Hlavní obsah

Moderní byt ve stoletém domě nabízí klidné útočiště po dni stráveném ve víru velkoměsta

Spíše tmavé barvy, těžké závěsy, spousta dřeva a historická atmosféra, v takovém stylu zařídili architekti z uruguayského ateliéru Estúdio Obra Prima byt v portugalském Lisabonu. V interiéru tohoto domova se jim povedlo zajímavě vystihnout styl sto let starého šestipodlažního domu, v němž se nachází.

Foto: Fernando Guerra

Ve společenské části bytu architekti použili nebývale tmavé barvy pro její zařízení.

Článek

Starobylá část Lisabonu v okolí ulice Rua Moeda prošla v minulých letech revitalizací a proměnou zejména veřejných prostranství. Spolu s tím se dočkal rekonstrukce i tamní sto let starý dům. Zdá se tedy skoro zákonité, že i majitelé bytu v něm se rozhodli nechat jej rekonstruovat, a především nově zařídit tak, aby svým duchem odpovídal rázu okolního města.

Jak popisují architekti, byt se jim dostal do rukou se spoustou prvků a zařízení ještě v původním stavu. Měl sto let staré dřevěné podlahy i rámy oken. Dokonce i výmalby byly stejné jako nátěr fasády! To vše se proto rozhodli zachovat a nechat restaurovat.

Vstupní hala bytu vítá hosty oknem směřujícím do venkovní zahrady a zve je dál do velkých pokojů s dvojitou výškou stropů. Aby bylo moderním požadavkům učiněno za dost, propojili architekti vizuálně kuchyň s obývacím pokojem.

Zeď, která obě místnosti oddělovala, nechali strhnout a nahradili ji přepážkou ze železa a skla, která svým čtvercovým dělením opakuje vzhled okna ve vstupní hale. Do příčky jsou pak téměř neviditelně integrované dveře.

Toto řešení ideálně spojuje výhodou obou variant - kuchyň s jídelnou je sice vizuálně propojená s obývacím pokojem a obě místnosti působí dojmem, že jsou větší, zároveň je ale možné kuchyň stále od obýváku zcela uzavřít.

Interiér zařízený striktně v bílé barvě nechává hosta, aby objevoval jeho taje

Tipy a trendy

Samotný obývací pokoj je navržen tak, aby byl nejenom místem příjemným pro odpočinek, ale především, aby byl prostředím zajímavým pro návštěvy majitelů.

Jeden z jeho rohů je tak zařízen jako kuřárna pro milovníky doutníků, dokonce v něm nechybí ani stylový neonový poutač na stěně.

Foto: Fernando Guerra

Kuchyň je od obývacího pokoje oddělena prosklenou příčkou imitující vzhled děleného okna v chodbě.

Soukromou zónu bytu s pěti ložnicemi propojuje chodba obkládaná dřevem. V těchto pokojích a jejich koupelnách pak architekti zvolili mnohem světlejší barevnou paletu založenou především na neutrálních barvách.

Do prostředí prastarého lesa navrhl architekt domky, které s ním splynou

Tipy a trendy

Byt v historickém domě je v jistém smyslu ztělesněním přístupu, který architekti používají pravidelně - snaží se zvýšit potenciál každého místa a se znalostí daného prostředí a vkusem je harmonicky propojit se současnou architekturou tak, aby vznikl jednotně působící prostor.

Anketa

Máte rádi v interiéru tmavé barvy?
Ano, působí na mě příjemně.
17,5 %
Někdy ano. Záleží na typu interiéru.
28 %
Nemám k nim žádný konkrétní vztah.
2,6 %
Ani moc ne.
8,4 %
Ne, tmavé barvy nejsou nic pro mě.
43,5 %
Celkem hlasovalo 1904 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám