Hlavní obsah

Věž slunce je ve skutečnosti most, který návštěvníkům vyrazí dech

Novinky, Jana Nesvadbová

Pod pojmem ikonický most si každý představí něco výjimečného a obvykle i velkého. Právě tak uvažovali i architekti z rotterdamského studia Fundamental Architects, kteří spojili své síly s designéry z ateliéru Omega Render. Do srdce hlavního kazašského města Nur-Sultan (bývalá Astana) navrhli 121 metrů vysoké řešení domu a zároveň mostu. Projekt s obrovským kruhovým otvorem nazvali poeticky - Tower of the Sun, tedy Věž slunce.

Foto: Profimedia.cz

Stavba přemosťuje řeku Išim.

Článek

Architekti a designéři vytvořili návrh stavby s celkovou plochou podlah 75 tisíc čtverečních metrů pro největšího kazašského developera BI Group. Dům-most má překlenovat řeku Išim, která Nur-Sultanem protéká.

Nevšední stavba je navržena jako tzv. smíšená, obyvatelům města nabídne nové byty, kanceláře i obchodní prostory, část zabere také hotel. Zároveň jej autoři míní z části pojmout i jako hub pro lokální infrastrukturu.

Foto: Profimedia.cz

Do návrhu autoři vpletli spoustu odkazů k motivům místní kultury.

Jak vysvětlují autoři projektu, název a především vzhled stavby jsou inspirovány myšlenkami a především symbolikou kazašské kultury a tradic. Jsou proto vpleteny do návrhu projektu prakticky na každém podlaží, na každé úrovni jejího vzniku.

Nejlépe je to samozřejmě zřetelné na centrálním kruhovém otvoru, jenž symbolizuje slunce, ale ovšem také mír a jednotu. Což jsou základní atributy místní kultury.

Foto: Profimedia.cz

Kromě kruhu představují další symboliku zakomponovanou do stavby trojúhelníky.

Naopak v interiéru je možné objevit četné prvky trojúhelníkového tvaru, kterých si všimne návštěvník poměrně brzy na místních špercích a také na vzorech látek oděvů.

Foto: Profimedia.cz

Dům přemosťuje řeku Išim v místě, kde jsou proti sobě dva parky.

Stavba přemosťuje řeku Išim v místě, kde proti sobě stojí dva velké městské parky. Ty tak spojuje v podobě mostu určeného ovšem pouze pro pěší a cyklisty. Přejezd je v nejnižším podlaží.

Hned nad úrovní mostu je dvoupodlažní obchodní centrum, dvě monumentální trojúhelníková lobby po stranách kruhového otvoru jsou dva hlavní vstupní prostory pro luxusní rezidenční a multifunkční strany věže.

Stavbu pak uzavírá střecha, kterou autoři projektu pojednali jako veřejně přístupnou terasu se spoustou zeleně a která nabídne doslova úchvatné výhledy na celé město.

Foto: Profimedia.cz

Stavba je navržena jako multifunkční.

Budova chytrým způsobem využívá energii vodního toku v řece pod sebou. Tu nenápadně v místě přímo pod sebou zužuje, čímž vytváří větší proud a z něj čerpá energii. Díky tomu je energeticky zcela soběstačná.

Zároveň je budova navržena tak, aby jejím zdrojem tepla bylo čerpadlo, zbytečnému přehřívání v letních dnech zejména z jihozápadu má zabránit její chytře vymyšlená orientace.

Foto: Profimedia.cz

Na úrovni nejnižšího podlaží je navržena cesta pro pěší a cyklisty z jednoho břehu na druhý.

Model stavby je jedním z návrhů, které se kazašskému developerovi v rámci architektonické soutěže pro zvané účastníky sešly. Přestože dílo nizozemských autorů vzbuzuje mezi odborníky zájem, není zatím ještě jisté, zda bude skutečně realizováno.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Anketa

Našli byste nějaké využití pro prázdný otvor uprostřed budovy?
Mohli by shora něco zajímavého zavěsit
0 %
Mohli by část prosklít a udělat tam bazén/akvárium
100 %
Mohli by do něj vepsat trojúhelník, do něj opět kruh atd.
0 %
Mohla by jím při různých slavnostech třeba prolétávat letadla nebo vrtulníky
0 %
Nechal/a bych to tak, jak to je. Prázdné
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Příbytek plovoucí na vodě nese název UFO

Neidentifikovatelný plovoucí objekt (Unidentified Floating Object), tak pojmenoval svůj projekt plovoucího příbytku italský designér Pierpaolo Lazzarini...

Výběr článků

Načítám