Hlavní obsah

New Yorku roste nový ostrov, bude sloužit jako venkovní divadlo a park

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový výjimečný prostor vzniká v těchto dnech na jihozápadním nábřeží amerického Manhattanu. Na místě, kde jsou zatím jen mola, vyrůstá pozvolna útvar, který lze bez velké nadsázky nazvat ostrovem. Obyvatelé New Yorku se tak mohou těšit na nový park s prostory pro nejrůznější venkovní vystoupení. Autory projektu jsou architekti z renomovaného britského ateliéru Heatherwick Studio.

Foto: Heatherwick Studio

V New Yorku vzniká nový ostrůvek. Bude na něm park a divadlo pod širým nebem.

Článek

Skoro by se chtělo říci, že na newyorské rozhledně neobvyklého tvaru i názvu - The Vessel - ještě nezaschl ani lak a britští architekti z Heatherwick Studia si pro obyvatele „Velkého jablka” přichystali další neotřelý projekt.

Jejich práci si tentokrát objednal byznysmen a filantrop Barry Diller, který je požádal, aby přetvořili prostor na jihozápadním nábřeží Manhattanu.

V jedné části tam v průběhu let vzniklo nad hladinou řeky Hudson hluché místo, jehož využívání brání rozpadající se dřevěné kůly. Ty kdysi nesly přístavní molo. I proto nese projekt nového způsobu využití plochy nad vodou název Pier 55. Tedy Molo 55.

Balkony, které plují jako loďky vzduchem a nesou v sobě stromy

Tipy a trendy

Zadání na nové využití tohoto prostoru znělo jako výzva - měl zde vzniknout park a také divadlo pod širým nebem, vhodné k různým veřejným vystoupením.

Foto: Heatherwick Studio

Takto bude vypadat ostrůvek z výšky.

Inspirací k tomu, jak se úkolu zhostit a odkud začít, se architektům staly právě pozůstalé kůly trčící z řeky. Jejich nahodilý vzor zopakovali v podobě 280 betonových pilotů vyčnívajících nad hladinu.

Na vrchu každého však umístili obří nádobu, jež je v pravém slova smyslu květináčem. Ty se vzájemně dotýkají a po zaplnění zeminou a osazení více než stovkou druhů rostlin a stromů vytvoří souvislou plochu parku. Rostliny a stromy byly vybrány tak, aby dokázaly vzdorovat náročnému podnebí, jež na břehu řeky panuje.

Pasivní dům, který lze přenést dle potřeby, se skládá jako stavebnice

Tipy a trendy

Terénní nerovnosti důležité zejména pro vytvoření stupňovitého hlediště venkovního divadla s kapacitou 700 míst dosáhli architekti jednoduše rozdílností výšek jednotlivých pilotů. Žádný z jednotlivých útvarů tak není úplně stejný jako ty ostatní.

Foto: Heatherwick Studio

Architekti vybrali pro ostrov více než stovku druhů rostlin schopných odolat specifickému a náročnému podnebí manhattanského nábřeží.

Kromě divadla je v parku připraveno i komornější prostředí pro venkovní představení určené pro 200 diváků, hlavní prostor parku může pojmout najednou až 3500 lidí. Park je v současné době ve výstavbě, dokončen by měl být na jaře roku 2021.

Anketa

Líbil by se vám umělý ostrov s parkem u vás na řece?
Ano, to by bylo pěkné.
56,3 %
Možná by to mohlo být pěkné.
4,5 %
Ani moc ne.
3,5 %
Nic takového nepotřebujeme.
31,5 %
Nemáme nikde řeku.
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1079 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám