Hlavní obsah

Dominantou atypického bytu je velkorysá výška stropů

Funkčnost otevřeného prostoru je v případě čínského projektu Starburst House definována především nábytkem. Je proto možné ji dynamicky měnit vždy tak, aby našla to nejlepší využití v daném čase. Právě flexibilní životní styl a maximální otevřenost přítomnému okamžiku jsou hodnotami, které do svých projektů vkládají architekti z čínského studia Hao Design.

Foto: Hey!Cheese Photography

V hlavním obytném prostoru plynule přechází jedna část ve druhou. Na kuchyni navazuje jídelna a za ní je obývací část s pohovkou.

Článek

Byt, který obývá mladý pár se synem, se nachází ve čtvrti Haidian v Pekingu. Softwarový inženýr obvykle pracuje z domova a jeho žena, redaktorka knih o architektuře, potřebuje klidný kout, kde se může soustředit na psaní.

Od začátku oba měli o novém bydlení jasné představy a vysoké nároky. Byt o celkové rozloze 116 m2 koupili zcela holý a připravený ke kompletní rekonstrukci.

Výrazně atypický prostor chápali od počátku jako výzvu, oslovili proto architektonickou kancelář Hao Design. Architekti se rozhodli zachovat původní konstrukci stropu a přizpůsobit jí vnitřní příčky tak, aby interiér působil, jako by se nacházel v malém rodinném domku.

Výhodou tohoto řešení je také udržení nezvyklé výšky prostoru, která působí příjemně velkoryse.

Úpravou vybydleného bytu získala majitelka nový domov do nového začátku

Tipy a trendy

Rozměrná okna s dřevěnými rámy do prostoru přinášejí dostatek přirozeného světla; aby dojem vzdušnosti byl skutečně maximální, převažují zde bílé plochy a světlé dřeviny. Ty také zvýrazňují půvabné textury vybraných materiálů a lineární design nábytku.

Otevřený společný prostor lze od kuchyně oddělit posuvnými dveřmi, aby se zabránilo pronikání všech pachů, které vznikají při vaření. Půdorys je řešen na míru aktivitám obyvatel.

Foto: Hey!Cheese Photography

Nově instalovaná okna s dřevěnými rámy přivádějí do bytu dostatek přirozeného denního světla.

Na galerii se nachází pracovní a TV kout, tedy klidová zóna pro odpočinek, tvůrčí práci a čtení. Hlavní prostor je místo setkávání a her s vyšší frekvencí aktivity.

Jeden z rohů tvoří herna pro syna, rodiče tak mají přehled a do jeho aktivit se mohou i sami zapojovat. Interiér je zařízen jednoduše a s minimem dekorací – těch je tady akorát tolik, aby nepůsobil studeně.

Hlavním dekorativním prvkem se tak stává struktura vysokého stropu. Bílé cihly s umělou patinou vytvářejí nostalgickou, poklidnou atmosféru. Pro větší rozmanitost jsou kombinovány s výrazně současnými prvky, jako je speciální nátěr z cementu nebo detaily z kovu.

Dům s fasádou do oblouku nabízí rodině hezké výhledy. Kvůli nim si jej nechala postavit

Tipy a trendy

Akcent v podobě různých odstínů šedi se objevuje také na velkoformátové dlažbě. Dřevěné povrchy a pastelové odstíny prostor zútulňují a pocitově „zabydlují“.

Ve zmíněném studiu věří, že „domov je místo, kde má každý jedinec dobrý pocit ze společného sdílení prostoru, který povzbuzuje vzájemné svobodné a hluboké výměny“. Starburst House je dobrým příkladem, že i při využití současných trendů lze dávné potřeby naplňovat.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám