Hlavní obsah

Inovační centrum připomíná korunku krásy

Novinky, tnk

Architektura administrativního inovačního centra v Hodkovicích s názvem InnoCrystal zaujme na první pohled. Ve svém okolí totiž vypadá dost netypicky. Budova křivolakých tvarů totiž vyrostla v prostředí, kde byste moderní stavby tohoto typu pohledali.

Foto: Inno Crystal (3x)

Stavbu krášlí dekorativní polep fasády.

Článek

Nedaleko rozvojových Dolních Břežan v průmyslové lokalitě Hodkovice-Zlatníky bylo letos dokončeno nové centrum, které má být součástí podnikatelského ekosystému zaměřeného na rozvoj projektů s mezinárodním potenciálem. Stavbu s krystalickými tvary navrhl architekt Jan Švancer.

Moderní dvoupodlažní budova svým vzhledem připomíná krystalickou korunku krásy. Fasády stavby zdobí jemné ornamenty a barevné akcenty. Budova nabízí celkovou plochu zhruba 3000 m².

Součástí projektu je i restaurační zařízení, lobby, jednací a zasedací místnosti, laboratoř s výhledem do okolí nebo terasa.

Foto: Inno Crystal

Inno Crystal se nachází v klidném nezastavěném prostředí.

Nově vybudovaný objekt má nepravidelnou „krystalickou formu“ proskleného lehkého obvodového pláště. Objekt je dvoupodlažní a nepodsklepený s plochou střechou.

Kanceláře jsou umístěny ve dvou patrech rozdělených do barevně odlišených křídel. Interiéry poskytují možnost flexibilního vnitřního uspořádání. V přízemí nechybí společenská místnost pro pořádání seminářů a workshopů.

Foto: InnoCrystal

Stavba přitahuje pozornost díky křivolakým tvarům i výrazným barevným detailům.

Nosným systémem stavby je monolitický železobetonový skelet se stropy v převážné míře lokálně podepřenými bezhlavicovými sloupy, doplněnými o vnitřní nosné železobetonové stěny.

Foto: Novinky

Inno Crystal oživuje barevný vstup.

InnoCrystal vzniká jako součást budoucí skupiny vědecky zaměřených projektů s názvem Star. Nová stavba se totiž nachází v blízkosti BIOCEVu, biotechnologického a biomedicínského centra Akademie věd a Univerzity Karlovy, a zároveň i ELI Beamlines, laserového zařízení.

V budově by měly sídlit i start-upové společnosti

Cílem investorů je nabídnout prostor pro inovativní společnosti a start-upy i pro podniky a korporace menších a středních rozměrů. Ideou je, že nájemci by si díky vzájemným kontaktům mohli rozšířit know-how a blízkost by jim mohla pomoci navázat vztahy.

Stavba byla nedávno slavnostně otevřena, vznikat začala loni v březnu. Generálním dodavatelem Prague Innovation Center je Metrostav. Stavba vědecko-technologického centra vyšla na 102 miliónů korun, z toho 61 miliónů získá park z evropských peněz v rámci Operačního programu Podnikání a inovace, který spravuje agentura CzechInvest.

„Na ose Dolní Břežany – Hodkovice – Vestec vzniká lokalita, které trochu s nadsázkou říkám budoucí pražské Silicon Valley,“ uvedl starosta obce Zlatníky-Hodkovice Jiří Rezek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám