Hlavní obsah

Žlutý obytný motýl z oceli má jednotný vzhled fasády a střechy

Novinky, Jana Nesvadbová

O tom, jak pestrým oborem je stavebnictví, možná nejlépe svědčí množství ocenění, která se po celém světě každoročně udílejí. Ve Švédsku mají například i cenu za nejlepší budovu s ocelovou konstrukcí. Právě o ni letos soutěží i jeden z posledních počinů architektonického studia Belatchew Arkitekter romanticky nazvaný Fjärilen, tedy motýl.

Foto: Åke Eson Lindman

Dům díky své žluté barvě zaujme každého hned na první pohled.

Článek

Architekti pod vedením zakladatelky studia Rahel Belatchewové dostali od společnosti Wallenstam nelehký úkol. Ve švédské Uppsale navrhnout dům, který by elegantním způsobem zaplnil prostor v blízkosti dvou již existujících staveb.

Foto: Åke Eson Lindman

Každý z bytů v patrech má svůj malý balkón.

Pokud jsou si takové dvě budovy alespoň trochu podobné, bývá zvykem, že se architekti snaží začlenit nově tvořený dům mezi ně tak, aby vykazoval podobné rysy a hezky zapadl. V tomto případě se ale architekti neměli příliš čeho chytit, protože domy byly typově zcela vzdálené.

Foto: Åke Eson Lindman

Fasády domu, stejně jako střechu pokrývá falcovaný ocelový plech.

Řešením se proto ukázalo navrhnout objekt, který bude mít svůj vlastní, výrazný styl. Architektům i investorovi se zalíbila myšlenka budovy, jejíž fasády i střecha budou ze stejného materiálu a v jedné barvě. Přesto však zůstalo zřetelně tvarově odlišené, kde končí fasáda a kde začíná střecha.

Foto: Åke Eson Lindman

Na rozdíl od podobně řešených projektů, švédští architekti ponechali zřetelný rozdíl mezi střechou a fasádou, včetně klasického přesahu střechy.

Při hledání vhodného sjednocujícího materiálu padla volba na ocel. Právě falcovanými ocelovými plechy je nakonec dům obložen a ty tvoří i střešní krytinu. Zbývalo vybrat dostatečně výraznou barvu.

Volba zabrala nějaký čas, ale nakonec se architekti s investorem shodli na odstínu kukuřičné žluté, která je dostatečně jasná a zároveň příjemně teplá.

Foto: Åke Eson Lindman

Ačkoli je dům bytový, svým živým vzhledem může někomu spíše připomínat školní budovu.

Samotný dům má čtyři obytná podlaží a nepravidelnou valbovou střechu. Na každém podlaží je dohromady osm bytů, které bychom v našich podmínkách označili jako dvougarsoniéru. Každý má tedy jeden větší pokoj propojený s kuchyní, k tomu jeden malý, samostatný pokoj sloužící jako ložnice, koupelnu s integrovanou toaletou a komoru. Každý z bytů má rovněž malý balkón (v přízemí terasu), na nějž se vychází z hlavního pokoje.

Foto: Åke Eson Lindman

Jedinými prvky, které se vymykají žlutému diktátu, jsou okapové svody ve stříbrném matu a rámy oken a dveří v antracitové barvě.

Foto: Belatchew Arkitekter

Reprezentativní půdorys jednoho podlaží

Foto: Belatchew Arkitekter

Situace na pozemku a v okolí

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Výběr článků

Načítám