Hlavní obsah

Když se dřevo zabydlí v celém interiéru

Právo, Gisela Růžičková

Dřevu se daří všude, včetně koupelen, ač voda a děti dávají tomuto materiálu nejvíce zabrat. Tím, že podlaha pokrývá řádově desítky čtverečních metrů, je přirozenou dominantou interiéru. A právě dřevo na ní dokonale vynikne!

Foto: Sconto

Systém regálů Mega se hodí do obýváku, pracovny i do studentského pokoje, buk, cena regálu od 1499 Kč.

Článek

Zařízení je tedy nutné ladit od podlahy – zejména s její barvou a stylem, nikoli podle jednoho malého stolku, který v místnosti stojí.

Proč je tedy dobré vybírat krytinu podle velikosti oken, proč je dub univerzální a ořech se náročně kombinuje, anebo proč do dětského pokoje patří tvrdší dřevina?

Volte neutrální dub

Univerzální dřevinou, s níž se poměrně snadno kombinuje zařízení, je dub hlavně ve své přírodní a neutrální barvě, ke které lze doladit světlý i tmavý nábytek.

Nejdůležitější pro kombinování je barva krytiny, na struktuře a kresbě tolik nezáleží.

Srovnání tradičních dřevin

Kdysi populární buk se dnes už skoro neprodává, možná proto, že výrazně mění svou barvu v průběhu let – na začátku je světlounký a postupně žloutne.

Třešeň je červená, jasan žlutavý a ořech je tmavě hnědá dřevina. Tyto dřeviny působí luxusně, ale chce to hodně přemýšlet o sladění. U ořechu navíc musíte počítat s postupnou, avšak výraznou změnou barvy. Změna barvy je sice charakteristická pro všechny dřeviny, ale u ořechu a třešně jsou opravdu výrazné.

Nejlepší studentské návrhy dřevostaveb si v ničem nezadají s těmi od profesionálů

Tipy a trendy

Pro konečný vzhled podlahy a pocit z ní je rozhodující výběr surového dřeva na podlahu a jeho ošetření. Suky, praskliny a barevné odchylky v dřevu dávají podlaze rustikální vzhled, zatímco čistá prkna s malým množstvím suků jí dodávají klidný a elegantní výraz.

Tyto přírodní odchylky dřeva je možno umocnit mnoha různými typy povrchových úprav, např. broušením a škrábáním, které zdůrazní vlákna dřeva a dodají podlaze strukturu. Tento účinek ještě zesilují stopy po řezání a zkosené okraje prken.

Dřevo podle velikosti místnosti a světla

Většinou víte, zda chcete světlou, tmavou, nebo neutrální podlahu. V úvahu ale berte i další aspekty, jako je např. délka životnosti dřevěné podlahy.

Tmavá podlaha pohlcuje velkou část světla, ale vytváří teplou a útulnou atmosféru.

Podlaha ze světlého dřeva světlo odráží a dodává místnosti pocit prostornosti.

Věž z dubového dřeva může být druhou nejvyšší stavbou Londýna

Tipy a trendy

Neutrální podlaha vytváří klasické a přirozeně krásné prostředí pro další designové prvky v interiéru. Proto kromě účelu místnosti zohledněte i její velikost, orientaci na světovou stranu a s tím související světelnost.

Lamely pokládejte ke světlu

Tmavé dřeviny, jako jsou jatoba, merbau, ořech, se nehodí do malých prostor orientovaných na sever. Jsou vhodné do velkých místností s dostatkem přírodního světla, s orientací na jih a s velkými prosklenými plochami. Do malé místnosti nepatří ani větší formáty lamel!

K vytvoření výjimečné atmosféry v domě architekti použili výrazné dřevěné obklady

Tipy a trendy

Na to už dnes pamatují někteří výrobci tím, že nabízejí lamely ve stejném designu, ale v různých délkách, aby šlo položit jeden dekor do různě velikých prostor. Také povrchová úprava nereflexním, ultra matným lakem neodráží světelné paprsky, takže vynikne přirozenost dřeva.

Lamely se běžně pokládají podélně, směrem ke zdroji světla. Pro optické rozšíření úzkého prostoru se mohou položit také napříč.

Dřevo do všech místností

U obývacích pokojů nemusíte o dřevě váhat, je to luxusní přírodní materiál, stejně tak se hodí do ložnice, pracovny, šatny či chodby.

V kuchyni použití dřeva zvažte spíš kvůli vodě než kvůli nehodám při vaření. Proto sem volte středně tvrdé až tvrdší dřeviny. Masivní podlahy se vyrábějí z různých dřevin, zato třívrstvé krytiny se dělají jen ze dřevin od střední tvrdosti až po ty nejtvrdší.

Koberce, dlažba nebo dřevo. Při navrhování podlah je z čeho vybírat

Tipy a trendy

Koupelny a další prostory se zvýšenou vlhkostí vyžadují exotické nebo tepelně upravované dřeviny a časté větrání.

Povrchová úprava

Lakované podlahy mají výhodu v tom, že když v kuchyni setřete vodu či olej ihned, je méně problémová než olejované podlahy.

Olejovaným podlahám hrozí, že olej, omáčka či víno můžou na dřevině zanechat skvrny. Výhodou je, že tyto podlahy lze lokálně opravovat.

V dětském pokoji dostává dřevo nejvíce zabrat. Proto sem vybírejte dřevinu od střední tvrdosti výše, třeba dub, ale nevyhýbejte se ani exotickým dřevinám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám