Hlavní obsah

Přístavba přidala domu nový prostor plný světla

Novinky, Jana Nesvadbová

Po letech cestování po celém světě se majitelé vrátili zpátky do svého domova v australském Melbourne. Bohati mnoha novými zážitky a dojmy zjistili, že jejich dům je jim najednou těsný, a tak se obrátili na architekta Bena Calleryho a jeho kolegy z ateliéru Ben Callery Architects s prosbou o přístavbu.

Foto: Tatjana Plittová

Střecha domu připomíná na první pohled ocásek jiřičky.

Článek

Dům stojí na úzkém obdélníkovém pozemku, zahrada za ním je příjemným místem k relaxaci a odpočinku v přírodě. Právě směrem dozadu, do zahrady, architekti dům rozšířili.

Domácnost obohatili o velký otevřený prostor, který slouží jako kuchyň spojená s jídelnou a obývacím pokojem. V nové části je také dvojice koupelen (z nichž jedna je pojata spíše jako prádelna) a přímo na kuchyň navazující spíž, která má praktický vlastní vstup směřující stejným směrem, jako je hlavní vstup do domu.

Foto: Tatjana Plitt

Na přístavbu bylo v hojné míře použito recyklovaných materiálů. Dohromady tvoří zajímavou směs, která pěkně ladí a velmi přesně vystihuje cestovatelského ducha majitelů domu.

V původní části jsou dva soukromé pokoje, ložnice majitelů a společenská místnost. Interiér domácnosti je tak nyní velice zřetelně rozdělen na denní a noční zónu, přičemž díky dvojici koupelen vložené mezi ně jsou ložnice opravdu chráněné před eventuálním ruchem v nově vytvořené části.

Foto: Tatjana Plitt

Interiér je zařízen především v bílé barvě, která ještě umocňuje množství světla, které do něj po celé dny proudí.

Dominantou stavby při pohledu zvenčí, zejména ze zahrady, je ovšem její střecha. Má poněkud netradiční tvar - má vystřižený centrální klín, takže připomíná ocásek jiřičky. Její okraje se navíc zdvihají směrem vzhůru.

Jak vysvětlují architekti, je to proto, aby se dovnitř dostalo co nejvíce slunečního svitu během zimy. Dům má příjemnou severní orientaci, takže si majitelé mohou slunce opravdu užívat během celého roku. (Stavba se nachází na jižní polokouli, kde je výhodná právě orientace na sever a nikoli na jih, jako u nás.)

Na jižní straně se pak oba konce střechy sklánějí naopak směrem dolů, aby dům v horkém létě uchránily před intenzívními odpoledními paprsky.

Foto: Tatjana Plitt

V interiéru je použit recyklovaný nábytek.

Prosklení pod stropem přivádí do interiéru světlo a zároveň nabízí pohled na vrcholky stromů na ulici.

Samotná skladba materiálů použitých na přístavbě je spíše eklektická, tj. jde o funkční směs několika různých druhů, přesně tak, jak lze u domu cestovatelů očekávat. Strop je obložen bíle natřeným dřevem. S tím zajímavě kontrastuje do černa opalované dřevěné obložení v exteriéru.

Nábytek v přístavbě není nový, je z valné části recyklovaný, stejně tak je na tom dláždění venkovní terasy z cihel a dřevěná okna. Majitelé chtěli tímto způsobem dát najevo svou podporu myšlence nutnosti chránit životní prostředí znovuvyužíváním materiálů a výrobků.

Foto: Tatjana Plitt

Prosklení pod stropem zvyšuje množství světla v místnosti a zároveň nabízí výhled na vrcholky okolo rostoucích stromů.

Tepelný komfort nově přistavěné části zaručuje nejenom důkladná izolace stěn, ale také izolační dvojskla v oknech.

Foto: Tatjana Plitt

Přístavba hledí do zadní zahrady. Terasa před ní je vydlážděna recyklovanými cihlami.

Přístavba přidala původní ploše domu o velikosti 75 m² dalších 78 m². Nově má tedy celý dům pěkných 153 m². Není proto divu, že se majitelé ve svém staronovém domě cítí velice spokojení.

Největším oceněním díla architektů je nepochybně jejich prohlášení, že nyní mají domov, „který člověk opouští jen stěží”.

Foto: Ben Callery Architects

Plánek domu v nové podobě: 1 vstup, 2 ložnice, 3 společenská místnost, 4 koupelna, 5 prádelna, 6 obývací část,7 jídelní část,8 kuchyňská zóna, 9 spíž, 10 terasa, 11 zahradní domek, 12 příchod z ulice.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám