Hlavní obsah

Hitem jsou skryté i designové digestoře

Právo, Karolina Černá

Typy digestoří integrovaných třeba do indukční desky nebo do stropu patří ke žhavým novinkám. Nabízejí se tak zcela nové možnosti designu i té nejmenší kuchyně. Nevěříte?

Foto: Hp tronic

Nerezový komínový odsavač par Electrolux LFT426X má zabudované osvětlení LEDSpot a výkonný tukový filtr, který udržuje vzduch bez zápachu, zachycuje mastnotu a je plně omyvatelný. Cena od 5490 Kč.

Článek

Hlavně malé prostory vypadají bez zavěšených odsavačů větší a nad kuchyňskou desku je možné umístit lampu nebo další odkládací plochy. U ostrůvkových kuchyňských linek zase nic nebrání pohledu do další obytné části.

Varná deska s integrovaným odsáváním odfiltruje výpary z vaření prakticky hned v místě vzniku, a to díky výkonnému motoru. Účinné filtrační systémy navíc odstraňují ze vzduchu mastnotu a tuhé částice.

Oblíbené jsou panelové digestoře, výsuvné ručně nebo elektronicky, zajíždějící za varnou desku či instalované do horní skříňky. Plošné se vestavují do horní skříňky za nábytkové čelo. Stropní digestoře zabudované do podhledu vypadají jako obklad či panel a jsou také velmi nenápadné.

Skryté odsavače neomezují výhled, zaujmou čistým designem, neruší a mají obvykle vysokou účinnost odsávání (tzv. štěrbinové sání), protože zachycují páry přímo nad hrncem. V případě luxusnějších integrovaných odsavačů par se připravíme na investici v řádu desítek tisíc korun.

Recirkulace, nebo odtah?

Recirkulační/filtrační digestoř natáhne znečištěný zapáchající vzduch, pročistí ho a vyčištěný vrací zpátky do místnosti. Oceníme ji v malém bytě i tam, kde odsavač nelze napojit na komín, který by páry odvedl ven.

V recirkulačním odsavači par nikdy nechybí filtr. Může být kovový kazetový nebo tzv. baffle filtr, který pohltí až 90 % tukových částic. Oba snadno omyjeme v ruce, v myčce, vydrží zhruba 2 měsíce.

Klasické pachové uhlíkové filtry nejsou omyvatelné, měníme je po 3 až 6 měsících. Uhlíkové filtry HFH mohou projít mytím až 5×, mají dvouletou životnost.

Dopřejte kuchyni digestoř šitou na míru

Tipy a trendy

Odtahový odsavač použijeme tam, kde vzduch odvádíme z místnosti ven odtahovým potrubím, samostatným komínem určeným k odsávání. Má-li být odtah efektivní, pak se průměr odtahového potrubí musí shodovat s průměrem vývodu digestoře. Důležitá je také zpětná klapka na výstupním hrdle digestoře, která brání pronikání studeného vzduchu zvenčí.

Kombinovaná digestoř dává volbu, zda chceme vzduch pouze recirkulovat, což se vyplatí v zimě, nebo využijeme odtahu, obvykle v teplejších dnech, kdy větráme okny. Moderní digestoře lze většinou napojit i na rekuperační systém.

Kritéria výběru

Kapacitu (výkon) určíme podle velikosti místnosti v m3. Tento údaj vynásobíme deseti. Obecně totiž platí pravidlo, že digestoř by měla během hodiny vyměnit vzduch 10× až 16krát.

Šířka digestoře je 60 nebo 90 cm, vždy by měla být větší než šířka sporáku. V opačném případě se kvalitního odtahu par nedočkáme.

Dýchejte doma čistý vzduch

Tipy a trendy

Hlučnost do 60 dB je ještě snesitelná, existují i velmi tiché odsavače s hladinou hluku kolem 30 až 40 dB. Nižší hlučnost mívají zpravidla odtahové odsavače, protože nemají filtr, který by vzduchu kladl odpor.

Tichému provozu také prospívá co nejkratší, přímá odtahová cesta bez ohybů. Dlouhé vedení a ohyby svědčí hlučnosti, navíc snižují výkon odsavače.

Tip pro alergiky

Díky spolupráci firmy Bosch a technologické společnosti NuWave mohou odsavače s pylovými filtry CleanAir Plus komunikovat se senzorovou stanicí Cair a garantovat neustále čistý vzduch.

Stanice monitoruje jeho kvalitu, teplotu, vlhkost a množství pylových částic. Informace poté předává přes wi-fi odsavači Bosch s technologií Home Connect, který může na změnu množství pylu reagovat – automaticky se zapíná, vypíná nebo upraví výkon odsávání. Senzorovou stanici ovládáme aplikací v mobilu nebo přímo hlasovými povely.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Vychytávky

LED osvětlení i v podobě úsporných LED pásů se postará o viditelnost na varné i pracovní ploše. U některých modelů nastavíme intenzitu osvětlení elektronicky.

Elektronické ovládání rozpozná např. zašpinění filtru a čas na výměnu, automaticky se vypne a zapne v závislosti na intenzitě odsávané páry.

Některé odsavače lze instruovat dálkovým ovladačem.

Komfortní přístroje mají extra funkci na automatické čištění vzduchu v místnosti po dobu 5 minut každou hodinu, což se hodí třeba o dovolené.

Reklama

Související témata:

Související články

I moderní kuchyň má být praktická

V kuchyni lze realizovat cokoliv, ale vždy mějte na paměti praktickou stránku. Natahovat se, ohýbat a přebíhat je naprosto nežádoucí. V dobré kuchyni je vše...

Výběr článků

Načítám