Hlavní obsah

Stylová záclona a závěs dodají místnosti správný šmrnc

Dana Jakešová, Právo, Dana Jakešová

Dobám, kdy záclony sloužily jen jako ochrana před zvědavým okolím a sluncem, dávno odzvonilo. Dnes hrají často významnou roli i jako důležitý interiérový prvek. Místnostem totiž umějí dodat šmrnc.

Foto: Hornbach

Závěs Norrland bude díky šedo-zlaté barvě a atraktivnímu vzoru dominantním prvkem každého obývacího pokoje. Rozměr 140 x 260 cm, cena 989 Kč.

Článek

Módním trendem jsou holá okna, která do bytu či domu pouští spoustu světla, přičemž nic nebrání výhledu ven. „Out“ ale nebudete ani se záclonami a závěsy.

Jen to chce vybrat si ty pravé pro váš interiér. Záclon v obchodech a e-shopech najdete stovky, hotových i v metráži, jednoduché i se vzory – tradičními i moderními.

Při výběru je dobré se kromě designu řídit i tím, kolik chcete mít v místnosti světla. Chcete ho do pokoje pustit více? Pak budou vhodnější záclony s jednodušším vzorem, eventuálně ty do oblouku.

V opačném případě dejte přednost záclonám s hustším dekorem. Záclona, jejíž dekor půjde od jednoduchého členění nahoře ke zhuštěným efektním bordurám dole, zase bude vypadat, jako by stále byla v pohybu.

Důležité jsou i správné rozměry. Aby záclona na okně hezky vypadala, měla by být dobře nařasená.

Foto: decoDoma

Závěsy Amelia se řadí mezi tzv. blackout, tedy zatemňovací. K zavěšení slouží všité narážecí kroužky o průměru 4 cm, díky nim bude závěs hezky zvlněný. Rozměr 140 x 245 cm. Cena 599 Kč, sada 2 kusů vyjde na 1099 Kč.

Jemné voály mohou být nařasené až trojnásobně oproti šířce okna.

• Žakárové záclony, tedy ty s vytkávaným vzorem, stačí obvykle nařasit dvojnásobně. Chcete-li, aby dekor hezky vynikl, postačí i mírnější řasení, aby se vzor nerozbil.

A ideální délka? Záclona by měla sahat buď po parapet, nebo nad topení pod oknem. U balkonových dveří či francouzských oken má končit asi 1 cm nad podlahou.

Průsvitné, či blackout?

Ještě mnohem větší výběr se nabízí v závěsech. K dostání jsou v nespočtu barev, z mnoha materiálů, některé průsvitné více, jiné méně. Některé místnost zatemní zcela a zároveň budou fungovat jako tepelná izolace.

„Mají totiž speciální zátěr, který pomůže v létě udržet v místnosti příjemnou teplotu a v zimě brání průchodu chladného vzduchu z venku,“ vysvětluje Tereza Špirochová z decoDoma.

Foto: Ikea

Hebký jako samet, se semišovým vzhledem. Závěs Birtna je z recyklovaného polyesteru a účinně blokuje světlo. Paletu jemných barev snadno sladíte s ostatním zařízením. Rozměr 145 x 300 cm. Cena za pár 1990 Kč.

Tyto tzv. blackoutové závěsy využijete v ložnici i v pokojíčku, kde pomohou zajistit klidný a nerušený spánek, nebo v obývacím pokoji či kuchyni, kde zajistí potřebné soukromí.

Závěsy můžete koupit i hotové. Stejně tak si je lze poměrně snadno vyrobit přímo na míru z dekorativní textilní metráže.

Závěsy, žaluzie, nebo obojí?

Do hry ovšem mohou vstoupit i žaluzie. Záleží jen na tom, čemu dáváte přednost. Někdo se cítí útulněji se záclonami a zatemňujícími závěsy na oknech, jiný naopak ocení praktičnost interiérových žaluzií a možnosti využití jejich nastavení na různé sklony slunečního svitu.

Foto: Hornbach

Závěsy, nebo rolety? Klidně obojí současně.

Nebo můžete využít plusy obou variant. „Oblíbenou kombinací současnosti jsou kvalitní žaluzie a k nim pouze lehčí dekorativní závěsy ve světlých odstínech, případně s různými zajímavými motivy, které korespondují s celkovým designem interiéru,“ potvrzuje Tadeáš Tenkl z Hornbachu.

Anketa

Máte doma klasické záclony?
Ano, nedáme na ně dopustit
72 %
Mívali jsme dříve, teď už ne
10,4 %
Nemáme, je to zbytečný lapač prachu a špíny
17,6 %
Celkem hlasovalo 15999 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Oblečte interiér do přírodního textilu

Sháníte nové závěsy, povlečení, prostírání, ubrusy a utěrky? Vsaďte na přírodní materiály i motivy! Nebojte se vybírat barevné varianty, které inovují...

Jak si pojistit pohodu pro zdravý spánek

Klidný a zdravý spánek je základ příjemného dne. Zkuste se zamyslet, jak ho zkvalitnit. Máte vhodnou přikrývku a povlečení? Povlékáte peřiny do příjemného...

Výběr článků

Načítám