Hlavní obsah

Jaro je příležitost pro nová okna, využijte toho. Zásadní je, kde mají sloužit

Okna musí splňovat tři základní požadavky: mechanickou odolnost, stabilitu a bezpečnost při užívání. Nákup začíná ve vzorkovně výběrem okna, ale montáží to nekončí. Výrobce by měl být svými službami k dispozici i 10 či 15 let poté, co jsme okna zakoupili.

Foto: Vekra

Plastová okna jsou klasickým stavebním dílcem, a proto musí mít odpovídající pevnostní kvalitu. Z tohoto důvodu je lepší volit plastové profily třídy A.

Článek

Směrem na rušnou ulici volte zvukově izolační výrobky. Tam, kde jsou okna vystavena častým nárazům větru, poryvům deště, preferujte úspornější profily. U plastových oken např. volte varianty se třetím středovým těsněním a investujte do izolačního trojskla.

Jestliže jsou okna přístupná z chodníku, máte balkonové či terasové dveře, zaměřte se na jejich bezpečnost. Okna by měla mít dostatečný počet uzavíracích bodů, destičku proti odvrtání, uzamykací kličku, bezpečnostní lepené sklo.

Prvky pro elektronickou ochranu oken či magnety mohou být už součástí kování. Myslete na tuto výbavu již při pořizování nových oken.

Dřevěná okna

Tento velmi žádaný materiál má příjemný elegantní vzhled, jedinečné vlastnosti.

„Dřevěná okna poskytují vynikající ochranu před chladem, větrem i vlhkostí, jsou ekologicky šetrná. Dřevo nabízí nejširší možnosti ve výrobě nejrůznějších tvarů oken,“ vysvětluje Milena Tomčíková z firmy Vekra.

Dejte starší stavbě nová okna, ušetříte

Jak na to

Dřevo rovněž umožňuje snadnější opravy v případě poškození materiálu. Na druhou stranu je nutné se o něj starat a dvakrát do roka povrch oken ošetřit speciálním balzámem. Za pravidelnou péči je odměnou dlouhá životnost oken, sto let a více.

Povrchová úprava se provádí třístupňově: chemická impregnace, barevný základ, vrchní lazura.

Plastová okna

Kromě nízké ceny oslovují uživatele i naprosto snadnou údržbou. Jejich relativní nevýhodou je fakt, že jejich kvalita je skryta uvnitř a nerozhoduje o ní počet komor v profilu, nýbrž vnitřní kovová výztuha.

„Plast sám o sobě není konstrukční materiál, a proto má zásadní vliv na tvarovou stabilitu oken ocelová pozinkovaná výztuha plastového profilu. Zda je dostatečně pevná se pozná třeba tím, když daný plastový profil (rám okna) přišroubujete do stavebního otvoru a daný kotvicí turbo šroub profil nezmáčkne, ale plast pevně drží," vysvětluje Pavel Kašpar ze společnosti Vekra.

Moderní stínicí prvky a jejich užitečné funkce

Tipy a trendy

Dilatace plastu je obecně platná vlastnost tohoto materiálu, která je větší při působení tepla, např. od slunečního záření. I proto plastová okna nejsou ideální pro velkoformátové řešení a jejich umisťování na jižní či jihozápadní strany budov.

Novinkou na trhu je Alu design Quadrat, který má minimalistický vzhled v hliníkovém opláštění. Pro zlepšení zvukově izolačních vlastností je v hliníkovém plášti dorazové těsnění. V celoobvodovém kování má pojistku pro chybnou manipulaci s přizvedávačem okenního křídla a třemi bezpečnostními uzávěry.

Dřevohliníková okna

Nabízejí kombinaci vysoké odolnosti, nezničitelnosti hliníku a výborné izolační vlastnosti dřeva. Jde o finančně náročnější volbu, ale kombinací NEJ vlastností dřeva a hliníku vzniká ideální produkt.

Základ okna tvoří stabilní vícevrstvý dřevěný hranol, který je přiznaný z interiérové strany. Z vnější exteriérové strany dřevo přikrývá hliníkové opláštění, které dřevu zaručuje takřka neomezenou životnost.

Hliníková okna

Jde o nejodolnější a takřka bezúdržbové řešení oken, vhodné pro velké prosklené prvky a minimalistické rámy. Je to nejdražší varianta, v hlavní roli je zde design.

Foto: Vekra

Hliníková okna jsou nejodolnější a téměř bezúdržbová. Jsou vhodná pro velké prosklené prvky, mají minimalistické rámy a sluší moderním rodinným domům.

Okna výborně odolávají povětrnostním vlivům a hodí se i do vlhčích prostor, jako jsou interiérové bazény a zimní zahrady. Lákavá je i libovolná možnost barevného provedení.

Hlídejte kování

Odborná montáž sice zajistí správné seřízení kování, ale kvůli nadměrné zátěži či pohybu zdiva je nutné kování občas znovu seřídit. Je lepší nechat to na odbornících. Bezchybně nastavená křídla zajišťují optimální těsnost a izolaci proti hluku.

„V praxi se setkáváme často s nesprávným seřízením, o které se pokusil zákazník sám. Což vede nejenom k horším poskytovaným tepelně izolačním vlastnostem, ale mnohdy se zkracuje i životnost oken, dveří,“ vysvětluje Milan Klepsa z firmy Veka.

Rovněž doporučuje na jaře kování promazat tukem nebo olejem bez kyseliny a pryskyřice a dotáhnout upevňovací šrouby. Okna se za tuto minimální péči odvděčí snadným otevíráním a bezchybnou funkčností po celá desetiletí.

Co jste asi nevěděli...
Běžné trojsklo nechrání před venkovním hlukem o moc lépe než běžné dvojsklo. U zvukově izolačního skla je kouzlo v rozdílných tloušťkách skleněných tabulí a dalších detailech provedení.
Tepelnou izolaci zasklení vylepšují pokovené vrstvy na povrchu skleněných tabulí, trojsklo má dvě vrstvy, dvojsklo jednu. Ty musejí být tenké, aby propouštěly do interiéru optimální množství slunečního tepla a světla.
Dodatečné lepení různých fólií na sklo nemusí být trvalé, jistotou jsou skleněné tabule s fóliemi integrovanými již z výroby.

Rohová kuchyň s okny

Denní světlo v kuchyni vnáší do interiéru hřejivou atmosféru. Při práci jste v kontaktu s okolím, máte příjemný výhled, a víte, co se venku děje.

Kuchyňská sestava, jejíž stěny člení okna, může ale přinášet i nečekané problémy. Dejte si pozor, když je okno umístěné u dřezu s baterií! Určitě volte sklápěcí, aby se okno dalo pohodlně otvírat a čistit.

Foto: Oresi

Typ rámu a zasklení okna udává i styl kuchyně, velikost prosklení zase její dispozice.

Velikost prosklení udává dispozice linky, typ rámu a zasklení okna určuje styl. Vždy ale okno ovlivní řešení horních skříněk a úložných prostor.

Počet a plocha oken mají rovněž vliv na umístění digestoře. „Výběr digestoře konzultujte s odborníky. Informujte je, jak velkou místnost má digestoř odvětrat, abyste zakoupili spotřebič s dostatečným odtahem,“ říká Dušan Všelicha z firmy Oresi.

Anketa

Umíte si poradit se servisem oken?
Ano, není to žádný problém.
26,3 %
Základy jakž takž zvládám...
5,3 %
Upřímně, moc ne...
42,1 %
Ne, naštěstí mám někoho, kdo mi pomůže.
15,8 %
Ne. A ani to nepotřebuji. Když je problém, nechám je opravit.
10,5 %
Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak zamezit rosení oken

Zákazník investuje do drahých oken, ale když jsou neodborně namontována, začnou se rosit. A to v připojovací spáře oken, pod prochlazovaným prahem...

Výběr článků

Načítám