Hlavní obsah

Rodinnému domu architekta Tomáše Bindra dominuje výrazná modrá barva

Novinky, Text: Martin Strakoš, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům architekta Tomáše Bindra v Opavě patří mezi první rodinné domy v Moravskoslezském kraji, postavené po roce 1989, které cílevědomě navazují na dnešní minimalističtější architektonický vývoj. Stavba je celkem nepřehlédnutelná. Jednotlivé prostory v domě mají výraznou barevnost, podobně jako vnější fasáda.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Stavba s adresou: Opava-Kylešovice, Písecká 15/1211

Článek

Architekt Tomáš Bindr si vlastní rodinný dům postavil těsně po studiích, která ukončil v roce 1999. Tehdy koupil pozemek na okraji Kylešovic. Rozhodl se, že dům umístí tak, aby nebylo třeba ničit pěkný ovocný sad a aby dům poskytoval při minimálních rozměrech vše potřebné pro život rodiny s dětmi. Stavba byla dokončena v roce 2003.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Stavba je tvořena dvěma podlouhlými částmi.

Dům je spojením dvou vůči sobě posunutých hranolů, podélně umístěných na protáhlý pozemek.

Půdorys domu výrazně vyplňuje přední část pozemku, mírně vyvýšenou nad zachovanou starší částí zahrady. Do ulice se dům obrací vjezdem garáže, okny v přízemí vyšší části stavby a čtvercovými okénky v patře.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Nevšedně rozmístěná okna dodávají stavbě na zajímavosti.

Hlavní vstup je umístěn ve východní straně vily. Z předsíně se vchází do obytné haly, malého pokoje a koupelny s toaletou.

Hala je orientována oknem do zahrady a její dominantu tvoří krb, který je i venku. Vedou z ní dva postranní průchody do kuchyně v severní části dispozice, oddělitelné pohyblivými příčkami.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Schody mají i dekorativní funkci. Vynikají díky výrazné výmalbě.

Uprostřed haly je výrazná část v podobě železobetonového dvojramenného schodiště, působivě zavěšeného na ocelových táhlech. Tento prostor ozařuje střešní světlík.

Na jižní straně patra se nachází dětský pokoj, na severní ložnice rodičů s koupelnou a toaletou.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Moravskoslezského kraje

Spodní patro slouží klasicky pro společenské účely. Horní je vyhrazeno pro odpočinek.

Zajímavé je prostorové rozvržení domu. Pokoj v sousedství vstupu nabízí i svými osmi metry čtverečními obytné minimum. Větší je ložnice v patře, největší místností ke spaní i soukromí je dětský pokoj. V případě dalšího přírůstku do rodiny se totiž počítalo s jeho eventuálním rozdělením na dva pokojíky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám