Hlavní obsah

Kondici si můžete zlepšovat i doma

Karolina Černá, Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidelné cílené cvičení, byť jen 15 minut denně, je důležité pro zdraví, posílení svalů, lepší koordinaci i veselejší mysl. Trh nabízí spoustu cvičebních pomůcek, s nimiž při dostatečné vůli a vytrvalosti dosáhneme skvělých výsledků v domácím prostředí. Jak na to?

Foto: Yoga Design Lab

Kruh Yoga Wheel při šetrném použití nenásilným způsobem pomáhá otevírat hrudník, protáhnout ramena, záda a kyčle. Ideální rozměry kruhu pro bezpečné protažení páteře jsou průměr 32 cm a šířka 13 cm. Kruh je vhodný i pro začátečníky. Cena 1620 Kč

Článek

Než se pustíme do výběru náčiní a cvičení, zhodnotíme svou kondici a zdravotní omezení.

Volbu konkrétní pomůcky zvážíme se svým praktickým lékařem, fyzioterapeutem, pokud máme problémy se zády, či s jiným specialistou, abychom si nepřivodili zbytečné komplikace.

Jak začít a vydržet

Plánujeme-li věnovat se některému druhu jógy, pilates apod., obrátíme se na odborného instruktora, pod jehož vedením absolvujeme cvičební sestavu tak dlouho, dokud nám nepřejde do krve.

Oporou mohou být videa na internetu, popisy jednotlivých cvičebních kroků nalezneme v knihách se sportovní tematikou.

Foto: Tchibo

Korková podložka Namaste (183 x 61 cm) nejen na jógu má ojedinělý design. Spodní vrstva z přírodní gumy ji drží na místě. Po použití stačí jogamatku otřít vlhkým hadříkem s trochou pracího prostředku a nechat uschnout na vzduchu. Cena 1499 Kč

Pozor! Vybíráme jen takové návody, které neopomíjejí správné dýchání v jednotlivých krocích a uvádějí různé varianty jednoho cviku podle stupně náročnosti.

Je lepší si postupně osvojit kvalitní provedení pěti pro nás užitečných cviků, u nichž setrváme, než bychom se zahltili řadou obtížných pozic. Každý cílený pohyb je dobré doplnit pobytem v přírodě, chůzí, běháním, plaváním.

Nápaditě řešený obývací pokoj v sobě ukrývá tělocvičnu

Tipy a trendy

Na cvičení si vymezíme nejen pravidelný čas, kdy nás nikdo nebude rušit, ale i dostatečný prostor v klidné místnosti, v níž nehrozí riziko úrazu. Vždy cvičíme na dostatečně silné podložce, která neprokluzuje!

Přehled o pokrocích

Cílem by mělo být pevnější tělo, zlepšení jeho vnímání a seznámení se s jeho možnostmi. Raději než úbytek celkové hmotnosti sledujeme snížení přebytečné tukové vrstvy a nárůst svalové hmoty.

Dobrým pomocníkem je přitom osobní diagnostická/analytická váha, která váží a měří zastoupení tuku, vody a svalstva v těle. V některých lékárnách a na e-shopech ji seženeme již od 500 Kč.

Jak má vypadat místnost pro domácí cvičení

Tipy a trendy

Většinu těchto vah lze propojit s aplikací v mobilu, jež vyhodnotí další ukazatele, sleduje náš pokrok, umožňuje synchronizaci s dalšími aplikacemi například chytrých sportovních hodinek i sdílení naměřených výsledků.

Anketa

Máte doma vyhrazenou speciální místnost jen pro cvičení?
Ano. Máme.
14,6 %
Plánujeme ji.
3,3 %
Ne, cvičíme v jedné místnosti, kterou ale jinak používáme i k jiným účelům.
48,1 %
Ne, cvičíme všude možně.
19,8 %
Ne. Necvičíme doma.
14,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 212 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Domácí interaktivní posilovna se stává hitem

První, téměř neviditelná, interaktivní domácí posilovna na světě v podobě zrcadla se stává součástí řady amerických domácností. Trénink můžete absolvovat doma,...

Výběr článků

Načítám