Hlavní obsah

Moderní dveře můžete hledat v místnosti déle, než byste čekali

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přehlédnout dveře v interiéru se nám jen tak nepodaří, ale všimli jste si, co vše na nich postupem času dokážou výrobci skrýt před našimi zraky? Je toho více než dost.

Foto: M&T

Díky možnosti skrýt prakticky všechny prvky si lze při jejich výběru pohrát s různými možnostmi a nechat vyniknout jenom to, co si přejeme. Magnetický zámek je pak udrží zavřené i bez střelky, o niž se občas může někdo zranit.

Článek

Výčet zneviditelňujících prvků u dveří lze začít tzv. bezobložkovými zárubněmi. Stále častěji mizí pod omítkami a nechávají tak dveřním křídlům vyniknout v maximální kráse.

„Neviditelná zárubeň je vyrobena z hliníku a jak už její název napovídá, pokud stojíme před zavřenými dveřmi, vůbec ji nevidíme. Pokud dveře otevřeme, rámuje samozřejmě průchozí otvor a umožňuje nosnou a opornou funkci pro dveřní křídlo,“ vysvětluje Roman Ulich ze společnosti M.

„V konstrukci zárubně je navíc připravená komora, která umožňuje výrobci, aby do ní vložil výplň ze stejného materiálu, jaký je použitý na dveřích. Díky tomu tvoří pár - dveře a zárubně navzájem propojený celek s jednotícím materiálem,“ dodává.

Foto: Sapeli

Skryté zárubně Maxim zasadí dveře do stěny tak, že si toho oko diváka ani nevšimne a může se kochat jen dveřním křídlem vynikajícím z plochy.

Neviditelné zárubně jsou typickým příkladem výrobku, který vznikl na základě poptávky zákazníků, v tomto případě velmi často interiérových architektů. Zároveň vycházejí z obliby minimalistického trendu v posledních letech.

Neviditelné dveře? Skryté zárubně umí dokonale splynout s okolím

Tipy a trendy

Skryté zárubně se velice často vyrábějí z hliníku. Ten má dostatečnou nosnost i při výšce dveřního křídla 3,7 metrů. Skryté zárubně lze v současnosti volit rovněž ve variantě bez nadpraží, což v některých typech interiérů může působit velmi dobře.

Foto: Orta Holz

Neviditelné řešení zárubní kliky a sjednocení vzhledu dveří s okolní stěnou se ideálně hodí do minimalisticky laděných interiérů.

Neviditelné zárubně jsou jak pro klasické otevírání, tak i reverzní. „Varianta Revers, tedy otevírání do špalety, je obrovskou výhodou v prostorách chodeb, kde je více dveří vedle sebe a každé se otevírají na jinou stranu a přitom musí stejně lícovat,“ upřesňuje pan Libor Husák ze společnosti Orta Holz, která také nabízí neviditelné zárubně.

Víte, co je reverzní otevírání dveří?
Zatímco při klasickém otevírání dveří se křídlo přitisknuté k jedné straně zárubně otevírá směrem od ní, do prostoru, při reverzním otevírání, se dveřní křídlo pohybuje dovnitř zárubně a doslova prochází skrz ni.

Chameleoni mezi klikami

Další, co u dveří postupně mizí z pohledu našich očí, jsou kliky. Jejich designéři tohoto efektu docilují obvykle tak, že sjednotí materiál na povrchu křídla s materiálem na pohledové straně kliky. Tam se tak může objevit například dýha, laminát, ale i sklo.

Foto: Orta Holz

Plochou čelní stranu některých klik lze osazovat stejným materiálem, který je použit na dveřním křídle. Kombinace kovu a dřeva působí například velmi tradičně a díky jasným liniím i moderně.

Jsou tam vůbec ty dveře, nebo ne?

Obdobným způsobem, jakým kliky mizí pohledu na pozadí dveřního křídla, může zmizet i celé dveřní křídlo na pozadí celé stěny.

„Hliník nám svojí pevností umožňuje vytvářet nejen pevné zárubně, ale i odolnou kostru pro dveřní křídlo. Takové dveře pak umožňují nejen atypické rozměry výšek přes tři metry, ale i na svém povrchu nést tapetu či stěrku z okolních zdí. Tudíž s nimi zcela splynou, a stávají se tak neviditelnými. Dveřní křídla Master Door jsou tak využívána pro efekt maxi dveří. Představte si například, že stojíte před jednolitou stěnou a najednou se z ní otevřou dveře přes celou její výšku. Málokterý uživatel se ubrání úžasu nad tímto řešením,“ nabízí designový tip Petr Paksi ze společnosti JAP Future.

