Hlavní obsah

Čtyřicet šest metrů, 2500 schodů. Nová specifická rozhledna prověří kondici návštěvníků

Novinky, Jana Nesvadbová

Po necelých šesti letech od prvního oficiálního oznámení se v pátek 15. března otevře veřejnosti nevšední rozhledna na newyorském Manhattanu v USA. Je jí pochozí skulptura zvaná Vessel, což značí v překladu Nádoba. Objekt ze všeho nejvíce připomíná vázu spletenou z proutí. Autorem návrhu je britský designér Thomas Heatherwick. Veřejnost si na 2500 schodech může vyzkoušet svou fyzičku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rozhledna s 2500 schody je vysoká 46 metrůVideo: AP

 
Článek

Stavba, nad níž si od samého počátku láme laická veřejnost hlavu, jak ji chápat, je součástí většího developerského projektu Hudson Yards, jehož náklady se odhadují na 25 miliard dolarů (tedy 570 miliard korun). Ten zahrnuje například vybudování hotelu, školy, obchodního centra, restaurací, veřejných prostranství a mrakodrapu v okolí neobvyklého objektu.

Cílem newyorské radnice je přivést nový život a způsob využívání do části města Manhattan West Side, která má pěknou polohu, ale ve své původní podobě se poněkud přežila a přestala být dostatečně využívána.

Po schodech, jen po schodech...

Budova je tvořena spletí schodišť, jichž je dohromady na 154 a skládají se z úctyhodných 2500 jednotlivých schodů. Propojena jsou osmi desítkami odpočívadel.

Celek dohromady tvoří síť z šestiúhelníků. Stavba má u základny v průměru 15 metrů, směrem vzhůru se ovšem rozšiřuje. Výška stavby činí 46 metrů.

Nádobu sestavovali po etapách, její kostra je z oceli.

Nejenom nádoba

Ačkoli anglický název Vessel lze překládat jako nádobu, druhý možný výklad je ovšem i loď nebo plavidlo. Ani to není nesprávný výklad.

Při pohledu z dálky totiž objekt opravdu může divákovi připomínat příď velké lodi, což je vzhledem k nedaleké řece Hudson celkem příhodné.

Anketa

Líbila by se vám podobně řešená rozhledna také u vás, přímo v obci?
Ano, líbila.
77,7 %
Líbila by se mi, ale kdyby ji postavili jinde.
5,3 %
Nelíbila.
17 %
Celkem hlasovalo 94 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám