Hlavní obsah

Dekorativní obklady nabízejí hravost a rozlet fantazie

Trh poskytuje tak širokou škálu interiérových obkladů, že je těžké si vybrat. Navíc můžeme různé rozměry, materiály, dekory a barvy vzájemně kombinovat. Vždy však s ohledem na styl a míry konkrétního prostoru.

Foto: Rako

Kuchyně s majolikovým dekorem v modré barvě snad nejvíce evokuje atmosféru španělské Mallorky, z níž tento styl pochází.

Článek

Malým pokojům svědčí velkoformátové obklady neutrálních, zemitých a pastelových odstínů. Zpestřují je lesklé i matné střípky, linky, žíhání, puntíky, abstraktní vzory. Hřejivou nostalgii vnášejí do bytu klasické, jemně omšelé dekory.

Měkký zaprášený vzhled vintage obkladů je v protikladu s výraznou majolikou, tedy keramikou s bílou glazurou, na níž jsou namalovány sytě modré, žluté, zelené a okrové rostliny, lidské postavy i zvířata. Majolika a retro motivy vyniknou v menším množství v místě, které chceme zdůraznit.

Větší interiéry snesou odvážnější spojení černé barvy se zlatou, s červenou, nadčasové jsou černobílé variace.

Používané materiály

Keramické obklady bývají lesklé, matné, s reliéfním i hladkým povrchem často ošetřeným glazurou. Díky technologii potisku se možnosti keramiky násobí: elegantní design, a dokonce i hmatový vjem textilu, imitace dřeva, betonu, skla i kamene.

Keramice nevadí vlhkost a velké změny teplot. Snadno se čistí, je ideální do koupelny, kuchyně.

Foto: Sapho

Od italské firmy Ceramiche Grazia, zaměřující se na uměleckou produkci, je keramická série Boiserie. Pozornost přitahují zdobné plastické prvky Gemme (8 x 20 cm) evokující styl 18. a 19. století. Cena 345 Kč/kus.

Dominantní stěně ve větší chodbě či v obývacím pokoji sluší lehčený přírodní kámen, eventuálně umělý (technický). Nejčastěji vídáme břidlicové, křemencové, žulové, pískovcové, travertinové a mramorové obklady. S jejich zastoupením to ale nepřeháníme, kámen přece jen působí těžším dojmem.

Přírodní kámen je savý, v čistotě ho udržíme impregnací z přírodního oleje a vrstvou speciálního laku.

Nejsnáze pečujeme o skleněné obklady, které jsou oblíbené v blízkosti kuchyňské linky a koupelnových umyvadel. Díky výrobnímu postupu jsou maximálně bezpečné, odborně upravený povrch zvyšuje jejich odolnost proti srážení vlhkosti a tvorbě vodního kamene. V nabídce je také obklad s potiskem, tzv. grafosklo, s nímž vytvoříme na stěně originální umělecké dílo o velikosti až 1,45 x 2,80 m.

Černá v koupelně? Nebojte se experimentovat

Tipy a trendy

Při nákupu obkladaček vždy pořizujeme větší množství, než jaké potřebujeme. Výroba některých sérií může skončit a my nemusíme v budoucnu nalézt novou stejnou.

Rezervy přijdou vhod, když nastanou komplikace (rozbití nebo nutné odstranění obkladu při havárii vodních či elektrických instalací).

Hra s mozaikou

Malé geometrické tvary, pro něž se vžil název mozaika, lidstvo zná přes pět tisíc let. Dochovaly se exempláře z Indie, Řecka, Persie.

V současnosti se může kromě pestrých barev pochlubit glazovanými, lesklými i matnými povrchy. Lze ji vyrobit prakticky ze všech surovin, přičemž vedle sebe vyniknou např. sklo a přírodní kámen nebo sklo a kov.

Foto: Hornbach

Skleněná mozaika Cuba ze šestiúhelníků na síťce (16,6 x 14,4 cm) je zdobným prvkem v neutrálním obkladu kuchyňské linky. Cena 3708 Kč za m2.

Mozaikou pokrýváme velké povrchy, většinou však vynikne na menší ploše. Obrazec z mozaiky oživí neutrální obklad z velkoformátových obkladaček, obložíme jí jakýkoli prostorový prvek – vanu, sprchový kout, zrcadlo.

Na trhu je mikro mozaika o rozměrech 1 x 1 cm, v koupelnových a kuchyňských sériích se nejčastěji setkáváme se čtvercem od 2,3 x 2,3 cm až po 10 x 10 cm.

Míry mozaikových dílků předurčují domácího kutila k trpělivosti při práci naštěstí jen zdánlivě. Mozaiky se prodávají na arších podlepených z rubu papírovou sítí, kterou oceníme hlavně u oblých tvarů.

Existují i falešné mozaiky fungující jako tabulka čokolády. I zde jejich jednotlivé části lehce odlamujeme. Vyspárováním po dokončení obkládání vzniká dojem celistvé mozaikové plochy, přitom je cena takového díla výrazně nižší.

Dekorativní prvky
Bombato obkladačku charakterizuje povrch vystupující nad rovinu ostatních obkladaček.
Inzerto má stejný formát jako základní obkladačka. Vyznačuje se zdobením uprostřed jedné obkladačky či uprostřed celé sestavy.
Listela je zdobná obkladačka páskového typu situovaná obvykle v úrovni očí. Nahradit ji může pás z mikro mozaiky.

Anketa

Líbí se vám obklady i v jiných místnostech bytu než jenom v koupelně?
Ano, může to být nádhera.
49,9 %
Docela ano.
13,4 %
Nevím, moc to nevnímám.
4 %
Ani moc ne.
20,2 %
Ne, to se mi nelíbí.
12,5 %
Celkem hlasovalo 647 čtenářů.

Reklama

Související články

Keramika v koupelně miluje velké formáty

Keramické obklady a dlažba jsou tradiční materiály do koupelny. Mohou nás ještě výrobci něčím překvapit a nabídnout něco nového? Určitě ano. Trendem jsou...

Co se starými obklady v koupelně

Chystáte se rekonstruovat koupelnu a nechce se vám do bourání starého keramického obkladu? Zvažte, zda by nestačilo jen nalepit nové obkladačky na ty původní....

Koupelnám vévodí velkoformátové obklady

Módní diktát se nevyhýbá ani obkladům pro koupelny. „In“ jsou hlavně větší formáty. A také obklady s grafickými motivy a ty, co vypadají jako fototapety. Výběr...

Výběr článků

Načítám