Hlavní obsah

Glasir - zázračný strom, jenž plodí ovoce i zeleninu

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stromy, ze kterých lze sklízet nejrůznější druhy ovoce i zeleniny - takový nápad vypadá jako naprostý nesmysl, přesto existují. Ve skutečnosti jde ale o sady na sebe poskládaných malých skleníků, v nichž jsou jednotlivé plodiny pěstované na principu aeroponie. Autory nápadu jsou designéři z norského studia Framlab. Projekt nazvali podle mýtického stromu ze starých severských bájí - Glasir.

Foto: Framlab

Strom tvoří několikero modulů, v nichž lze pěstovat prakticky jakýkoli druh plodin. Ty, podobně jako stromy, přilákají hmyz, aby je opyloval, zachycují vodu, aby měly z čeho rostliny žít a ze slunečního záření si vytvoří vlastní energii.

Článek

S rostoucím počtem obyvatel planety Země a s ubývající půdou vhodnou k obdělávání i s rostoucími nároky lidstva na zdroje pitné vody přichází čím dál více architektů, designérů a vizionářů s návrhy možných řešení zmíněných problémů.

Zemědělská produkce provozovaná přímo v srdci velkých městských aglomerací patří k nejčastějším z nich. Projekt Glasir mezi ně rovněž patří. Zajímavý je především relativní jednoduchostí.

Jeho podstatou je budování menších skleníků, jež lze na sebe porůznu skládat, a ve kterých by požadované plodiny byly pěstované na principu aeroponie.

To je, zjednodušeně řečeno, systém pěstování rostlin, jejichž kořeny jsou volně ve vzduchu a zavlažovány jsou výživným roztokem, který je na ně rozprašován. Dle propagátorů tohoto systému pěstování jde o způsob, jak získat úrodu bohatší, v kratším čase, na menším prostoru a s menší spotřebou pitné vody.

Foto: Framlab

Projekt nemá za cíl nahrazovat již rostoucí stromy v ulicích, má je naopak doplnit.

Foto: Framlab

Jako první místo, kde by bylo možné začít s instalací pěstebních stromů, vybrali norští designéři newyorskou čtvrť Brooklyn.

Samotné skleníky nejsou přitom na sebe skládány bez rozmyslu. Designéři se pod vedením norského architekta Andrease Tjeldflaata inspirovali stromy a způsobem růstu jejich větví. Sestavy skleníků navrhli proto v podobném stylu.

Pointou je, aby si jednotlivé skleníky pokud možno vzájemně příliš nestínily, když slunce příliš nesvítí, ale zároveň, aby si vzájemně poskytovaly dostatek stínu ve dnech, kdy slunce svítí až příliš.

Glasir, strom magických schopností

Právě strom Glasir, známý ze severské mytologie jako „ten nejkrásnější mezi bohy a lidmi” a pověstný nadpřirozenými schopnostmi, dal jméno novému systému pěstování.

V tomto případě ale nadpřirozené schopnosti zajišťuje sofistikovaný systém umělé inteligence, který takový strom složený ze skleníkových modulů řídí a obstarává.

Foto: Framlab

Autoři zdůrazňují význam už samotné přítomnosti zeleně v ulicích města i pěstování plodin na očích všem.

Foto: Framlab

Navrhovaný systém je velmi variabilní. Sestává z modulů, z nichž každý slouží jako skleník s aeroponicky pěstovanými plodinami.

Veškerou energii přitom každý takový strom získává z čirých fotovoltaických jednotek, díky čemuž může fungovat zcela nezávisle na městské síti. Vodu pak získává zadržováním a čištěním dešťové vody.

Brooklyn - čtvrť inteligentních stromů

Autoři projektu počítají s tím, že první inteligentní stromy by se mohly objevit v newyorském Brooklynu, kde dle studie, na níž se odvolávají, poklesla v posledních letech dostupnost potravin.

Systém je navržen tak, aby jej bylo možné vybudovat jak na soukromých zahradách, tak na veřejných prostranstvích, jako jsou například různá komunitní centra, školní pozemky apod.

Jednotlivé moduly mohou sloužit samostatně a stát se tak základem pro pozdější větší stromovitou strukturu. V této podobě pak mohou plnit i další funkce, jež běžně plnívají stromy - mohou se stát místem, kde se lidé přirozeně scházejí, kde odpočívají atd.

Anketa

Hodil by se vám do města také takový "strom"?
Ano, nepochybně!
23,4 %
Hodil, ale lidi by to stejně zničili.
52,7 %
Nevím.
2 %
Asi ne.
4,4 %
Ne. Je to zbytečnost.
17,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1443 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám