Hlavní obsah

Nevšední švédská sauna vypadá jako zlaté vejce

Novinky, tnk

Švédské umělecké duo Bigert & Bergström navrhlo saunu, která čerpá svou energii ze slunce, takže i v hodně chladné oblasti města Kiruna, kde se nachází, se turisté dostatečně prohřejí. Navíc jde o velmi nevšední objekt, který svým tvarem rozhodně na první pohled zaujme, připomíná totiž zlaté vejce.

Foto: Profimedia.cz

Sauna se na slunci pěkně leskne. Nejen z dálky tak působí nevšedním dojmem.

Článek

Stavba se podle serveru Designboom nachází u nejsevernějšího města ve Švédsku, v oblasti Luossabacken u města Kiruna. Na výšku má zhruba pět metrů a na šířku čtyři. Blyštící se objekt, který má symbolizovat znovuzrození, se stává vyhledávanou turistickou atrakcí.

Švédští umělci Mats Bigert a Lars Bergström se dlouhodobě věnují tématu lidského vztahu k přírodě a prostředí obecně, tento projekt se stává jedním z jejich nejvýraznějších děl.

Foto: Profimedia.cz

Ochlazovat se hosté mohou přímo v okolí sauny.

Povrch sauny je vyroben z třpytivých zrcadel z nerezové oceli s efektní úpravou z titanového zlata.

Interiér je proveden klasicky hlavně z přírodních materiálů. Dominuje mu kámen, mosaz a sklo. Kamna mají tvar lidského srdce.

Foto: Profimedia.cz

Interiéru sauny dominuje klasicky dřevo a prvky užívané k saunování.

Teplota uvnitř vajíčka se pohybuje mezi 75 a 85 °C, teplota venku bývá zhruba -14 °C, což je ideální pro zchlazení.

Developer Riksbyggen nechal saunu postavit jako součást projektu městské rekonstrukce. Cílem evidentně bylo přilákat do města zájemce o nevšední architekturu s příslibem vzniku ohromujících fotek sdílených na Instagramu.

Foto: Profimedia.cz

Autorovi se podařilo skloubit motiv žáru a ledového krystalu v jeden objekt.

Saunování si získává stále více příznivců i v Česku. Nedávno dokonce proběhla výstava kuriózních a originálních saun. V rámci ní vznikla i netradiční vysoká sauna s názvem Husa. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí sauny pro zdraví a pohodu

Cenově dostupnou infrasaunu využijeme v bytě, třeba i v ložnici. Finské a kombinované sauny jsou dražší a potřebují větší prostor.

Výběr článků

Načítám