Hlavní obsah

Salto na závěr parkourové tratě, roboti udivují svou šikovností

Vývoj robotů se žene mílovými kroky dopředu a jejich výkony už nejsou daleko tomu, jak si to představovali autoři sci-fi. Nejnověji se předvedl robot Atlas, který kromě bravurně zvládnuté opičí dráhy ukázal, že už umí velice dobře interagovat s okolím.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Robot na překážkové dráze předvedl salto vzadVideo: Reuters

 
Článek

Pro oko běžného diváka předvedli dva roboti pojmenovaní Atlas z dílny firmy Boston Dynamics neuvěřitelný výkon, vědci sice viděli spoustu drobných neduhů a komplikací, i tak jsou se svou prací spokojeni.

V tokijské kavárně obsluhují roboti. Řídí je hendikepovaní

Cestování

Atlasové předváděli skoky, salta a po zdolání trati i oslavné tanečky. Přestože salto vzad se tomuto robotovi podařilo už v roce 2017, vývoj je patrný hned ve dvou věcech. Tou první je mnohem větší využívání horní části těla, kdy si přes překážky pomáhá například opřením se o ruku. Druhým, a ještě důležitějším rozdílem, je schopnost robota vnímat své okolí.

I když je výsledná sekvence stále svým způsobem předprogramovaná, tentokrát už robot dokáže přizpůsobit své následující pohyby podle toho, jaké je prostředí, a vybrat si z „repertoáru pohybových šablon„. Společnost Boston Dynamics zveřejnila i krátký „film o filmu“, kde je vidět i mnoho pádů robotů při vývoji, což vysvětluje, že jsou tak moc odření.

Reklama

Výběr článků

Načítám