Hlavní obsah

Jeden z nejpodivnějších domů světa čeká demolice. Musí ustoupit novému náměstí

Obyvatelé tureckého Kahramanmaraşu v příštích měsících přijdou o jeden z nejvýznamnějších orientačních bodů ve svém městě. Od roku 1994 je jím velmi neotřele vyhlížející administrativní budova v sytě červené, modré a žluté barvě. Místní radnice nyní rozhodla, že dům půjde k zemi a nahradí jej náměstí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jedna z nejdivnějších staveb světa půjde k zemiVideo: Reuters

 
Článek

Dům na jihu Turecka je známý nejenom místním lidem z více než třísettisícového města, ale díky internetu je znám po celém světě. Ve vyhledávačích se totiž zařadil mezi nejpodivnější stavby světa.

A není divu, jeho tvar je všechno možné, jenom ne všední. Osmnáctipodlažní budova může některými rysy (kruhová dělená okna, keramické obklady apod.)  českému divákovi připomínat stavby, které se u nás zachovaly z dob socialismu.

Má výrazné úzké hranoly ve třech rozích čtvercového půdorysu, které jsou vyvedené v tmavomodré barvě. Na nich je pak usazený šestipodlažní žlutý blok, který v místě chybějícího čtvrtého hranolu podpírají vzájemně propojené červené sloupy vytvářející dojem krystalické mřížky.

V přízemí je pod sloupy umístěn vstup do budovy. Ten má zaoblený tvar a je bílý.

Letecké snímky pak odhalují, že stavba má plochou střechu, v jejímž centru je umístěná prosklená pyramida sloužící jako světlík.

Světoznámá Kabinová věž Nakagin by mohla skončit rozebraná v muzeích

Tipy a trendy

Věžák, který se pro místní stal ihned snadným orientačním bodem, spatřil světlo světa v roce 1994. Jeho oficiální název zní Zvláštní obchodní centrum provinční správy. Jinak se mu ale také říká prostě Kahramanmaraşké finanční centrum.

Svým neobvyklým vzhledem stavba vzbuzovala nejrůznější reakce. Zatímco jedni jásali nad tím, že má město tak zajímavou a výraznou stavbu, jiní prohlašovali, že je už jen při pohledu na dům bolí zrak. Zástupci druhého tábora se nyní dočkali vyplnění svých snů.

Turecké město duchů v disneyovském stylu: Domy by nevydržely ani pět let

Tipy a trendy

Magistrát města se totiž rozhodl budovu a některé další v jejím okolí zbourat a uvolněný pozemek v celkové výměře 4 hektary proměnit v náměstí.

Demolici podlehne celkem 25 budov a na tři stovky dalších objektů. Trvat by měla čtyři měsíce.

Anketa

Co si o budově myslíte vy? Líbí se vám?
Ano, je pěkná. Je jí škoda.
60,2 %
Neuráží mě to.
13,5 %
Strašné. Ještě, že jde dolů!
26,3 %
Celkem hlasovalo 1654 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám