Když za arizonským architektem Brentem Kendlem přišli klienti s prosbou o návrh nového domu na pozemku v americkém Paradise Valley, vyjádřili touhu, aby jejich budoucí domov byl ve stejné míře grandiózní jako útulný. Jeho tým tedy vytvořil projekt, který oba rysy vykazuje.

Dům vyrostl v pouštní krajině. Jeho dlouhé přesahy plní nejenom estetickou roli, ale také prakticky stíní interiér před prudkým sluncem.

Dům vyrostl v pouštní krajině. Jeho dlouhé přesahy plní nejenom estetickou roli, ale také prakticky stíní interiér před prudkým sluncem.

FOTO: Alexander Vertikoff

Velmi důležitou roli hraje bazén před domem. V určitých částech dne odráží světlo dovnitř domu, a v horkých obdobích pak významně ochlazuje vzduch před obývacím pokojem.

Velmi důležitou roli hraje bazén před domem. V určitých částech dne odráží světlo dovnitř do domu, v horkých obdobích pak významně ochlazuje vzduch před obývacím pokojem.

FOTO: Alexander Vertikoff

Dispozice domu
Srdcem domu je velký společenský prostor tvořený obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní, z níž vede pohodlný vstup hned do spíže. Tento prostor je z obou delších stran prosklen, přičemž na straně směrem hlouběji do domu sousedí s atriem, na vnější straně na něj venku navazuje terasa s BBQ koutkem a hlavně velkým bazénem. Po levé straně obývacího pokoje je křídlo vyhrazené majitelům - je zde velká ložnice s vlastní koupelnou, šatnou a také pracovnou. Protilehlé křídlo v sobě ukrývá dva hostinské pokoje, z nichž každý je doprovázen vlastní koupelnou a šatnou. Pro další hosty je pak nedaleko hlavního domu ještě domek pro hosty. Za atriem, ovšem stále ještě jako součást hlavního domu, je umístěna garáž s kapacitou pro čtyři vozy.
Některé zdi jsou vytvořené ze zhutněné zeminy.

Některé zdi jsou vytvořeny ze zhutněné zeminy.

FOTO: Alexander Vertikoff

Přechod mezi interiérem a exteriérem je nepostřehnutelný.

Přechod mezi interiérem a exteriérem je nepostřehnutelný.

FOTO: Alexander Vertikoff

Tím, co každého návštěvníka zaujme hned na první pohled, je střecha stavby. Její tvar je přímo odvozen od tektonické historie místa. Je proto „rozlomena” a její části se pozvolna zvedají od obytných prostor, až přesáhnou před dům a trčí téměř kolmo směrem k hornatému obzoru.

V interiéru si architekti dali práci s volbou osvětlení a dalších prvků tak, aby nic neodpoutávalo pozornost právě od dominantního vzhledu střechy.

Po stranách hlavního obytného prostoru jsou dvě úzké chodby vedoucí k ložnicím.

Po stranách hlavního obytného prostoru jsou dvě úzké chodby vedoucí k ložnicím.

FOTO: Alexander Vertikoff

Architekti hledali pro dům především materiály z lokálních zdrojů.

Architekti hledali pro dům především materiály z lokálních zdrojů.

FOTO: Alexander Vertikoff

Dojem útulnosti podporují především použité materiály. Ať již to je velké množství dřeva, eventuálně stěny z hutněné zeminy, bohatě prosklené stěny nabízející nádherné výhledy do okolní krajiny, případně bazén před obývacím pokojem, anebo i betonové zdivo v nenápadné bělavé barvě.

Díky bohatě proskleným stěnám je interiér domu doslova zaplavován světlem.

Díky bohatě proskleným stěnám je interiér domu doslova zaplavován světlem.

FOTO: Alexander Vertikoff

Zdi ze zhutněné zeminy vypadají v interiéru nevšedně, ale velmi zajímavě. I ony podporují v náštěvníkovi dojem útulnosti domu.

Zdi ze zhutněné zeminy vypadají v interiéru nevšedně, ale velmi zajímavě. I ony podporují v návštěvníkovi dojem útulnosti domu.

FOTO: Alexander Vertikoff

V jedné ze stěn obývacího pokoje je zasazen plynový krb.

V jedné ze stěn obývacího pokoje je zasazen plynový krb.

FOTO: Alexander Vertikoff

Veledůležitou roli v návrhu stavby hrálo ovšem přirozené sluneční světlo a čerstvý vzduch. Dům, který má pouze přízemí, je uspořádán tak, aby jím oba elementy mohly po celý den volně procházet.

Stejně tak volně mohou i majitelé domu procházet z exteriéru do interiéru. Přechod je totiž řešen takřka neviditelně. Množství světla v interiéru pak podporuje i voda bazénu, která jej v pozdějších hodinách hezky odráží dovnitř.

Spíž je uschovaná do samostatného boxu, do nějž je přístup z kuchyně, a z exteriéru i z BBQ kouta.

Spíž je uschována do samostatného boxu, do nějž je přístup z kuchyně, z exteriéru i z BBQ koutu.

FOTO: Alexander Vertikoff

V interiéru převládají přírodní materiály.

V interiéru převládají přírodní materiály.

FOTO: Alexander Vertikoff

Majitelé tak získali nejenom dům v pasivním standardu, návdavkem je jejich domov navržen tak, že světlo v něm může ve všech důležitých prostorách doslova tančit čtverylku.

Velká prosklená okna nabízejí nádherné výhledy do krajiny.

Velká prosklená okna nabízejí nádherné výhledy do krajiny.

FOTO: Alexander Vertikoff

Ve všech místnostech převažují světlé odstíny barev, které jsou typické pro okolní krajinu.

Ve všech místnostech převažují světlé odstíny barev, které jsou typické pro okolní krajinu.

FOTO: Alexander Vertikoff

Plynulý přechod do exteriéru vede i z koupelny.

Plynulý přechod do exteriéru vede i z koupelny.

FOTO: Alexander Vertikoff