Hlavní obsah

Dřevěné domy a chaty jdou na dračku

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevěné domy k celoročnímu obývání, které už hotové přiveze kamion a jeřáb je jen usadí na betonové patky či desku, nebo se sestaví coby stavebnice, připojí se k sítím a je hotovo, jdou v Česku na dračku. To, co obchodníci vystavují, je už rezervováno, jinak se čeká na dodání měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Prodejci je označují také jako mobilní, protože je lze přemisťovat, ačkoliv nemusí jít o domky na kolečkách, jak je známe třeba z amerických filmů. Nejčastěji je chtějí lidé coby výměnek, pokud je u rodinného domu dostatečně velká zahrada, nebo jako chalupu. Anebo prostě slouží jako levnější varianta bydlení tam, kde mají pozemek, ale už nezbývají peníze na cihlová stavení.

Nespornou výhodou je, že za určitých podmínek není třeba klasické zdlouhavé stavební povolení, respektive stačí jen ohláška. Hlavním parametrem je celková plocha, ovšem poznatky zákazníků z regionů ukazují, že přístup stavebních úřadů se může v praxi v detailech lišit, záležet může třeba na tom, na čem domek stojí. Domy většinou s pultovou střechou jsou stylové a svým charakterem dobře zapadnou do okolí.

Ve Vestci u Prahy sídlí jedna z největších firem specializovaných na mobilní domy. Všechny jsou komplet zařízené, včetně toalety, koupelny, topení, rozvodů elektřiny, nábytku, vnější materiál může být ze dřeva či plastových segmentů. V nabídce je přes 260 variant.

Hotové je přivezou na kamionu anebo složí jako stavebnici, jednodušší je i papírování.

Co se ukazuje skladem, je většinou už prodané. Podlahové plochy jsou od 25 metrů do zhruba 60 metrů čtverečních. Ceny od zhruba 800 tisíc do 1,4 milionu Kč včetně dopravy.

„Mám pozemek po rodičích, a i když jsem si postavil rodinný dům u Prahy, možná se přesunu do svého rodiště,“ vysvětloval čilý sedmdesátník, pan Rudolf původem z Proseče, když si obhlížel menší varianty o dispozici 2+kk.

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Tipy a trendy

Klasický plechovo-plastový mobilheim nechce, nelíbí se mu. „Domek má vypadat jako domek, a ne jako přívěs k náklaďáku,“ shrnul.

Nahlas uvažoval, že tam budou jezdit kamarádi, děti nebo ho třeba i pronajme jako chalupu.

„Elektřina, voda i odpad jsou na hranici parcely, tak proč to nevyužít. Už se mi ale samotnému stavět nechce, toho jsem si užil dost,“ dodal muž, který dříve dozoroval stavby benzinových pump.

Šikovní hoši od pastvin

Jenže se nespokojil hned s tím, co se mu zalíbilo na první pohled. Na Novojičínsku objevil přímo výrobce, truhláře, jenž se dal dohromady s elektrikářem a dalšími dvěma pomocníky. V malé vísce u pastvin se rodí dřevěné mobilní domy, rovněž vším potřebným vybavené. Na place jsou dva domy rozdělané a dva hotové, jeden i s palubkami uvnitř, druhý v interiéru vypadá jako zděný.

„Dřevěná konstrukce je z obou stran obložená OSB deskami, dutinu stěny vystříkáme izolační pěnou, zvenku pak coby fasáda fungují 2,2 cm silné palubky, uvnitř je sádrokarton nebo palubky. Z hlediska zateplení stěna funguje jako běžná tvárnice,“ popisuje mladý truhlář. Za pět let postavil a prodal na tři desítky domů.

Pan Rudolf se vyptává na možnost vytápění krbovými kamny, na to, jak je řešena elektroinstalace, zda splňuje normy.

Ptačí budky pro lidi můžou být i tam, kde žádné jiné budovy neobstojí

Tipy a trendy

Okukuje ocelový rám, na němž celá konstrukce sedí, i to, jak je řešena podlaha, vyptává se na dopravu. Ta je nejdražší položkou, jedná se o nadměrný náklad. I tak by se ale cena za 2+kk s vnějším půdorysem 8 x 4 metru neměla dostat přes 650 tisíc korun.

„Plácli jsme si,“ usmívá se pan Rudolf. Dodací lhůta tři až čtyři měsíce. „Pořád rychlejší než zděné stavení a s úřadem nebudou velká dohadování. Dřevo do krajiny zapadá,“ dodává.

Stavebnice z Ukrajiny či chatka z Běloruska

„Přibývá mladých rodin, které preferují dřevo a solární systémy. A nechtějí se dohadovat se stavbaři a úřady. Nehledě na to, že nemají tři pět milionů na zděnou stavbu,“ vypočítává výhody těchto stavení jeden z obchodníků s nemovitostmi.

Jeho investiční fond nyní hledá stavební parcely zejména v regionech v blízkosti krajských měst, na nichž hodlá dřevěné domy realizovat. A dodavatel? Buď český výrobce, anebo někdo z Ukrajiny.

„Pily na Ukrajině nemají zakázky a dřeva je tam nadbytek, protože kalamitní dřevo ve střední Evropě je cenově úplně vyřadilo,“ konstatuje.

Hotové domy by nevozil, protože chce nabídnout větší rozměry. „Dům ze silných trámů se sestaví na dílně, očísluje, rozebere se a dílce se po převozu znovu smontují u zákazníka,“ popisuje.

Na zahradě postavil modulový domek pro svou maminku

Tipy a trendy

Velká poptávka pobízí nabídku. U Říčan se zabydlela firma, která dováží srubové stavebnice z Běloruska, zahradní domky na nářadí a chatky. Síla fošen, spojovaných na principu pero-drážky, je 3,4 nebo 4,4 cm.

Nejmenší zahradí domek o rozměru 3 x 3 metry stojí kolem 37 tisíc Kč. U větších rozměrů a větší síly prken jsou ceny kolem 70 tisíc, 100 tisíc Kč. Je to ale chatka bez elektřiny a bez zateplení, tedy spíše na léto.

Podobné domky tradičně vyrábí i jeden podnik na Svitavsku. U srovnatelných chatek je ale o několik tisíc dražší. Rozdíl však může raz dva smazat vzdálenost, tedy náklady na dopravu.

Anketa

Plánujete postavit dřevostavbu?
Ano.
38,7 %
Teprve se mezi materiály rozhodujeme.
4,9 %
Stavět chceme, ale ne ze dřeva.
10,5 %
Neplánujeme stavět vůbec.
45,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4520 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám