Hlavní obsah

Okna potřebují pravidelný servis. Jak má vypadat

Právo, Dana Jakešová

Okna, ať už plastová, nebo dřevěná, musejí vydržet desítky let. Správně fungovat a těsnit však mohou jen tehdy, když budete myslet na jejich pravidelný servis. Jak má taková údržba oken vypadat a co by rozhodně nemělo chybět?

Foto: H&M okna

Pravidelná údržba a servis prodlužují životnost oken.

Článek

Údržbu je vhodné provádět jednou za rok, předejdete tak nákladným opravám v budoucnu, prodloužíte životnost oken a v některých případech i snížíte náklady na vytápění.

Minimálně promazání veškerého kování, tedy všech kovových částí, které po otevření okna vidíte (panty, táhla kování, uzavírací body), zvládnete bez problému sami. Stačí vám na to mazací olej pro šicí stroje či vazelína (ideálně ve spreji) na kování. Promazáním ochráníte kování před vlhkostí a korozí.

Zkontrolujte také těsnění mezi křídlem a rámem. Na ošetření těsnění je vhodný i mastek. Naopak se nepoužívají mazací prostředky obsahující kyseliny a pryskyřice, protože by mohly těsnění poškodit.

Foto: Deceuninck

Promazat kování zvládnete sami, stejně tak i mastkem ošetřit těsnění. Seřízení kování ale raději přenechte odborné firmě.

Dřevěná okna navíc vyžadují i péči o povrchovou úpravu. „Doporučuji přetřít okna dvakrát ročně houbičkou napuštěnou speciálním balzámem, čímž se výrazně prodlouží jejich funkčnost a životnost,” říká Radek Bareš z české společnosti Geus okna.

Víte, který detail nesmíte při instalaci okna opomenout? Bez něj vás čeká jen samé trápení

Jak na to

Nezapomeňte okna seřídit

Kování je jednou za čas potřeba seřídit. Když tuto údržbu opomenete, budou kličky drhnout, okno může jít špatně otevírat a zavírat. V krajním případě může okny i zatékat.

Foto: Geus okna

U dřevěných oken potřebuje pravidelnou péči i nátěr rámů.

„Zpravidla doporučujeme si na seřízení oken pozvat servisní firmu, ideálně tu, která okna dodávala. Existuje totiž nepřeberné množství typů kování a s každým typem se zachází trochu jinak. Při neodborných pokusech o seřízení může dojít k tomu, že se funkčnost (těsnost) okna naopak ještě zhorší,“ varuje Petr Sýs ze společnosti Deceuninck, která vyrábí PVC okenní profily.

Kdo by se chtěl do seřizování kování pustit sám, najde četné videonávody na internetu.

Anketa

Jak často se věnujete technickému stavu oken?
Dvakrát ročně
4 %
Jednou za rok
14,8 %
Ob rok
4,6 %
Když je to třeba
70,2 %
Neumím to takhle z hlavy říci
6,4 %
Celkem hlasovalo 1687 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak správně usadit okna

Dříve byly stavební otvory unifikované pro okna standardizovaných rozměrů. Kdo si dnes pořídí okna vyráběná na sklad, musí počítat s tím, že přizpůsobení...

Výběr článků

Načítám