Foto: JAP Future

Obzvláště dobře a neviditelně vypadají dveře zasazené do stěny, obložené systémem Efekta. Ten umožňuje sjednotit a obložit stěnu i dveře prakticky jakýmkoli materiálem.

Trend dveří s hliníkovou kostrou potvrzují i další výrobci.

„Na originální povrchy usazené na hliníkové konstrukci dveří, jakými je barvené sklo, lamináty v imitacích přírodního kamene, či penetrované MDF desky, která umožňuje aplikaci tapety či stěrky, jsme vsadili například u dveří Maxim. Jsou další možností při výběru vedle naší široké nabídky dveřních křídel s klasickou dřevěnou konstrukcí,“ doplňuje Petr Jíra ze společnosti Sapeli.

I z kliky může být skutečný klenot

Tipy a trendy

Nicméně sluší se tu zmínit, že i dveře standardní dřevěné konstrukce umí splynout se svojí tradičně viditelnou obložkovou zárubní, musí mít jen bezpolodrážkovou variantu a stejný dekor.

Foto: Sapeli

Skryté zárubně si okamžitě velice oblíbili zejména interiéroví designéři, jimž umožňují s dveřmi v místnostech doslova čarovat. Pokud je křídlo navíc osazenou klikou, která s ním splývá, je výsledný efekt opravdu skvělý.

Další možností, jak nechat dveřní křídlo splynout s okolní stěnou, je využití obkladového systému Efekta. Ten umožňuje obložit stěnu vybraným materiálem pokládaným na speciální lehkou konstrukci kotvenou do zdi.

Tento materiál lze pak použít i na dveřích v dané stěně a v kombinaci s bezobložkovými zárubněmi je výsledkem jednolitá stěna.

Neviditelný může být i zámek dveří

Zmizet na dveřích ovšem nemusí pouze klika. Z otevřeného křídla vyčnívá po straně střelka zámku. Kromě toho, že se o ni kolemjdoucí mohou poranit, na jinak designově vyladěných dveřích, které se snaží být neviditelné, představují v jistém smyslu „faux pas”.

Horkou novinkou na trhu je proto inovativní systém M Magnetic, jenž funguje na principu velmi silných magnetů umístěných do dveřní zárubně. Jejich protikusem je blok z magnetické nerezové oceli zabudovaný ve dveřním křídle.

Foto: M&T

Posledním prvkem, který zatím nechali designéři zmizet, je střelka v zámku dveří. Ten nahradili magnetickým, který je hladký a splývá s hranou dveří. Místo kliky je pak možné použít madlo.

„Při zavírání dveřního křídla se působením magnetické síly zajistí plynulé a bezhlučné dovření dveří, a to bez vysunutí jakékoli střelky. Zavřené dveře drží pouze magnetická síla,“ vysvětluje Roman Ulich a dodává:

„Sílu magnetů je možné velice snadno regulovat pomocí malého imbusu, takže pokud se nám zdají dveře málo přitahované, magnety si v zárubni lehce povysuneme, a zesílíme tak jejich přitažlivou sílu.“ Systém doplňují úchopná madla, jež opět mohou být vyrobená tak, aby na dveřích téměř zmizela.

Neviditelné panty i posuv

Pokud jsme dosud uvažovali pouze o otočných dveřích, je třeba doplnit, že mnohým pohledově zmizely i panty, protože mají tzv. skryté 3D panty, které v zavřeném stavu zůstávají zcela ukryty mezi dveřním křídlem a zárubní.

Foto: JAP Future

Skrytá může být u dveří nejenom zárubeň i s nadpražím, ale dokonce i závěsný systém posuvných dveří.

A zrovna tak je možné skrýt i posuv u posuvných dveří. Ten se ukryje do stropu a dveře tak v podstatě „visí“ od stropu dolů.

„Posuvný systém Premium je vyvinutý především pro přestavby interiérů, ve kterých instalovaný pohledový strop nemá žádnou nosnost, a tudíž vysoké dveře sahající k podlaze by neměl šanci udržet. Posuv Premium se kotví do nepohledového nosného stropu a vzdálenost mezi oběma stropy, překlenují silné závitové tyče, které pevně drží kolejnice usazené do pohledového stropu a jsou s ním srovnané v jedné rovině. V nich pak už pohodlně jezdí dveřní křídlo,“ ozřejmuje systém montáže Petr Paksi.

Reklama

Související články

Trendy a novinky v interiérových dveřích

Interiérové dveře se dnes chovají jako učiněný chameleon. Dokážou na sebe vzít prakticky jakoukoli podobu, anebo rovnou zmizet. Bytovým architektům i běžným...

Výběr článků

Načítám