Stavbu nazvanou Elements (česky: Živly) navrhli architekti z winchesterského ateliéru AR Design Studio ve stylu, který je pro jejich díla charakteristický - jasné ostré hrany a úhly, pokud možno minimalistická řešení a důraz na dostatek světla a prostoru.

Dům při pohledu z výšky může připomínat nedokončené písmeno A.

Dům při pohledu z výšky může připomínat nedokončené písmeno A.

FOTO: Martin Gardner

Pohled na dům z tenisového kurtu.

Pohled na dům z tenisového kurtu.

FOTO: Martin Gardner

Celý objem stavby je rozdělen do tří vzájemně propletených bloků, které při troše fantazie mohou divákovi při pohledu shora připomínat nedokončené písmeno A. Jeden z bočních bloků je vyhrazen pro rodinu, druhý boční blok mají k dispozici hosté. Centrální, propojující blok slouží především jako vstupní část a hala, v níž je dlouhý jídelní stůl, k němuž může najednou zasednout i více než 14 stolovníků.

Centrální blok slouží především jako velká společenská hala, kde se také společně jí.

Centrální blok slouží především jako velká společenská hala, kde se také společně jí.

FOTO: Martin Gardner

Zábradlí obou schodišť jsou pouze ze skleněných panelů, aby interiér vizuálně nezmenšovala.

Zábradlí obou schodišť jsou pouze ze skleněných panelů, aby interiér vizuálně nezmenšovala.

FOTO: Martin Gardner

Horní podlaží slouží především k odpočinku a relaxaci. Jedno křídlo obývá rodina, druhé je vyhrazeno pro návštěvy.

Horní podlaží slouží především k odpočinku a relaxaci. Jedno křídlo obývá rodina, druhé je vyhrazeno pro návštěvy.

FOTO: Martin Gardner

Přízemí je pak navrženo jako společenský prostor se zónami pro vaření, společné stolování, posezení u televize, ale také sportování. V šikmo orientovaném křídle je totiž tělocvična s navazujícím bazénem. Součástí přízemí je také dvoumístná garáž a zastřešené stání pro další dva vozy.

Architekti zvolili do interiéru barvy, které oko návštěvníka nalezne i v exteriéru domu. Díky tomu i velkým oknům sahajícím od stropu k zemi člověk téměř nevnímá předěl mezi tím, co je venku, a co už uvnitř.

Architekti zvolili do interiéru barvy, které oko návštěvníka nalezne i v exteriéru domu. Díky tomu i velkým oknům sahajícím od stropu k zemi člověk téměř nevnímá předěl mezi tím, co je venku, a co už uvnitř.

FOTO: Martin Gardner

Stavba má ocelovou konstrukci, která umožnila nejenom velkorysá otevření mnoha stěn, ale také mohutný přesah horního podlaží nad zmiňovanými parkovacími místy.  Fasády jsou obloženy cihlami v přírodní zemité barvě a dřevem s úpravou Kebony, která zaručuje trvanlivost a odolnost vůči povětrnostním vlivům původně měkkým, často tropickým druhům.

Velké prostory a spousta světla jsou charakteristickým rysem prácve architektů z winchesterského studia a také domu nazvaného Živly.

Velké prostory a spousta světla jsou charakteristickým rysem práce architektů z winchesterského studia a také domu nazvaného Živly.

FOTO: Martin Gardner

Obývací pokoj má část stíněnou a část ze všech stran prosklenou. Tu lze chápat i v jistém smyslu jako moderní verzi tradiční součásti starých anglických sídel nazývané solárium.

Obývací pokoj má část stíněnou a část ze všech stran prosklenou. Tu lze chápat i v jistém smyslu jako moderní verzi tradiční součásti starých anglických sídel nazývané solárium.

FOTO: Martin Gardner

Velký obývací pokoj má hned dvě místa k posezení, spolu se dělí o cihlový, ze dvou stran otevřený krb.

Velký obývací pokoj má hned dvě místa k posezení, spolu se dělí o cihlový, ze dvou stran otevřený krb.

FOTO: Martin Gardner

Architekti při návrhu domu dbali na jeho energetickou soběstačnost. Jeho obálka je proto vzduchotěsně uzavřena a opatřena dvěma vrstvami izolace. Dům i bazén vyhřívá primárně tepelné čerpadlo země/voda, doplněné solárními panely. Naopak, eventuálnímu přehřívání domu v horkých slunných dnech zabraňují velké přesahy střechy.

V přízemí domu je i bazén navazující na tělocvičnu, v samostatně stojící budově je pak herna se stolním fotbalem a kulečníkem.

V přízemí domu je i bazén navazující na tělocvičnu, v samostatně stojící budově je pak herna se stolním fotbalem a kulečníkem.

FOTO: Martin Gardner

Vzhledem k objemu domu museli architekti dobře promyslet jeho orientaci a umístění na pozemku kvůli směru přicházejícího světa v průběhu dne. Stavba nakonec zcela přirozeně parcelu rozděluje do tří hlavních částí, které se liší svou funkcí právě v závislosti na tom, jak a v kterou denní dobu jsou osvětlované.

Jeden z šesti pokojů určených pro hosty.

Jeden z šesti pokojů určených pro hosty.

FOTO: Martin Gardner

Koupelně s výhledem do zahrady nechybí nic.

Koupelně s výhledem do zahrady nechybí nic.

FOTO: Martin Gardner

Okolí bazénu, tělocvičny, herny a tenisového kurtu získávají největší dávky světla po ránu. Centrální dvůr, který lze rovněž využít pro společné stolování a na jídelní zónu uvnitř domu přímo navazuje, je nejlépe osvětleno v poledne. Poté se sluneční paprsky pomalu přesouvají do kuchyně a na terasu, kam přicházejí už v měkčí podobě. Tehdy pak příjemně osvětlují terasu vyhrazenou nejen k posezení, ale také ke grilování.

Hlavní ložnice domu.

Hlavní ložnice domu.

FOTO: Martin Gardner

Jak podotýkají architekti, zvláštností tohoto úkolu bylo vědomí, že nenavrhují dům jen pro své klienty, ale zároveň i pro jejich početnou rodinu a spousty hostů. Ti všichni se mají ve vysněném obydlí svých hostitelů cítit ne jako na návštěvě, ale jako když jen přecházejí z jednoho domova do druhého.

Plán přízemí

Plán přízemí

FOTO: AR Design Studio (2x)

Plán horního podlaží

Plán horního podlaží