Hlavní obsah

Kvalitní pracovní deska musí být odolná i krásná

Kde trávíte v kuchyni nejvíce času? U kuchyňské desky, která slouží jako pracovní plocha. Důležité je, aby nabídla dostatečně volný prostor a při kulinaření bylo vše při ruce. Měla by být odolná, snadno se udržovat a hezky ladit s kuchyňskou linkou.

Foto: Gorenje

Při práci v kuchyni není důležitý jen materiál pracovní desky, ale také dostatečně široká plocha.

Článek

Výběru pracovní desky věnujte velkou pozornost.

K dispozici je více materiálů, mezi nimiž jsou rozdíly v užitných vlastnostech, vzhledu, údržbě i ceně.

Nerez chladný, ale nezničitelný

Nerezová pracovní deska má tak skvělé vlastnosti, že je běžnou součástí profesionálních kuchyňských provozů. Ale v ryze moderní kuchyni ji lze určitě také využít. Je nadčasová, hezky se kombinuje se dřevem, které jí dodá na útulnosti, ale dobře vypadá i se sklem, decentními odstíny.

Ti, kdo si nerez pořídili, jsou s ním nadmíru spokojeni. Proč? Deska z nerezu je totiž nezničitelná, zvládne bez problému i extrémně vysokou teplotu. A nezastaví ji ani voda, protože deska je stoprocentně voděodolná. Patří tedy rozhodně do venkovských kuchyní, kde je provoz náročnější a žádná choulostivka zde neobstojí.

Nerez je beze spár, hladký, výborně se čistí, bakterie se na něm nezachycují, a tudíž nepřežívají. V jedné linii může být i nerezový dřez, takže celkový dojem z kuchyňské sestavy je kompaktní, jednoduchý a nadčasový.

Skleněná deska není křehká

Je krásná, nadčasová a má výborné užitné vlastnosti. I když je pracovní deska v kuchyni velmi zatěžovaná, rozhodně se nerozbije. Sklo je totiž vysoce odolné: mechanicky, chemicky i tepelně.

Dřezy a baterie můžete dokonale sladit

Tipy a trendy

Pracovní desky se vyrábějí z kaleného tvrzeného skla tloušťky 10 až 12 mm a můžete na nich bez obav klepat řízky či méně šetrně položit litinový hrnec. Opravdu se nic nestane!

Skleněná deska má matný povrch vytvořený speciálním chemickým leptáním a je odolná i vůči poškrábání. Odolá teplotám až 250 °C, je neporézní, nenasákavá, nečistoty na ní velmi snadno utřete, na matném až sametovém povrchu ani neuvidíte otisky prstů.

Sklo může mít neutrální odstín, ale lze ho podbarvit i ze série RAL a sladit tak šikovně třeba s odstínem kuchyňských dvířek.

HPL a kompaktní desky (laminát)

HPL je vysokotlaký laminát, kde jsou jednotlivé vrstvy stlačeny společně s pryskyřicí za vysoké teploty a tlaku. Výsledkem je 0,6 až 2 mm tlustý laminát, který se lepí na nosný podklad (překližka, dřevotříska, MDF, laťovka).

HPL má vysokou odolnost vůči vodě i vysoké teplotě, je otěruvzdorný, stálobarevný, tvarově stálý a nabízí pestrou škálu dekorů.

Foto: Oresi

Kuchyň Sonata s pracovní deskou a zádovým panelem z laminátu v dekoru Historie Oak.

Kompaktní desky jsou stejný materiál jako HPL, ale mají větší tloušťku. Je to zhruba 20 mm až 30 mm. Zákazníci tento materiál milují, protože nabízí skvělý poměr cena/kvalita.

Corian je všestranný materiál

Vypadá elegantně, je vysoce odolný vůči nárazům i škrábancům, je pružný, příjemný na omak, nelze ho odlomit, ale není tak tvrdý jako kámen.

Vaření a pečení urychlí kvalitní spotřebiče

Tipy a trendy

Corian je neporézní, hygienický v celé své tloušťce, je 100% voděodolný, velmi jednoduchý na údržbu. Navíc je skvěle opravitelný, a to dokonce opakovaně. Jeho velkou předností je, že materiál může vytvářet nekonečné plochy beze spár a prodává se v mnoha barvách, od sytých až po pastelové.

V kuchyňských studiích je pestrá nabídka pracovních desek všech materiálů, včetně kamene nebo keramiky. Hitem poslední doby jsou vysoce odolné kompaktní desky s antibakteriální úpravou.

S nejlepším poměrem cena/výkon jsou stále nejprodávanější laminátové desky, které jsou v bohaté paletě struktur, barev a vzorů. Aktuálně jsou trendy zádové panely jako kontrast s pracovní deskou.

Přírodní kámen je luxusní

Krásný, přirozený a nestárnoucí materiál, který se nikdy neomrzí a neokouká. Má výtečnou odolnost vůči mechanickému poškození, vyzařuje z něho nadčasovost, elegance a poctivý luxus.

Je ovšem finančně náročnější a také je chemicky méně odolný. Pozor na červené víno a kolečka od skleniček, vadit mohou i nevhodné čisticí prostředky!

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

U jídelního stolu seďte pohodlně a stylově

Dřevo, polstrování, kov či plast – nabídka materiálů, ale také stylů jídelních židlí je dnes opravdu bohatá. Design však není to jediné, čím byste se měli při...

Remosky a pekáče nové generace

Remoska je českou legendou, pekly v ní doma naše babičky i maminky a stále je oblíbeným kouskem. Slouží hlavně tam, kde není dostatek prostoru na vestavěnou či...

Výběr článků

Načítám