Hlavní obsah

Terasy a patia propojují dům s okolím

Právo, Karolina Černá

Terasa rozšiřuje obytnou část stavby a otevírá ji zahradě. Podobnou službu nabízí patio jako vnitřní otevřený prostor na balkóně nebo zelené střeše.

Foto: WPC-Woodplastic (2x)

Terasám dodají přírodní vzhled WPC prkna Forest Plus s nepravidelným žíháním, které zároveň zabraňuje vizuálnímu vnímání běžných nečistot, jež se na povrchu usazují.

Článek

Materiály terasy i patia mají ladit se stavbou, s její fasádou, obklady, s chodníky v zahradě, ale také s nejbližším okolím. Ještě lepší je, když přispívají k jeho zkrášlení a při zachování soukromí ho obohacují o přirozenost a pohodu.

Z užitných vlastností mají splňovat hlavně odolnost proti vnějším vlivům, mechanickému poškození při používání venkovního nábytku, protiskluznost, mrazuvzdornost. Co nejmenší nároky na údržbu jsou vítaným benefitem.

Optimální místo

Ideální je přístup na terasu přímo z domu, pokud možno na jižní a jihozápadní straně v návaznosti na obývací pokoj, případně kuchyň. Slouží-li terasa ryze soukromým účelům, je vhodný i přístup z ložnice.

Zastřešení markýzou, pergolou je praktické, přirozeně ji mohou stínit také stromy. Nejen naše záměry, ale hlavně dispozice pozemku určují tvar a velikost terasy. Je-li příliš velká, doporučuje se kombinace dvou materiálů, např. kompozitních, dřevěných prken a kamene, která plochu opticky rozdělí. Efektně vypadá terasa po celé půdorysné délce domu nebo zahnutá za roh.

Foto: Mountfield

Terasu u domu a v okolí bazénu lze řešit využitím betonové dlažby Best. Na výběr máme z mnoha barevných odstínů, designů a úprav povrchu.

Patio může být součástí zelené střechy i rozšíření bytu. Častěji má menší rozměr než terasa. Slouží k posezení, může plnit i dekorativní funkci a stát se útočištěm pro květiny, bylinky i stromky.

Dlážděná patia kruhového či oválného tvaru s fontánkou, se sochami nebo sloužící jako místo pro venkovní grilování bývají stavebním dekorativním prvkem zahrady, zpravidla situované v její odlehlejší části.

Foto: Ikea

Podlahovou venkovní krytinu Runnen na balkon, patio či terasu nainstalujeme opravdu snadno. Můžeme si vybrat jednobarevné řešení nebo barvy namixovat. Potřebujeme-li podlahu přizpůsobit plochám okolo rohů nebo sloupů, můžeme ji i řezat.

Přírodní materiály

Dřevo je přirozeným, ale s ohledem na odolnost, choulostivějším materiálem. V případě použití českého smrku či borovice počítáme s životností 10 let. Zajímavým řešením jsou prkna ošetřená speciálními nátěry a opracováním již z výroby, např. borovicová prkna upravená technologií thermowood, která snižuje jejich schopnost absorbovat vodu, a zvyšuje tak odolnost vůči škůdcům.

Záleží na výběru dřeva, k druhům vykazujícím delší životnost patří sibiřský modřín, dub, akát a dražší exotické dřeviny např. teak, masaranduba, merbau, bangkirai.

K favoritům mezi kameny určeným na výstavbu teras patří rula, žula, čedič, porfyr, mramor. Jsou sice přírodní, ale tvrdé, studené, na slunci se rozpalují. Výrobci je ošetřují proti skluzu, povrchy jsou vysoce odolné proti vnějším vlivům i chemikáliím.

Foto: Rako

Dlažba Pebbles věrně imitující kámen je vyráběná technologií digitálního tisku na reliéfní povrch. Dlažba je tímto mrazuvzdorná, protiskluzná, určená k použití na terase či balkoně.

Kompozita a imitace

Kamínkové bezespárové koberce jsou vhodnou alternativou k přírodním materiálům. Tvoří je speciální pojivo směsí, třeba drceného mramoru nebo říčních kamínků.

Zajistí přirozenou masáž chodidel, ovšem počítáme-li s venkovním nábytkem, musíme volit velikost a skladbu zrna, které nebude vadit při posunování nábytku.

Foto: Topstone

Balkonům a patiím svědčí kamenné koberce. K narušení či k oddělení jednolité plochy využijeme dřevoplastová či přírodní prkna.

Vhodné jsou také imitace kamene z betonu či keramiky, které hravě zvládnou napodobit i dřevo.

Foto: Rako

Při nákupu keramické dlažby vybíráme z vysoce odolných, speciálně exteriérům určených druhů. Pro venkovní prostory je vhodná reliéfní dlažba protiskluzové skupiny označené R9 a R10.

Dřevo často nahrazují dřevoplastová prkna. Vyrábějí se z dřevních vláken a plastových polymerů, častěji v poměru 60:40 ve prospěch dřeva nebo půl na půl.

Rozdíly v dřevoplastových prknech od jednotlivých výrobců jsou v použitém poměru dřeva a typu plastu, což ovlivňuje vlastnosti i vzhled materiálu. Na rozdíl od přírodního dřeva WPC prkna nehnijí, nevsakují vodu, nevyžadují obnovu nátěrů a nezadřeme si na nich třísky.

Foto: Inoutic

Kombinace dřevoplastovych prken a kamene patří k oblíbeným. Část terasy z prken Twinson Massive vypadá přirozeně, je přitom velmi odolná i ve ztížených vlhkých podmínkách. Má nosnost 1750 kg/m2, odolává hmyzu, dřevomorkám.

Suchá pokládka je IN

Díky tzv. rektifikačním terasovým terčům/podstavcům smontujeme rychle a suchou cestou terasu z materiálů, které vyžadují dokonale rovné povrchy (dlaždice, prkna ze dřeva i z dřevoplastu).

Konstrukce je přitom lehká, pevná, kromě toho ji lze kdykoli rozebrat. Terasové terče z polypropylenu odolávají namáhání zatížením i nepříznivým vlivům venkovního prostředí, včetně prudkých změn teplot a UV záření.

Foto: Wpc-woodplastic

Téměř 20 cm široké prkno Max Forest Inox dovolí mnohem lépe vyniknout reliéfnímu povrchu dřevoplastu, působí luxusním dojmem. Díky nižšímu množství spár je povrch praktický pro nohy zahradního nábytku.

Optimálně má terasa pokračovat v úrovni přízemí stavby. Případnou výškovou nerovnost vyřeší např. teleskopické 3D terče, u nichž podle potřeby nastavíme výšku i sklon, který oceníme u dutých WPC prken kvůli odtoku vody. Takto visutá terasa dobře větrá, lze pod ní vést nejrůznější rozvody.

Pokládku podlahy z terasových samonosných dlaždic nasucho na zaizolovaných střechách, terasách, patiích nebo balkónech usnadní nízké terče pro dlažbu. Pomohou i tam, kde je nutné povrch nadzvednout z důvodu přítomnosti vody či vlhkosti (sklepy, garáže).

Pro balkóny a patia s rovným povrchem je také vhodná skládačka z dílců, které zacvakáváme do sebe, řežeme podle potřeby a místa. Skládačkovou krytinu snadno rozebereme.

Foto: Hpi

Suchou pokládku dlažby a terasových prken umožňují terasové plastové terče. Konstrukce je přitom lehká, pevná a vysoce nosná, kromě toho ji lze kdykoliv rozebrat.

Pozor! Vždy dodržujeme návod k pokládce konkrétního materiálu nebo ji svěříme zkušenému odborníkovi.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám