Hlavní obsah
V hlavním obytném prostoru plynule přechází jedna část ve druhou. Na kuchyni navazuje jídelna a za ní je obývací část s pohovkou. Foto: Hey!Cheese Photography

Funkčnost otevřeného prostoru je v případě čínského projektu Starburst House definována především nábytkem. Je proto možné ji dynamicky měnit vždy tak, aby našla to nejlepší využití v daném čase. Právě flexibilní životní styl a maximální otevřenost přítomnému okamžiku jsou hodnotami, které do svých projektů vkládají architekti z čínského studia Hao Design.

V hlavním obytném prostoru plynule přechází jedna část ve druhou. Na kuchyni navazuje jídelna a za ní je obývací část s pohovkou. Foto: Hey!Cheese Photography
Dominantou atypického bytu je velkorysá výška stropů

Byt, který obývá mladý pár se synem, se nachází ve čtvrti Haidian v Pekingu. Softwarový inženýr obvykle pracuje z domova a jeho žena, redaktorka knih o architektuře, potřebuje klidný kout, kde se může soustředit na psaní.

Od začátku oba měli o novém bydlení jasné představy a vysoké nároky. Byt o celkové rozloze 116 m2 koupili zcela holý a připravený ke kompletní rekonstrukci.

Výrazně atypický prostor chápali od počátku jako výzvu, oslovili proto architektonickou kancelář Hao Design. Architekti se rozhodli zachovat původní konstrukci stropu a přizpůsobit jí vnitřní příčky tak, aby interiér působil, jako by se nacházel v malém rodinném domku.

Výhodou tohoto řešení je také udržení nezvyklé výšky prostoru, která působí příjemně velkoryse.

Rozměrná okna s dřevěnými rámy do prostoru přinášejí dostatek přirozeného světla; aby dojem vzdušnosti byl skutečně maximální, převažují zde bílé plochy a světlé dřeviny. Ty také zvýrazňují půvabné textury vybraných materiálů a lineární design nábytku.

Otevřený společný prostor lze od kuchyně oddělit posuvnými dveřmi, aby se zabránilo pronikání všech pachů, které vznikají při vaření. Půdorys je řešen na míru aktivitám obyvatel.

Nově instalovaná okna s dřevěnými rámy přivádějí do bytu dostatek přirozeného denního světla.

Foto: Hey!Cheese Photography

Na galerii se nachází pracovní a TV kout, tedy klidová zóna pro odpočinek, tvůrčí práci a čtení. Hlavní prostor je místo setkávání a her s vyšší frekvencí aktivity.

Jeden z rohů tvoří herna pro syna, rodiče tak mají přehled a do jeho aktivit se mohou i sami zapojovat. Interiér je zařízen jednoduše a s minimem dekorací – těch je tady akorát tolik, aby nepůsobil studeně.

Hlavním dekorativním prvkem se tak stává struktura vysokého stropu. Bílé cihly s umělou patinou vytvářejí nostalgickou, poklidnou atmosféru. Pro větší rozmanitost jsou kombinovány s výrazně současnými prvky, jako je speciální nátěr z cementu nebo detaily z kovu.

Akcent v podobě různých odstínů šedi se objevuje také na velkoformátové dlažbě. Dřevěné povrchy a pastelové odstíny prostor zútulňují a pocitově „zabydlují“.

Ve zmíněném studiu věří, že „domov je místo, kde má každý jedinec dobrý pocit ze společného sdílení prostoru, který povzbuzuje vzájemné svobodné a hluboké výměny“. Starburst House je dobrým příkladem, že i při využití současných trendů lze dávné potřeby naplňovat.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků