Hlavní obsah

Běžně vyhlížející moderní dům postavili z překvapivého materiálu

Novinky, Jana Nesvadbová

Nenápadně vyhlížející moderní dům s plochou střechou má členitou fasádu v hnědé a antracitové barvě. Oživují ji výrazné bílé rámy oken a dveří. Na první pohled by si člověk nicméně řekl, že vypadá možná až příliš všedně. Zajímavý je ovšem materiál, z nějž je postavený. Jsou jím totiž běžné plastové lahve. Dům stojí na břehu řeky Meteghan v Novém Skotsku.

Foto: JD Composites (6x)

Dům na první pohled vyhlíží zcela všedně. Ve skutečnosti je postaven z neobvyklého materiálu.

Článek

Když se řekne dům z PET lahví, většině lidí nejspíš vytanou v mysli obrázky domorodých vesnic s náměstíčkem z udusané hlíny a pomalu rostoucí zdi stavby, z nichž na jedné straně vykukují dna petek naplněných pískem a na druhé je možné obdivovat barevnou mozaiku z vyčnívajících víček.

Jak ale dokazuje práce Kanaďanů Joela Germana a Davida Saulniera ze společnosti JD Composites, plastové lahve lze využít i ke stavbě zcela normálně vyhlížejícího rodinného domu.

Jejich projekt třípokojového bungalovu spolkl dohromady úctyhodnou sumu přes 600 tisíc plastových lahví na vodu.

Foto: JD Composites

Stavba má plochou střechu, jejíž část funguje jako chráněná střešní terasa.

Při práci na domě autoři spolupracovali s ontarijskou společností Armacell. Ta lahve nejprve rozmělní na drobné kousky a z těch vyrobí pelety. Pelety pak putují přes násypku, kde jsou pomocí plynů roztaveny a přeměněny v pěnu, jež po ochlazení ztuhne. Takto vytvořený materiál v průběhu času neplesniví ani nehnije.

Designéři z materiálu vyrobili panely, z nichž postavili 15 cm silné zdi domu. Jak podotýkají, pomineme-li skutečnost, že se takto zpracuje velké množství plastu, jež by jinak znečišťovalo planetu, jimi vyrobené stěny jsou schopné odolávat velice náročným povětrnostním podmínkám.

Není to jen nějaké plané vychloubání, ale konstatování na základě provedených vědeckých testů.

Foto: JD Composites

Dům stojí ve městě Metaghan, v Novém Skotsku na břehu zátoky Svaté Marie.

Své panely poslali do certifikačního centra v Ontariu, kde zjistili, že jejich produkt dokáže odolat větru až o rychlosti 146 m/s, což odpovídá podmínkám nejsilnějších hurikánů. Tyto výsledky jsou o to pozoruhodnější vzhledem k tomu, že jde o lehký materiál.

Další důležitou předností plastových panelů je jejich izolační schopnost, chrání interiér domu před prochládáním v zimě a před přehříváním v létě, jsou odolné vůči vlhku.

Samotný konstrukční systém autoři navrhli tak, aby samotné sestavení domu zabralo řádově dny. Jednotlivé panely jsou prefabrikované v továrně, na místě se pak dům sestaví jako velká skládačka.

Foto: JD Composites

Stejně jako z exteriéru, také v interiéru dům působí zcela běžným dojmem.

Panely mají sendvičový charakter, ze ztvrdlé pěny je vlastní jádro, které na vnější i vnitřní straně překrývá vrstva laminátu. Natřeny jsou z exteriéru barvou odolnou vůči UV záření.

Jak uvádí webový magazín Gizmodo, očekávaná cena domu se pohybuje okolo 400 tisíc dolarů, tedy mírně přes 9 milionů korun, což – v podmínkách Kanady – odpovídá nákladům na stavbu a stavební práce za dům z tradičních materiálů.

Jak ale upozorňují autoři z magazínu, vzhledem k trvanlivosti a odolnosti použitého plastu lze oprávněně očekávat, že pozdější náklady budou podstatně nižší, stejně tak patrně v případě skutečného hurikánu možná nebude nutné celý dům budovat od základů znovu.

Foto: JD Composites

Dům je plně zařízený a autoři jej plánují nabídnout k prodeji. Pokud se zájemce nenajde, příliš smutní nebudou. Přirostl jim k srdci.

Autoři plánují plně zařízený dům prodat, ovšem mají už rovnou vymyšlený plán B, pro případ, že by se zájemce o něj nenašel. V takovém případě jej chtějí pronajímat. Tím by totiž zabili hned dvě mouchy jednou ranou.

Jednak by krátkodobé pronájmy pomohly šířit povědomí o takovémto typu stavby, a jednak, jak se Joel German svěřil časopisu Hants Journal, „když se dům neprodá, bude to v pohodě. Je to náš první. Takže k němu máme určitou vazbu”.

Foto: JD Composites

Dům má zdi ze sendvičových panelů. Jejich jádro tvoří pěna z rozdrcených PET lahví překrytá z obou stran laminátem.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Chtěli byste bydlet v domě vyrobeném ze zpracovaných PET lahví?
Ano, vypadá dobře a ještě je to pomůže ekologii
83,3 %
Nevím, neumím to posoudit
5,6 %
Ne. Mám rád/a domy z tradičních materiálů
11,1 %
Celkem hlasovalo 90 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám