Hlavní obsah

Aby se dům choval jako nový. Tak znělo zadání renovace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé domu v centrální části australského Melbourne se obrátili s žádostí o jeho renovaci na architekty z místního ateliéru studiofour. Přáli si, aby nová podoba jejich domova zdůraznila původní architektonické řešení stavby a zároveň, aby si po renovaci mohli užívat stejných výhod, jako kdyby byl dům zcela nový.

Foto: studiofour

Propojení kuchyně s obývacím pokojem

Článek

Dům na Cunningham Street postavili v roce 1972. Navrhl ho architekt Wayne Gillespie jako svůj první nezávislý projekt a svůj první domov.

Přáním klientů bylo dům renovovat, ovšem tak, aby náklady na opravy a úpravy byly využity efektivně. Konkrétně, dům měl přinášet obyvatelům pokud možno ty samé výhody, jako kdyby byl novostavbou. Zároveň však měl zůstat autentickým, tedy měl nést jasné charakteristiky původního architektonického řešení.

Jak současní architekti vysvětlují, při návrhu nové podoby domu kladli důraz spíše na kvalitu zážitku než na vizuální vyjádření své vlastní práce.

Foto: studiofour

S vnější podobou domu byli majitelé i architekti spokojení, proto ji neměnili.

Architekti byli při prohlídce domu spokojení s jeho obálkou, která sama o sobě žádné velké zásahy nevyžadovala.

Naopak rozčlenění interiéru nebylo úplně vyhovující, jednotlivé prostory neplynuly ani nefungovaly podle přání. Některé z nich, zejména stávající kuchyně, byly tmavé a rozčleněné a nevyužívaly plně možné spojení se zahradou.

Byt v domě ze 16. století renovovali s láskou i úctou k památce

Tipy a trendy

Klíčem k odlehčení a k účelnějšímu využití vnitřního prostoru se ukázalo větší propojení jednotlivých místností například prostřednictvím několika portálových otvorů.

Výsledkem je dům, kde architektonická forma a interiéry fungují jako jeden celek a přechod mezi zastavěnou formou a krajinou je neostrý, neboť mohou do sebe volně pronikat.

Anketa

Chcete mít po rekonstrukci pocit jako v novém, nebo jako v původním bytě/domě?
Jako v novém
75,2 %
Jako v původním
8,1 %
Je mi to jedno
4,2 %
Něco mezi tím
12,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 753 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám