Hlavní obsah

Na pražském Jižním Městě vzniklo unikátní 3D tištěné parkourové hřiště

Praha

Na pražském Jižním Městě u Modré školy ve čtvrtek slavnostně otevřeli první trojrozměrně tištěné parkourové hřiště v ČR. Prostor určený především mladým lidem je zajímavý i z architektonického hlediska. Ukazuje totiž univerzální možnosti využití 3D tisku, který se zdaleka nemusí omezovat jen na tvorbu domů.

Unikátní 3D tištěné parkourové hřiště Video: Novinky

 
Článek

Na kruhovém parkourovém hřišti s průměrem 14 metrů je rozmístěno dohromady 14 prvků z betonu, které jsou různě propojené ocelovými trubkami. Každý z nich má obal z 3D tištěného betonu, vnitřek tvoří recyklovaná směs betonu a kameniva, tzv. rebetong s klasickým armováním. Každý objekt má rovněž betonem vylitý základ sahající do nezámrzné hloubky.

K tisku posloužila rámová tiskárna spin-off vyvinutá na půdě VUT v Brně. „Je to rámová tiskárna, funguje to tak, že tisková hlava je trubka zakončená tryskou, na ni máme připojenou hadici na beton, kterou čerpáme z omítacího stroje, ve kterém se míchá suchá 3D tisková směs s vodou,” popisuje technologii David Škaroupka, výkonný ředitel společnosti 3Deposition, který měl celý proces tisku na starosti.

Tiskárna nanáší 50 mm široké vrstvy speciální betonové směsi rychlostí 155 mm/s a umí vytisknout objekty do velikosti 3 x 3 x 3 m. Je možné ji rozebrat, odvézt na jiné místo a znovu sestavit.

Výroba jednoho prvku trvala v závislosti na jeho velikosti půl hodiny až hodinu a půl, čistý čas vytištění všech prvků dohromady činil zhruba deset hodin, přičemž celkové množství materiálu potřebného na tvorbu hřiště je 12,5 tuny.

„Tiskovou úlohu pro každý prvek posuzujeme, jako kdybychom skoro nevěděli, k čemu je. Hodnotíme jeho geometrii a to, jestli je možné ho vytisknout, jestli nám třeba nespadne během tisku,” prozrazuje Škaroupka.

FOTO: Na pražském Jižním Městě je parkourový park vyrobený 3D tiskem

Domácí

Pro tisk prvků byla použita druhá generace speciální směsi MasterFlow 3D, která obsahuje cement, kamenivo, vodu, polypropylenová vlákna a speciální přísady.

„Na vývoj směsi byly kladeny složité a často protichůdné požadavky. Směs musí být dobře čerpatelná, ale současně nesmí stékat a musí rychle tuhnout. Toho se nám podařilo dosáhnout díky přísadám, jako jsou stabilizátory, urychlovače tuhnutí a plastifikátory,“ doplňuje Michal Zámečník ze společnosti Master Builders Solutions CZ.

Parkourové hřiště je druhým výrazným produktem trojrozměrného tisku v oblasti stavebnictví v České republice. Prvním byl 3D tištěný dům Prvok, a stejně jako za ním, i za realizací hřiště stojí Stavební spořitelna České společnosti (Buřinka).

Unikátní hřiště s unikátními prvky

Parkour je sportovní disciplína, která umožňuje zapojit a všestranně rozvíjet celé tělo tím, že člověk skáče, běhá, šplhá a dělá salta. Ačkoli virálními se stávají zejména videa parkouristů, kteří se takto pohybují ve městech, skáčou po výškových budovách apod., standardně se tento sport provozuje především na specializovaných hřištích.

Podobu pražského hřiště navrhl přední český parkourista Daniel Samek. „Hřiště má díky tomu odpovídající kvalitu. Vždycky je lepší, když ho navrhuje parkourista, který ví, jak jednotlivé triky fungují, co je přesně třeba kam rozmístit,” pochvaluje si jeho kolega parkourista a trenér Tomáš Zonyga, který se slavnostního otevření také zúčastnil.

Salto na závěr parkourové tratě, roboti udivují svou šikovností

Koktejl

„Tohle hřiště je unikátní svými tvary, protože 3D tisk umožňuje vytvořit takové, které doteď nebyly možné. Díky tomu pak parkourista může skočit skoky, které by nikde jinde nemohl,” dodává.

Hřiště, které je možné nalézt ve Volnočasovém areálu Kupeckého, v blízkosti Modré školy, je určeno pro děti od deseti let. Jedinci mladší 15 let ale s sebou potřebují doprovod.

Otevření si nenechal ujít ani starosta Prahy 11 Jiří Dohnal (Piráti): „Podle mě jeho otevření zde dává smysl. Je tady hodně mladých lidí, kteří potřebují nějaké volnočasové využití, nějakou aktivitu, a tohle nám krásně zapadlo do konceptu.”

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám