Hlavní obsah

Uvažujete o finské sauně? Tohle pro ni budete muset doma připravit

Novinky, nes

Domácí sauna je jedním z nejpříjemnějších způsobů, jak se v zimních měsících nejen příjemně prohřát, ale i otužit a povzbudit obranyschopnost organismu. Milovníci tradičního saunování volí k takovému účelu častěji tzv. finské sauny. Jejich vnitřek se vyhřívá klasicky, tj. topidlem rozpalujícím kameny, které pak dlouho sálají a při polití vytvářejí spoustu páry. Pojďme si upřesnit, co bude doma potřeba zařídit, pokud se pro koupi finské sauny rozhodnete.

Článek

Finskou saunu je možné si nechat doma postavit jako novou, integrovanou část vybraného prostoru, anebo ji lze pořídit v podobě rozloženého boxu. Druhá varianta může být až o dvě třetiny levnější, než nejlevnější stavěné finské sauny.

Při vymýšlení místa, kde budete chtít saunu vytvořit, mějte na paměti několik praktických věcí. Technicky je téměř jedno, kam saunu umístíte, ale z praktického hlediska je dobré ji mít blízko sprchy a ideálně i v blízkosti nějakého poležení. Může jím být například jen dostatečně volný prostor, kam se vejde lehátko.

Foto: Mountfield

Finská sauna Heikki za 29 850 korun nabízí dostatek místa pro saunování jednoho ležícího člověka, nebo dvě sedící osoby.

Na dostatek místa myslete i při plánování vlastní sauny. Počítejte s objektem o minimálním půdorysu 2x2 m. Ovšem pro vlastní stavbu budete samozřejmě potřebovat plochu ještě alespoň v každém směru o metr větší. To kvůli snadnému přístupu a hladké manipulaci s materiálem.

Velmi důležité je dovést k místu, kde bude stát sauna, třífázový kabel s vlastním jištěním a proudovým chráničem. Ten vyžadují výrobci a dodavatelé téměř ke všem typům finských saun.

Důležité je také zajistit rovnou, ideálně keramickou podlahu. Dodavatelé boxových saun vřele doporučují, aby byla mrazuvzdorná, protože ta se bude lépe vyrovnávat s teplotními rozdíly způsobenými ohříváním a vychládáním sauny. V případě vestavěné sauny počítejte také s připravenými otvory na přívod a odvod vzduchu.

Foto: Saunahouse

Luxusní provedení sauny ze dřeva červeného cedru a s prosklenou čelní stěnou.

Minimálně z praktického hlediska je rovněž dobré umístit saunu do prostoru, který je pravidelně temperován a teplota v něm neklesá pod 10 °C. Obecně platí, že čím větší chlad je v místnosti se saunou, tím déle bude trvat její vytápění.

Z téhož důvodu, pokud má být boxová sauna ve sklepě, je potřeba, aby stála na tepelně izolované podlaze, aby se skrz ni zbytečně neztrácelo teplo.

Co k sauně dokoupit

„Většina kvalitních prodejců dodává saunu kompletní, tj. včetně všech potřebných doplňků – vědro na vodu, lžíce, teploměr, přesýpací hodiny, podhlavníky, topidlo, akumulační kameny atd.,“ vyjmenovává Michael Bäumel ze společnosti Saunahouse.

V případě koupě saunového boxu je dobře myslet na to, zda nebude potřeba koupit rošt místo podlahy.

Realizace

Ať již boxovou saunu, nebo stavěnou saunu vám dorazí vytvořit tým vyškolených profesionálů, čili vlastní stavba nezabere obvykle déle než tři dny. Vždy ale závisí na konkrétním případu a situaci na místě.

„Máme ovšem zkušenost, že někteří zkušení kutilové si od nás saunu jen nechají dovézt a pak si ji už sestaví doma sami,“ říká Lukáš Jarý ze společnosti Marimex.

„V případě stavěných saun se nejdříve udělá konstrukce, do níž se vloží potřebná izolace, poté se pobijí stěny palubkami a osadí interiér – lavice, opěrky, ohrádka na topidlo, kryt osvětlení atd. Následuje osazení elektroinstalace, odzkoušení všech funkcí sauny a předání novému majiteli,“ popisuje průběh realizace Michael Bäumel.

Na kolik vyjde provoz

Nejlevnější saunové boxy se prodávají zhruba od 30 tisíc korun. Finské sauny, které vám výrobce v domě postaví, počítejte minimálně od 100 000 korun. Záleží ovšem vždy na velikosti, konkrétních přáních a samozřejmě představách, které budete dále mít.

Foto: Marimex

Rohový saunový box karibu Parima 3 (od 44 tisíc korun) sestaví doma zakázníkovi profesionální technici. Prodejci však mají zkušenosti i s tím, že opravdu zruční kutilové si ji sestaví podle návodu doma sami.

Náklady na provoz sauny si můžete vypočítat sami, byť před vlastní realizací a jejím skutečným používáním půjde opravdu jen o orientační hodnoty. Máte-li například v sauně topidlo se spotřebou 9 kWh, mělo by ji vytopit na potřebnou teplotu zhruba za 45 minut. Náklady na tuto dobu snadno vypočtete podle znalosti toho, kolik platíte za 1 kWh.

Dále se v rozumných úvahách dostat nelze. Po vyhřátí sauny se totiž topidlo spíná už jen v momentě, kdy teplota uvnitř klesne pod požadovanou úroveň, a ve chvíli, kdy dosáhne opět správné výše, se topidlo vypne.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Frekvence spínání přitom velmi úzce závisí na tom, jak rychle sauna vychládá, což se velice liší v závislosti na konkrétních podmínkách.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyrobte si lapač na octomilky

Také vás v posledních dnech tolik trápí malé, otravné mušky jménem octomilky? Nejsou sice zdraví nebezpečné, dokonce člověka ani nepoštípají, ale stejně není...

Výběr článků

Načítám