Hlavní obsah

Jak má vypadat místnost pro domácí cvičení

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možná jste si na začátku roku dali předsevzetí, že začnete pravidelně cvičit. Ne každý má ale čas do posilovny dojíždět a ne každému je příjemná představa, jak se potupně zbavuje kil před zraky druhých lidí, pokud možno vytrénovaných sportovců. V takovém případě je řešením vlastní posilovna. Místnost pro ni by ovšem měla splňovat jisté parametry, aby cvičení v ní bylo zdravé.

Foto: Profimedia.cz

Místnost pro cvičení vybírejte světlou, s okny a vysokým stropem.

Článek

Pokud to s domácím cvičením myslíte vážně, je dobré si zařídit domácí posilovnu. Představa, že cvičební stroj pokaždé odkudsi vytáhnete a pak zase uklidíte, je naivní.

Právě nutnost neustálého vytahování a sklízení cvičebních pomůcek většinu lidí nakonec od pravidelného cvičení odradí.

Dál od druhých

Začněte výběrem správné místnosti v domě. Počítejte s tím, že při cvičení si dříve nebo později začnete pouštět hudbu, a to nahlas.

Je proto praktičtější zvolit pro cvičení prostor, který bude spíše stranou, abyste ostatní nerušili.

Na velikosti záleží

Jako domácí posilovnu volte rozhodně místnost, která je veliká. Důležité jsou i vyšší stropy. Při různých výskocích, nebo třeba i jen cvicích se zdviženýma rukama se budete rozhodně cítit příjemněji, když hned nad vámi nebude strop. Navíc, větší místnost znamená více vzduchu.

Samotná plocha místnosti závisí na tom, kolik lidí v ní najednou bude cvičit a jaké stroje a zařízení do ní plánujete pořídit.

Při propočtech nezapomeňte na dostatečně velké místo pro rozcvičování, nebo posilování s činkami. Okolo každého ze strojů pak počítejte s místem tak, abyste se při cvičení necítili stísněně.

Okna jsou nezbytností

Mnoho lidí zvažuje umístění posilovny do sklepních prostor. Pokud ale taková místnost nemá okna, není to dobrý nápad.

Při cvičení je základem přísun čerstvého vzduchu, který jinak než otevřenými okny budete zajišťovat jen obtížně. Řešením může být samozřejmě kvalitní a výkonná klimatizace, ale jsou to zbytečné náklady a zařizování navíc.

Okna navíc přivedou do místnosti denní světlo, které je pro cvičení velmi důležité, protože přirozeně povzbuzuje. Samotná okna ale postačí jen málokdy, proto dbejte na to, aby bylo v místnosti i dobré umělé osvětlení.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Místo teplých žlutých tónů u zářivek volte spíše chladnější barvy blížící se dennímu světlu.

Reklama

Související témata:

Související články

Domácí interaktivní posilovna se stává hitem

První, téměř neviditelná, interaktivní domácí posilovna na světě v podobě zrcadla se stává součástí řady amerických domácností. Trénink můžete absolvovat doma,...

Výběr článků

Načítám