi je komfortní.

Lze je opatřit v odstínech podle stupnice barev RAL či povrchovou úpravou imitující dřevo.

Anketa

Plánujete v letošním roce měnit okna?
Ano, už je máme i objednaná.
17,6 %
Pokud to vyjde, tak ano.
17,1 %
Nemyslím si...
4 %
Ne, není to potřeba.
41,2 %
Ne, nejsou na to peníze.
20,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 527 čtenářů.

Péče o dřevěná okna

Aby dřevěná okna vydržela dlouho krásná, je nutné se o ně správně starat a pravidelně ošetřovat jejich povrch. Na pracné natírání štětcem můžete zapomenout. Stačí dřevěné části, jako jsou rámy a křídla, nejprve zbavit nečistot, a poté přejet houbičkou namočenou v doporučeném balzámu, který zacelí mikrotrhliny a oživí lazuru. Vše dopadne opravdu bezchybně, když balzám aplikujeme v teplotním rozmezí +5 až +20 °C a mimo dosah přímého slunečního svitu.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně usadit okna

Dříve byly stavební otvory unifikované pro okna standardizovaných rozměrů. Kdo si dnes pořídí okna vyráběná na sklad, musí počítat s tím, že přizpůsobení...

Výběr článků

Načítám